Jump to content

Lopata

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Lopata të ndryshme

Lopata është një vegël dore, me një pjesë metalike të gjërë e pak të lakuar dhe me bisht të gjatë nga materiali i drurit. Ajo zakonisht përdoret për të gërmuar a për të mbledhur dhera, rërë (zallë), qymyr (thëngjill), borë, etj. Lopatat janë një vegël (mjet) që përdoret në bujqësi, ndërtimtari dhe kopshtari. Pjesa e saj metalike zakonisht është prej çeliku por kohëve të fundit mund të jetë edhe nga plastika e fortë, sidomos ato të cilat janë të dedikuara për borë.