Luani i Afrikës Jugore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Luani i Afrikës Jugore
Die pure Kraft - Löwe im Etosha-Nationalpark.JPG
Një mashkull në Parkun Kombëtar të Etoshës, Namibi
Lioness (Panthera leo) in the lions enclosure ... (32499665525).jpg
Një luaneshë në Parkun Kombëtar Mbretëror, Suaziland
Klasifikimi shkencor
Mbretëria: Animalia
Filumi: Chordata
Klasa: Mammalia
Rendi: Carnivora
Nënrendi: Feliformia
Familja: Felidae
Nënfamilja: Pantherinae
Gjinia: Panthera
Speciet: P. leo
Nënspeciet: P. l. melanochaita
Emri trinomial
Panthera leo melanochaita
(Ch. H. Smith, 1842)
Sinonimet[1]

më parë:

 • P. l. bleyenberghi
 • P. l. krugeri
 • P. l. vernayi

Luani i Afrikës Jugore është një popullatë e Panthera leo melanochaitaAfrikën Jugore.[2] Gjatë shekullit të 20-të, popullatat e luanit në këtë pjesë të Afrikës u fragmentuan dhe u prishën në disa shtrirje të vendeve për shkak të humbjes së habitatit dhe bazës së gjahut, gjuetisë dhe vrasjes së luanëve për të mbrojtur kafshët dhe jetën njerëzore.[3] Në vitin 2005, u hartua Strategjia e Konservimit të Luanit për Afrikën Jugore dhe Lindore.[4] Sot, popullatat e luanit janë të qëndrueshme vetëm në komplekset e zonave të mbrojtura të mëdha.[5] Në zonat e mbrojtura të menaxhuara në mënyrë intensive në Botsvanë, në Namibi, në Afrikën Jugore dhe në Zimbabve, popullatat janë rritur që nga kthesa e këtij shekulli.[6]

Emri shkencor P. l. melanochaita u propozua për luanin e Kepit në 1842 që u zhduk në mesin e shekullit të 19-të.[7] P. l. melanochaita ndryshon gjenetikisht nga P. l. leo; të dy nënllojet ndoshta ndryshuan të paktën 50.000 vjet më parë.[2]

Karakteristikat[redakto | përpunoni burim]

Lëkura e luanit ndryshon me ngjyrë nga kafe të lehtë deri në kafe të errët. Ka veshë të rrumbullakosura dhe një tufë të zezë. Gjatësia mesatare e kokës në trupin e luanëve është 2.47–2.84 m (97–112 in) me një peshë prej 148.2–190.9 kg (327–421 lb). Femrat janë më të vogla dhe më pak të rënda.[8] Luani i Kepit Rajonal kishte një krifë të zezë që shtrihej përtej supeve dhe poshtë barkut.[9] Luanët krifë-zinjë gjithashtu ndodhen në Kalaharin Lindorë së bashku me ato me një ngjyrë të zbehtë.[10] Disa meshkuj të Afrikës Jugore u përshkruan me krifë që ndryshojnë në përmasa, ngjyrë dhe zhvillim. Deri në fund të shekullit të 20-të, ngjyra dhe madhësia e krifave të luanit u konsiderua të jetë një karakteristikë e veçantë dhe specifike.[11][7] Në vitin 2002, hulumtimi në Parkun Kombëtar të Serengetit zbuloi se krifa errësohet me moshën; ngjyra dhe madhësia e saj ndikohen nga faktorët e mjedisit si temperatura dhe klima, por edhe nga prodhimi individual i testosteronit, pjekuria seksuale dhe parakushti gjenetik. Gjatësia e krifave me sa duket sinjalizon luftimin e suksesit në marrëdhëniet mashkull-mashkull.[12]

Një këlysh i bardhë luani në Parkun Kombëtar të Krugerit

Luanët e bardhë janë hasur herë pas here brenda dhe përreth Parkut Kombëtar të Krugerit dhe të Rezervës Private të Timbavës në Afrikën Jugore. Leshi i tyre i bardhë është një morfë e rrallë e shkaktuar nga një alel i dyfishtë recesiv.[13]

Taksonomia[redakto | përpunoni burim]

Një lëkurë luani nga Namibia

Në vitin 1842, Charles Hamilton Smith përshkroi një luan me ngjyrë të zezë nga Kepi i Shpresës së Mirë nën emërtimin Felis (Leo) melanochaitus.[9] Natyralistët dhe gjuetarët e shekullit të 19-të e njihnin si një nënlloje të dallueshme për shkak të ngjyrës së tij të errët. Që atëherë, disa natyralistë në Afrikën Jugore kanë propozuar disa nënlloje të luanit duke përfshirë:

