Lucius Postumius Albinus (konsull 234 p.e.s)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Lucius Postumius Albinus († vjeshte 216 p.e.s.) vjen nga nje familje romake aristokratike patriziane me emrin Postumier dhe ka qene ne 234 si edhe 229 p.e.s. Konsull qe luftoi kundër Teuta. Si konsull i emëruar për 215 p.e.s. u vra në një pusi të Boier.

Jeta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas Filiation të Fasti Capitolini edhe i ati edhe gjyshi i Lucius Postumius Albinus mbanin paraemrin Aulus.[1] Kështu që Lucius Postumius Albinus ka qenë djali i Konsuj nga 242 p.e.s.

Herën e parë Postumius në vitin 234 p.e.s. u zgjodh konsull s bashë ku me Spurius Carvilius Maximus Ruga në të njëjtën kohe si edhe Aulus Postumius Albinus që ka të ngjarë të ketë qene i ati i tij dhe drejtuesi përzgjedhës Gaius Atilius Bulbus te cilët u zgjodhën u Censorë.[2] Postumius luftoi në mënyre të suksesshme kundër Ligurer, por nuk mundi ta nënshtronte komplet këtë popull dhe nuk morri ne kundërshtim me koleget e tij te se njëjtës natyre qe nuk morri si miratim triumfin.

Nga njëra anë për shkak të dëshmive të pamjaftueshme që nuk lejon përcaktimin e saktë te kohës – mundet nga 233 ose 228 p.e.s. – Postumius u be për here te pare Prätor.[3]

Herën e dytë Postumius arriti në 229 p.e.s. te behej konsulat, kohe ne te ciline ai Gnaeus Fulvius Centumalus e kishte koleg tete njëjtit post.[4] Sepse Teuta, mbretëresha e fisit ilir nga Ardianët, ishte akuzuar ndërmarrjene fushatave te piraterisë kundër pjesëve bregdetare greke dhe kishte palckitur tregtare italiane,

Për 12 vjetët pasuese nuk kemi të dhëna për Postumius.

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Fasti Capitolini zu den Jahren 234, 229 und 215 v. Chr.: Lucius Postumius A. f. A. n. Albinus.
  2. ^ Fasti Capitolini ; Zonaras 8, 18 ; u. a.
  3. ^ Livius 22, 35, 6f.
  4. ^ Fasti Capitolini ; Polybios 2, 11, 1 (me falschem Pränomen Aulus) ; Cassius Dio, Fragment 49, 7; Orosius 4, 13, 2; u. a.

Stampa:SORTIERUNG:Postumius Albinus, Lucius