Lufta informative

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Lufta e informacionit (IW) (si e ndryshme nga lufta kibernetike që sulmon kompjuterët, programet kompjuterike dhe sistemet e kontrollit të komandës) është një koncept që përfshin përdorimin dhe menaxhimin e hapësirës së betejës të teknologjisë së informacionit dhe komunikimit (TIK) në ndjekje të një avantazhi konkurrues ndaj një kundërshtari. Lufta e informacionit është manipulimi i informacionit të besuar nga një objektiv pa vetëdijen e objektivit, në mënyrë që objektivi të marrë vendime kundër interesit të tij, por në interes të atij që zhvillon luftën informative. Si rezultat, nuk është e qartë se kur fillon, mbaron lufta informative dhe sa e fortë apo shkatërruese është ajo. Lufta e informacionit mund të përfshijë mbledhjen e informacionit taktik, sigurimin se informacioni i dikujt është i vlefshëm, përhapjen e propagandës ose dezinformimit për të demoralizuar ose manipuluar armikun dhe publikun, duke minuar cilësinë e informacionit të forcës kundërshtare dhe mohimin e mundësive për mbledhjen e informacionit. ndaj forcave kundërshtare. Lufta e informacionit është e lidhur ngushtë me luftën psikologjike.

Përqendrimi ushtarak i Shteteve të Bashkuara tenton të favorizojë teknologjinë dhe për këtë arsye tenton të shtrihet në sferat e luftës elektronike, luftës kibernetike, sigurimit të informacionit dhe operacioneve të rrjeteve kompjuterike, sulmit dhe mbrojtjes.

Shumica e pjesës tjetër të botës përdorin termin shumë më të gjerë të "Operacioneve të Informacionit", i cili, megjithëse përdor teknologjinë, fokusohet në aspektet më të lidhura me njeriun të përdorimit të informacionit, duke përfshirë (ndër shumë të tjera) analizën e rrjeteve sociale, analizën e vendimeve, dhe aspektet njerëzore të komandës dhe kontrollit.

Vështrim i përgjithshëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lufta e informacionit është përshkruar si "përdorimi i informacionit për të arritur objektivat tona kombëtare". Sipas NATO-s, "Lufta e informacionit është një operacion i kryer me qëllim që të fitohet një avantazh informacioni ndaj kundërshtarit".

Lufta e informacionit mund të marrë shumë forma:

  • Televizioni, interneti dhe transmetimi(et) e radios mund të bllokohen.
  • Transmetimet e televizionit, internetit dhe radios mund të rrëmbehen për një fushatë dezinformimi.
  • Rrjetet logjistike mund të çaktivizohen.
  • Rrjetet e komunikimit të armikut mund të çaktivizohen ose të mashtrohen, veçanërisht komuniteti social online në ditët moderne.
  • Transaksionet e bursës mund të sabotohen, qoftë me ndërhyrje elektronike, duke rrjedhur informacione të ndjeshme ose duke vendosur dezinformata.
  • Përdorimi i dronëve dhe robotëve të tjerë vëzhgues ose kamerave të internetit.
  • Menaxhimi i komunikimit
  • Media sintetike
  • Përdorimi i organizuar i mediave sociale dhe platformave të tjera të gjenerimit të përmbajtjes në internet mund të përdoret për inxhinierinë e opinionit midis masave.

Forcat Ajrore të SHBA-së kanë pasur skuadrone të luftës së informacionit që nga vitet 1980. Në fakt, misioni zyrtar i Forcave Ajrore të SHBA-së tani është "Të fluturosh, të luftosh dhe të fitosh...në ajër, hapësirë dhe hapësirën kibernetike", ku kjo e fundit i referohet rolit të saj në luftën informative.

Meqenëse Forcat Ajrore të SHBA-së shpesh rrezikojnë avionët dhe ekuipazhet ajrore për të sulmuar objektivat strategjikë të komunikimit të armikut, çaktivizimi nga distanca i objektivave të tillë duke përdorur softuer dhe mjete të tjera mund të ofrojë një alternativë më të sigurt. Përveç kësaj, çaktivizimi i rrjeteve të tilla në mënyrë elektronike (në vend të eksploziv) gjithashtu lejon që ato të riaktivizohen shpejt pasi territori i armikut të pushtohet. Në mënyrë të ngjashme, njësitë e luftës kundër informacionit përdoren për t'ia mohuar armikut një aftësi të tillë. Aplikimi i parë i këtyre teknikave u përdor kundër rrjeteve të komunikimit irakian në Luftën e Gjirit.

Gjithashtu gjatë Luftës së Gjirit, hakerët holandezë dyshohet se vodhën informacione në lidhje me lëvizjet e trupave amerikane nga kompjuterët e Departamentit të Mbrojtjes të SHBA-së dhe u përpoqën t'ua shisnin atë irakenëve, të cilët menduan se ishte një mashtrim dhe e refuzuan. Në janar 1999, kompjuterët e Inteligjencës Ajrore të SHBA-së u goditën nga një sulm i koordinuar (Moonlight Maze), një pjesë e të cilit vinte nga një mainframe ruse. Ky nuk mund të konfirmohej si një sulm kibernetik rus për shkak të mos atribuimit - parimi që identiteti në internet mund të mos shërbejë si provë e identitetit të botës reale.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]