 • Felis leo bleyenberghi (Lönnberg 1914), një lëkurë e një luani mashkull nga provinca e Katangës në jugun e Kongos.[14]
 • Leo leo krugeri (Austin Roberts 1929), një lëkurë e një luani mashkull të rritur në Rezervën e Rërës, emërtuar në nder të Paul Kruger.[15]
 • Leo leo vernayi (Roberts 1948), një lëkurë e një luani mashkull nga Kalahari të mbledhura në ekspeditën e Kalaharit.[16]

Mosmarrëveshja mbi vlefshmërinë e këtyre nënllojeve të supozuara vazhdoi mes natyralistëve dhe kuratorëve të muzeve të historisë natyrore deri në fillim të shekullit 21.[17][11][7][1]

Në vitin 2017, Forca e Klasifikimit të Specieve të Maceve nga BNRN-ja rishikoi taksonominë e luanit bazuar në rezultatet e hulumtimit filogjeografik në mostrat e luanit. Dy nënlloje të vlefshme të luanit janë të njohura:[2]

Që nga fillimi i shekullit 21, u zhvilluan disa studime filogjenetike për të ndihmuar në sqarimin e statusit taksonomik të mostrave të luanit të mbajtur në muze dhe të mbledhura në zonat e egra. Shkencëtarët analizuan midis 32 dhe 480 mostra luani në më shumë se 22 vende. Të gjithë pajtohen se lloji i luanit përfshin dy grupe evolutive, një në Afrikën Lindore dhe Jugore dhe tjetra në pjesët Veriore dhe Lindore të rangut të saj historik; këto grupe u përçanë rreth 50,000 vjet më parë. Ata supozojnë se Pyjet e Shiut Tropikalë përbënin barriera të mëdha në mesin e dy grupeve.[18][19][20][21][22][23]

Në vitin 2018, një luan i regjistruar në Parkun Kombëtar Pleto të Gabonit u gjet i lidhur ngushtë me mostrat historikë të luanit nga kjo zonë dhe me Republikën fqinje të Kongos, e cila u grupua me mostrat e luanit në Namibi dhe në Botsvanë.[24]

Shpërndarja dhe habitati[redakto | përpunoni burim]

Parku i Kalagadës është një park me një popullatë të madhe në Afrikën Jugore.[5]

Popullatat e luanit të Afrikës Jugore janë të kufizuara deri në 23 rezerva të rrethuara (me gardh) dhe 16 rezerva të rrethuara.[3] Në të kaluarën, popullatat u pakësuan në:

 • Malavi dhe Zambi për shkak të gjuetisë së paligjshme të gjahut të luanit në zona të mbrojtura.[25]
 • Botsvanë për shkak të gjuetisë intensive dhe konvertimit të habitateve natyrore për vendbanime që nga fillimi i shekullit të 19-të.[10]
 • Namibi për shkak të vrasjeve masive të luanëve nga fermerët që nga të paktën në vitet 1970.[26]
 • Afrikën Juoret që nga fillimi i shekullit të 19-të në Provincat e Natalit dhe të Kepit të Shpresës së Mirëjug të lumit Orange, ku popullatat e luanit të Kepit janë zhdukur që nga viti 1860.[7] Disa dekada më vonë, luanët në Highveld të lumit Orange u zhdukën gjithashtu.[8] Në Transval, luanët u gjendën historikisht edhe në Highveld, por u zhdukën në lindje të Transvalit gjatë viteve 1970.[27]

Shpërndarja e luanit dhe cilësia e habitatit në Afrikën Jugore u vlerësua në vitin 2005 dhe u përcaktuan Njësitë Konservuese të Luanit (NKL).[4] Midis vitit 2002 dhe 2012, supozimet e shkolluara për madhësinë e popullsive në NKL të Afrikës Jugore varionin nga 13,482 në 12,036 individë.[25][5]

