Jump to content

Lufta politike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Statuja e Sun Tzu në Yurihama, Tottori, Japoni. Sun Tzu (544–498 pes), një strateg ushtarak, shkroi për fuqinë superiore të luftës politike në betejë.

Lufta politike është përdorimi i mjeteve politike për të detyruar një kundërshtar të bëjë vullnetin e dikujt, bazuar në qëllimin armiqësor. Termi politik përshkruan ndërveprimin e llogaritur midis një qeverie dhe një audiencë të synuar, duke përfshirë qeverinë, ushtrinë dhe/ose popullsinë e përgjithshme të një shteti tjetër. Qeveritë përdorin një sërë teknikash për të shtrënguar veprime të caktuara, duke fituar kështu avantazhin relativ ndaj një kundërshtari. Teknikat përfshijnë operacione propagandistike dhe psikologjike ("PsyOps"), të cilat i shërbejnë respektivisht objektivave kombëtare dhe ushtarake. Propaganda ka shumë aspekte dhe një qëllim politik armiqësor e shtrëngues. Operacionet psikologjike janë për objektiva ushtarake strategjike dhe taktike dhe mund të synohen për popullatat armiqësore ushtarake dhe civile.

Natyra shtrënguese e luftës politike çon në dobësimin ose shkatërrimin e vullnetit politik, shoqëror ose shoqëror të kundërshtarit dhe në detyrimin e një kursi veprimi të favorshëm për interesat e një shteti. Lufta politike mund të kombinohet me dhunën, presionin ekonomik, përmbysjen dhe diplomacinë, por aspekti kryesor i saj është "përdorimi i fjalëve, imazheve dhe ideve". Krijimi, vendosja dhe vazhdimi i këtyre metodave shtrënguese janë një funksion i krijimit të shtetit për kombet dhe shërbejnë si një zëvendësues i mundshëm për veprime më të drejtpërdrejta ushtarake. Për shembull, metodat si sanksionet ekonomike ose embargo synojnë të shkaktojnë dëmin e nevojshëm ekonomik për të detyruar ndryshimin politik. Metodat dhe teknikat e përdorura në luftën politike varen nga vizioni dhe përbërja politike e shtetit. Sjellja do të ndryshojë në varësi të faktit nëse shteti është totalitar, autoritar apo demokratik.

Qëllimi përfundimtar i luftës politike është të ndryshojë opinionet dhe veprimet e një kundërshtari në favor të interesave të një shteti pa përdorur fuqinë ushtarake. Ky lloj bindjeje apo shtrëngimi i organizuar ka edhe qëllimin praktik të shpëtimit të jetëve përmes shmangies së përdorimit të dhunës për të çuar më tej qëllimet politike. Kështu, lufta politike përfshin gjithashtu "artin e zemërimit të miqve dhe të dekurajimit të armiqve, për të fituar ndihmë për kauzën e dikujt dhe për të shkaktuar braktisjen e armiqve". Në përgjithësi, lufta politike dallohet nga qëllimi i saj armiqësor dhe nga përshkallëzimi i mundshëm; por humbja e jetës është një pasojë e pranuar.