Jump to content

Lojrat e Mesdheut

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Lojërat Mesdhetare janë një lojë multi-sportesh që zhvillohet zakonisht çdo katër vjet, midis kombeve rreth ose shumë afër Detit Mesdhe, ku takohen Evropa, Afrika dhe Azia. Lojërat janë nën kujdesin e Komitetit Ndërkombëtar të Lojërave Mesdhetare (CIJM).

Ideja u propozua në Olimpiadën Verore të vitit 1948 nga Muhammed Taher Pasha, kryetar i Komitetit Olimpik të Egjiptit dhe nënkryetar i Komitetit Olimpik Ndërkombëtar (I.O.C.), i ndihmuar nga anëtari grek i I.O.C. Ioannis Ketseas. [1] Në vitin 1949 u zhvillua një ngjarje jozyrtare në Stamboll, Turqi [2], por Lojërat e para Mesdhetare u mbajtën në Egjipt në vitin 1951.

Lojrat u përuruan në tetor 1951, në Aleksandri, Egjipt, në nder të Muhammed Taher Pashës, me gara që u mbajtën në 13 sporte së bashku me pjesëmarrjen e 734 atletëve nga 10 vende. Në vitin 1955, në Barcelonë, gjatë Lojrave II, u krijua një Organ i Mbikëqyrjes dhe Kontrollit për Lojrat, një lloj Komiteti Ekzekutiv. Vendimet përfundimisht u materializuan më 16 qershor 1961, dhe Trupi i përmendur u emërua, sipas një nocioni grek, ICMG (Komiteti Ndërkombëtar për Lojrat Mesdhetare). Shtatë vende u pritën për Lojrat Mesdhetare - katër nga Afrika: Egjipti (1951) Tunizia (1967, 2001), Algjeria (1975) dhe Maroku (1983); 6 nga Europa: Spanja (1955, 2005), Italia (1963, 1997, 2009), Turqia (1971, 2013), Jugosllavia (1979), Greqia (1991) dhe Franca (1993) dhe dy nga Azia: Liban (1959) dhe Siria (1987).

Lojërat e para 11 u zhvilluan gjithmonë një vit para Lojrave Olimpike Verore. Megjithatë, që nga viti 1993, ato u mbajtën në vitin pas Lojërave Olimpike. Ky tranzicion nënkuptonte se e vetmja kohë që Lojërat e Mesdheut nuk mbaheshin katër vjet pasi Lojërat e mëparshme ishin në vitin 1993, kur Languedoc-Roussillon në Francë priti Lojërat vetëm dy vjet pas Athinës.[1]

Lojërat Mesdhetare, në aspektin e përgatitjes dhe përbërjes së Delegacionit Kombëtar, mbahen nën patronazhin e Komitetit Olimpik Ndërkombëtar dhe Komitetit Olimpik Grek (HOC). Sidoqoftë, krijimi i tyre duhet të merret në HOC, sepse ajo ka mbajtur një rol kryesor në themelimin e tyre pavarësisht nga të gjitha vështirësitë.

Athina është selia e përhershme e KPMG-së (pavarësisht se kush mund të jetë Presidenti) dhe Sekretari i Përgjithshëm i Komitetit është grek. Kjo vjen si një haraç tjetër për Greqinë, duke theksuar rolin e saj udhëheqës në lidhje me funksionin dhe forcimin e institucionit. Përveç se Greqia shpëtoi nga angazhimi i Lojrave Mesdhetare të vitit 2013 kur dy qytetet e Volosit dhe Larisës duhej të mbanin edicionin e 2013 të Lojërave. Por për shkak të vështirësive financiare të Greqisë, ata duhej të jepnin këtë dhe nderimet e vitit 2013 shkuan në Turqi, me qytetin e Mersinit që shpëtonte në edicionin 2013 të Lojrave.

Logoja e lojrave, e quajtur edhe "Olimpiada mesdhetare", përbëhet nga tre unaza të bardha që përfaqësojnë simbolikisht Afrikën, Azinë dhe Evropën - tre kontinentet që kufizojnë Detin Mesdhe. Ky logon është përdorur që nga lojërat e Splitit në vitin 1979, për të cilin është hartuar dhe më pas është pranuar për të gjithë Lojrat. Gjatë ceremonisë së mbylljes, flamuri i lojrave transferohet në vendin e qytetit të zgjedhur për organizimin e Lojërave të ardhshme Mesdhetare.

Vendet pjesëmarrëse

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Vendet pjesëmarrëse

Kosova u pranua si antare e Lojërave të Mesdheut në tetor 2015, dhe morri pjesë për herë të parë në 2018 në Tarragona, Spanjë.

  1. ^  "History of the Mediterranean Games"International Committee of Mediterranean Games. CIJM. Retrieved21 June 2015.