Vende të ndryshme Njësitë e Konservimit të Luanit Arena në km2
Tanzani, Mozambik Niasë 177,559[28]
Mozambik Xhilë, Gorongosë 82,715[28]
Mozambik, Zambi Zambezë 64,672[28]
Mozambik, Afrika Jugore Parku Limpopo 150,347[28]
Zambi Parku Kombëtar i Luvias, Parku Kombëtar i Siomës 72,569[5]
Zambi, Malavi Parku Kombëtar i Luongës-Parku Kombëtar i Luongës Veriore 72,992[5]
Malavi Parku Kombëtar i Kasugës, Rezerva e Nikohotës 4,187[5]
Zimbabvë Parku Kombëtar i Mapunguvës 10,033[5]
Botsvanë, Zimbabvë Parku Kombëtar i Okavandës dhe Huangës 99,552[5]
Botsvanë Rezerva Xaixai 12,484[4]
Botsvanë, Afrika Jugore Parku Kombëtar i Kgalagadës 163,329[5]
Angolë Parku Kombëtar i Zambezës 393,760[4]
Angolë, Namibi Parku Kombëtar i Etoshës 123,800[4]
Namibi Parku Kombëtar i Kaprivës 92,372[4]

LCUs Luangwa, Kgalagadi, Okavango-Hwange, Mid-Zambezi, Niassa dhe Limpopo, konsiderohen aktualisht vendet më të fuqishme mirëmbajtëse të luanit në Afrikën Jugore. Ata mbajnë më shumë se 500 individë secila, dhe tendenca e popullsisë është e qëndrueshme.[5]

Ekologjia dhe sjellja[redakto | përpunoni burim]

Luanët në Zonën e Mbrojtjes Ndërkufitare të Kavangës dhe Zambezës

Në Parkun Kombëtar të Krugerit, luanët janë isoluar dhe mbrojtur që nga vitet 1970.[29] Rezultatet e një studimi afatgjatë mbi sjelljen e gjuetisë treguan se luaneshat ishin më të suksesshme në gjuetinë e gjahut mesatare se sa meshkujt. Suksesi i gjuetisë bie gjatë netëve me hënë dhe në zonat me bar të shkurtër.[30]

Në Parkun Kombëtar të Etoshës, janë vërejtur 11 tufa luanësh midis viteve 1991 dhe 1996. Dy nga tufat kishin një luan rezident mashkull dhe dy të tjra nga tre meshkuj. Tufat e mbetura kishin të paktën dy meshkuj. Mostrat e 164 luanëve u analizuan për të gjetur lidhjen e anëtarëve të tufës. Rezultatet treguan se këlyshët e lindur në tufë kishin baballarë që nuk bënin pjesë në tufën e tyre.[31]

Zonat e Mbrojtjes Ndërkufitare të Kavangës dhe Zambezës, luanët janë izoluar që nga viti 1999. Në vitin 2003, 50 luanëve iu vendosën radio-kollare në Parkun Kombëtar të Huangës dhe u gjurmuan deri në vitin 2012. Rezultatet tregojnë se luanët e rritur mashkuj dhe femra preferojnë habitatin e kullotave dhe shkurreve, por shmangin pyjet dhe zonat me densitet të lartë njerëzor. Në të kundërtën, luanët disperzues të të moshuar shmangnin shkurret dhe zonat me bar të gjatë, por më shpeshë zhvendoseshin në zonat e dominuara nga njerëzit. Prandaj, luanët e moshuar kanë tendencë të shkaktojnë konflikte më shpesh me njerëzit.[32]

Në Parkun Kombëtar të Çobës në Botsvanë, elefantët Afrikanë mbizotërojnë në gropat e ujit gjatë sezonit të thatë. Tufat e mëdhaja me rreth 20 luanë kanë tendencë të gjuajnë elefantët gjatë kësaj kohe dhe janë të suksesshëm veçanërisht në netët pa hënë. Grupet prej tre deri në pesë luanë të rritur mund të gjuajnë dhe të vrasin një elefant. Këlyshët bashkohen me grupin e gjuetisë për t'u ushqyer kur elefanti është i ngordhur.[33] Në Okavangë, luanët notojnë në këneta dhe gjuajnë pre të mëdhaja si bualli i pellgut.[34]

Kërcënimet[redakto | përpunoni burim]

Popullatat e luanit në Botsvanë, në Namibi, në Zimbabvë dhe në Zambi kërcënohen nga gjuetia, humbja dhe konvertimi i habitatit. Popullatat u zvogëluan dhe u izoluan, sepse njerëzit lokalë ndjekin gjahun dhe vrasin luanët në hakmarrje për humbjet e bagëtive.[3] Në Parkun Kombëtar të Kafës të Zambisë, gjuetia e gjahut të preferuar të luanit e bën të vështirë për popullatën e luanit të rimëkëmbet. Vdekshmëria e këlyshëve nga grabiqarët në veçanti është e lartë.[35]

