Lufta kundër drogës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Colin Powell viziton Kolumbinë në mbështetje të Planit të Kolumbisë.

Lufta kundër drogës është një fushatë globale, e udhëhequr nga qeveria federale e Shteteve të Bashkuara, e ndalimit të drogës, ndihmës ushtarake dhe ndërhyrjes ushtarake, me synimin për të reduktuar tregtinë e paligjshme të drogës në Shtetet e Bashkuara. Nisma përfshin një sërë politikash droge që synojnë të dekurajojnë prodhimin, shpërndarjen dhe konsumin e drogave psikoaktive që qeveritë pjesëmarrëse dhe Kombet e Bashkuara i kanë bërë të paligjshme. Termi u popullarizua nga media menjëherë pas një konference për shtyp të dhënë më 18 qershor 1971, nga Presidenti Richard Nixon - një ditë pas publikimit të një mesazhi të veçantë nga Presidenti Nixon drejtuar Kongresit mbi Parandalimin dhe Kontrollin e Abuzimit me Droga - gjatë të cilit ai deklaroi drogën abuzimi me “armikun numër një publik”. Ai mesazh për Kongresin përfshinte tekstin për kushtimin e më shumë burimeve federale për "parandalimin e të varurve të rinj dhe rehabilitimin e atyre që janë të varur", por kjo pjesë nuk mori të njëjtën vëmendje publike si termi "luftë kundër drogës". Dy vjet përpara kësaj, Nixon kishte shpallur zyrtarisht një "luftë kundër drogës" që do të drejtohej drejt zhdukjes, ndalimit dhe burgosjes. Në vitin 2015, Aleanca për Politikat e Drogës, e cila mbron përfundimin e Luftës kundër Drogave, vlerësoi se Shtetet e Bashkuara shpenzojnë 51 miliardë dollarë në vit për këto iniciativa, dhe në vitin 2021, pas 50 vitesh të luftës së drogës, të tjerët kanë vlerësuar se SHBA ka shpenzuar rreth 1 trilion dollarë për të.

Më 13 maj 2009, Gil Kerlikowske - Drejtori i Zyrës së Politikës Kombëtare të Kontrollit të Drogës (ONDCP) - sinjalizoi se administrata e Obamës nuk kishte në plan të ndryshonte ndjeshëm politikën e zbatimit të drogës, por gjithashtu se administrata nuk do të përdorte termin "Lufta". mbi Drogat”, sepse Kerlikovske e konsideron termin si "kundërproduktiv". Pikëpamja e ONDCP është se "varësia ndaj drogës është një sëmundje që mund të parandalohet dhe trajtohet me sukses.. bërja e barnave më të disponueshme do ta bëjë më të vështirë mbajtjen e komuniteteve tona të shëndetshme dhe të sigurta".

Në qershor 2011, Komisioni Global për Politikat e Drogës publikoi një raport kritik mbi Luftën kundër Drogës, duke deklaruar: "Lufta globale kundër drogës ka dështuar, me pasoja shkatërruese për individët dhe shoqëritë në mbarë botën. Pesëdhjetë vjet pas inicimit të Konventa e vetme për drogat narkotike e OKB-së dhe vite pasi Presidenti Nixon nisi luftën e qeverisë amerikane kundër drogës, nevojiten urgjentisht reforma themelore në politikat kombëtare dhe globale të kontrollit të drogës. Raporti u kritikua nga organizatat që kundërshtojnë një legalizim të përgjithshëm të drogës.

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]