Lufta e ftohtë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Fotografi e Murit të Berlinit e marrë nga ana perëndimore. Muri u ndërtua në vitin 1961 për të parandaluar largimin e gjermanëve lindorë dhe për të ndaluar ikjen e punëtorëve ekonomikisht të shkatërruar. Ishte një simbol i Luftës së Ftohtë dhe rënia i tij në 1989 shënoi fundin e luftës.

Lufta e ftohtë ishte një gjendje e tensioneve politike dhe ushtarake pas Luftës së II Botërore, ndërmjet fuqive të Bllokut Perëndimor (Shtetet e Bashkuara, aleatët e tyre në NATO dhe të tjerë) dhe fuqive të Bllokut Lindor (Bashkimi Sovjetik dhe aleatët e tyre në Paktin e Varshavës).

Historianët nuk pajtohen plotësisht në datat, por për vitet nga 1947-1991 kanë mendim të përbashkët. Termi "i ftohtë" është përdorur për shkak se nuk kishte luftime në shkallë të gjerë të drejtpërdrejtë mes dy palëve, edhe pse ka pasur luftëra të mëdha rajonale, të njohura si luftëra vetm nga njëra palë, siç janë në Korea, Vietnam, ndërsa në Afganistan u mbështet nga të dy palët. Shkaku kryesor i fillimit te luftes se ftohte ishte gara e filluar me armatim mes SHBA-ve se bashku me Aleatet-Perendimor dhe BRSS(Bashkimi i Republikave Socialiste Sovjetike) dhe Shteteve komuniste te cilat dolen pas Luftes se Dyte Boterore.Ne vitin 1949 u formua Aleanca-Veri Atlantike(NATO) ku udheheqesi ishte SHBA dhe Pakti i Varshaves ku udheheqesi ishte BRSS,kjo ishte fillimi i luftes se ftohte.Ne vitin 1961 per fat te keq u ndertua Muri i Berlinit ku edhe ne menyre faktike u be ndarja e plote e Evropes ne dy blloqe. Gjate periudhes 40 vjecare sa zgjati lufta e ftohte,kishte spiunime,konflikte te vogla ne mes ketyre te dy blloqeve. Ne 3 Nentor te vitit 1990 ra muri i Berlinit dhe Komunizmi u krye.

NATO[redakto | redakto tekstin burimor]

 1. SHBA
 2. ISLANDA
 3. SPANJA
 4. GREQIA
 5. TURQIA
 6. ITALIA
 7. PORTUGALIA
 8. GJERMANIA PERENDIMORE
 9. BELGJIKA
 10. NORVEGJIA
 11. HOLANDA
 12. LUKSEMBURGU
 13. FRANCA
 14. BRITANIA E MADHE
 15. IRLANDA
 16. KANADA
 17. SHQIPERIA

Pakti i Varshaves[redakto | redakto tekstin burimor]

 1. BRSS
 2. Polonia
 3. Cekosllovakia
 4. Hungaria
 5. Bullgaria
 6. Rumunia
 7. Mongolia
 8. Shqiperia

Prapavija[redakto | redakto tekstin burimor]

Fundi i Luftës së Dytë Botërore (1945–47)[redakto | redakto tekstin burimor]

Fillimi i Pasojat[redakto | redakto tekstin burimor]