Midis viteve 2008 dhe 2013, pjesët e trupit nga të paktën 2621 individë u eksportuan nga Afrika Jugore në Azinë Juglindore dhe 3437 kafka luanësh ndërmjet viteve 2014 dhe 2016. Kockat e luanëve përdoren për të zëvendësuar eshtrat e tigrave në barnat tradicionale aziatike.[36] Fermerët e Rezervateve Private në Afrikën Jugore kryqëzojnë luanët për të marrë lëkurën dhe kockat e tyre.[37]

Në vitet 2015 dhe 2017, dy luanë meshkuj, Sesil dhe djali i tij Xanda, u vranë nga gjuetarët e trofeve në Parkun Kombëtar të Huangës, Zimbabve.[38][39]

Ruajtja[redakto | përpunoni burim]

Luanesha në Parkun Kombëtar të Etoshës, Namibi

Të gjitha popullatat e luanit në Afrikë janë përfshirë në Shrojcën II të MNTSR-së që nga viti 1975.[3] Për shkak të efektit negativ të gjuetisë, u propozua që në vitin 2004 të rendisnin të gjitha popullatat e luanit në Shtojcën I të MNTSR-së për të zvogëluar eksportin e pjesëve të trupit të luanit dhe për të zbatuar një proces më të rreptë të lejeve.[40]

Në vitin 2006, u hartua një strategji konservimi e luanit në Afrikën Lindore dhe Jugore në bashkëpunim në mes të BNRN zyrave rajonale dhe organizatave të ruajtjes së kafshëve të egra. Strategjia parasheh ruajtjen e habitatit të mjaftueshëm dhe bazës së egër të gjahut, zvogëlimin e faktorëve që çojnë në fragmentimin e mëtejshëm të popullsisë dhe për të bërë që bashkëjetesa e luanit dhe njeriut të jetë e qëndrueshme.[4] Komunitetet lokale në disa vende të luanëve të Afrikës Jugore gjenerojnë të ardhura të konsiderueshme përmes turizmit të kafshëve të egra, gjë që është një nxitje e fortë për mbështetjen e tyre për masat e ruajtjes.[3]

Shiko edhe[redakto | përpunoni burim]


Referencat[redakto | përpunoni burim]

 1. ^ a b Wozencraft, W.C. (2005). "Panthera leo". më Wilson, D.E.; Reeder, D.M. Mammal Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference (bot. 3rd). Johns Hopkins University Press. f. 546.  978-0-8018-8221-0.  62265494. 
 2. ^ a b c Kitchener, A. C.; Breitenmoser-Würsten, C.; Eizirik, E.; Gentry, A.; Werdelin, L.; Wilting, A.; Yamaguchi, N.; Abramov, A. V.; Christiansen, P.; Driscoll, C.; Duckworth, J. W.; Johnson, W.; Luo, S.-J.; Meijaard, E.; O’Donoghue, P.; Sanderson, J.; Seymour, K.; Bruford, M.; Groves, C.; Hoffmann, M.; Nowell, K.; Timmons, Z.; Tobe, S. (2017). "A revised taxonomy of the Felidae: The final report of the Cat Classification Task Force of the IUCN Cat Specialist Group" (PDF). Cat News. Special Issue 11: 71–73. 
 3. ^ a b c d e Bauer, H.; Packer, C.; Funston, P. F.; Henschel, P.; Nowell, K. (2016). "Panthera leo". IUCN Red List of Threatened Species. Version 2018-1. International Union for Conservation of Nature. 
 4. ^ a b c d e f g IUCN Cat Specialist Group (2006). Conservation Strategy for the Lion Panthera leo in Eastern and Southern Africa. Pretoria, South Africa: IUCN. 
 5. ^ a b c d e f g h i j Riggio, J.; Jacobson, A.; Dollar, L.; Bauer, H.; Becker, M.; Dickman, A.; Funston, P.; Groom, R.; Henschel, P.; De Iongh, H.; Lichtenfeld, L. (2013). "The size of savannah Africa: a lion's (Panthera leo) view". Biodiversity and Conservation. 22 (1): 17–35. :10.1007/s10531-012-0381-4. 
 6. ^ Bauer, H.; Chapron, G.; Nowell, K.; Henschel, P.; Funston, P.; Hunter, L.T.; Macdonald, D.W.; Packer, C. (2015). "Lion (Panthera leo) populations are declining rapidly across Africa, except in intensively managed areas". Proceedings of the National Academy of Sciences. 112 (48): 14894–14899. 
 7. ^ a b c d Mazak, V. (1975). "Notes on the Black-maned Lion of the Cape, Panthera leo melanochaita (Ch. H. Smith, 1842) and a Revised List of the Preserved Specimens". Verhandelingen Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (64): 1–44. 
 8. ^ a b Guggisberg, C. A. W. (1975). "Lion Panthera leo (Linnaeus, 1758)". Wild Cats of the World. New York: Taplinger Publishing. f. 138–179.  0-8008-8324-1. 
 9. ^ a b Smith, C.H. (1842). "Black maned lion Leo melanochaitus". më Jardine, W. The Naturalist's Library. Vol. 15 Mammalia. London: Chatto and Windus. f. Plate X, 177. 
 10. ^ a b Smithers, R.H.N. (1971). The Mammals of Botswana. Pretoria: University of Pretoria. 
 11. ^ a b Hemmer, H. (1974). "Untersuchungen zur Stammesgeschichte der Pantherkatzen (Pantherinae) Teil 3. Zur Artgeschichte des Löwen Panthera (Panthera) leo (Linnaeus, 1758)". Veröffentlichungen der Zoologischen Staatssammlung. 17: 167–280. 
 12. ^ West, P.M.; Packer, C. (2002). "Sexual Selection, Temperature, and the Lion's Mane". Science. 297 (5585): 1339–1943. :2002Sci...297.1339W. :10.1126/science.1073257.  12193785. 
 13. ^ Turner, J.A.; Vasicek, C.A.; Somers, M.J. (2015). "Effects of a colour variant on hunting ability: the white lion in South Africa". Open Science Repository Biology. :10.7392/openaccess.45011830. 
 14. ^ Lönnberg, E. (1914). "New and rare mammals from Congo". Revue de Zoologie Africaine (3): 273–278. 
 15. ^ Roberts, A. (1929). "New forms of African mammals". Annals of the Transvaal Museum. 21 (13): 82–121. 
 16. ^ Roberts, A. (1948). "Descriptions of some new subspecies of mammals". Annals of the Transvaal Museum. 21 (1): 63–69. 
 17. ^ Allen, G. M. (1939). "Subgenus Panthera Oken". A Checklist of African Mammals. 83. Bulletin of the Museum of Comparative Zoology at Harvard College. f. 242–274. 
 18. ^ Barnett, R.; Yamaguchi, N.; Barnes, I.; Cooper, A. (2006). "The origin, current diversity and future conservation of the modern lion (Panthera leo)" (PDF). Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences. 273 (1598): 2119–2125. :10.1098/rspb.2006.3555.  1635511Nuk kërkohet regjistrim.  16901830. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 8 August 2007. 
 19. ^ Antunes, A.; Troyer, J.L.; Roelke, M.E.; Pecon-Slattery, J.; Packer, C.; Winterbach, C.; Winterbach, H.; Johnson, W.E. (2008). "The Evolutionary Dynamics of the Lion Panthera leo Revealed by Host and Viral Population Genomics". PLOS Genetics. 4 (11): e1000251. :10.1371/journal.pgen.1000251.  2572142Nuk kërkohet regjistrim.  18989457. 
 20. ^ Mazák, J.H. (2010). "Geographical variation and phylogenetics of modern lions based on craniometric data". Journal of Zoology. :10.1111/j.1469-7998.2010.00694.x.  0952-8369. 
 21. ^ Bertola, L.D.; Van Hooft, W.F.; Vrieling, K.; Uit De Weerd, D.R.; York, D. S.; Bauer, H.; Prins, H. H. T.; Funston, P.J.; Udo De Haes, H.A.; Leirs, H.; Van Haeringen, W.A.; Sogbohossou, E.; Tumenta, P.N.; De Iongh, H.H. (2011). "Genetic diversity, evolutionary history and implications for conservation of the lion (Panthera leo) in West and Central Africa" (PDF). Journal of Biogeography. 38 (7): 1356–1367. :10.1111/j.1365-2699.2011.02500.x. 
 22. ^ Dubach, J.M., Briggs, M.B., White, P.A., Ament, B.A., & Patterson, B.D. (2013). "Genetic perspectives on "Lion Conservation Units" in Eastern and Southern Africa". Conservation Genetics. 14 (4): 741−755. 
 23. ^ Bertola, L.D.; Jongbloed, H.; Van Der Gaag, K.J.; De Knijff, P.; Yamaguchi, N.; Hooghiemstra, H.; Bauer, H.; Henschel, P.; White, P.A.; Driscoll, C.A. & Tende, T. (2016). "Phylogeographic patterns in Africa and High Resolution Delineation of genetic clades in the Lion (Panthera leo)". Scientific Reports. 6: 30807. :2016NatSR...630807B. :10.1038/srep30807.  4973251Nuk kërkohet regjistrim.  27488946. 
 24. ^ Barnett, R., Sinding, M.H., Vieira, F.G., Mendoza, M.L., Bonnet, M., Araldi, A., Kienast, I., Zambarda, A., Yamaguchi, N., Henschel, P., Gilbert, M.T. (2018). "No longer locally extinct? Tracing the origins of a lion (Panthera leo) living in Gabon". Conservation Genetics. 19 (3): 1−8. :10.1007/s10592-017-1039-2. 
 25. ^ a b Chardonnet, P. (2002). "Chapter II: Population Survey" (PDF). Conservation of the African Lion : Contribution to a Status Survey. Paris: International Foundation for the Conservation of Wildlife, France & Conservation Force, USA. f. 21–101. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 10 November 2013. 
 26. ^ Stander, P.E. (1990). "A suggested management strategy for stock-raiding lions in Namibia". South African Journal of Wildlife Research. 20 (2): 37−43. :10520/AJA03794369_3323.  2410-7220. 
 27. ^ Rautenbach, I.L. (1978). "Ecological distribution of the mammals of the Transvaal (Vertebrata: Mamalia)" (PDF). Annals of the Transvaal Museum. 31 (10): 131−156. :10520/AJA00411752_193. 
 28. ^ a b c d Chardonnet, P.; Mésochina, P.; Renaud, P.-C.; Bento, C.; Conjo, D.; Fusari, A.; Begg, C.; Foloma, M.; Pariela, F. (2009). Conservation status of the lion (Panthera leo Linnaeus, 1758) in Mozambique. Maputo, Mozambique. 
 29. ^ Smuts, G. L., Hanks, J., and Whyte, I. J. (1978). "Reproduction and social organization of lions from the Kruger National Park". Carnivore. 1 (1): 17−28. 
 30. ^ Funston, P. J., Mills, M.G.L., Biggs, H.C. (2001). "Factors affecting the hunting success of male and female lions in the Kruger National Park". Journal of Zoology (253): 419−431. 
 31. ^ Lyke, M.M., Dubach, J., & Briggs, M.B. (2013). "A molecular analysis of African lion (Panthera leo) mating structure and extra-group paternity in Etosha National Park". Molecular Ecology. 22 (10): 2787–2796. 
 32. ^ Elliot, N.B., Cushman, S.A., Macdonald, D.W. and Loveridge, A.J. (2014). "The devil is in the dispersers: predictions of landscape connectivity change with demography". Journal of Applied Ecology. 51 (5): 1169–1178. 
 33. ^ Power, R.J.; Compion, R.X.S. (2009). "Lion predation on elephants in the Savuti, Chobe National Park, Botswana". African Zoology. 44 (1): 36–44. :10.3377/004.044.0104. 
 34. ^ Main, D. (2013-11-26). "Photos: The Biggest Lions on Earth". Live Science. Marrë më 2018-04-18. 
 35. ^ Midlane, N. (2013). The conservation status and dynamics of a protected African lion Panthera leo population in Kafue National Park, Zambia (PhD). University of Cape Town. :11427/9308. 
 36. ^ Williams, V.L., Loveridge, A.J., Newton, D.J. and Macdonald, D.W. (2017). "A roaring trade? The legal trade in Panthera leo bones from Africa to East-Southeast Asia". PLOS One. 12 (10): e0185996. :2017PLoSO..1285996W. :10.1371/journal.pone.0185996.  5655489Nuk kërkohet regjistrim.  29065143. 
 37. ^ Schroeder, R.A. (2018). "Moving Targets: The 'Canned' Hunting of Captive-Bred Lions in South Africa". African Studies Review. 61 (1): 8–32. :10.1017/asr.2017.94. 
 38. ^ "Zimbabwe's 'iconic' lion Cecil killed by hunter". BBC News. 2015. Arkivuar nga origjinali më 28 July 2015. 
 39. ^ "Xanda, son of Cecil the lion, killed by hunter in Zimbabwe". BBC News. 2017. 
 40. ^ Nowell, K. (2004). "The Cat Specialist Group at CITES 2004". Cat News. 41: 29. 

Lidhje të jashtme[redakto | përpunoni burim]