Luftimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Beteja e Gettysburgut, nga Thure de Thulstrup.

Luftimi është një konflikt i qëllimshëm i dhunshëm që synon të dëmtojë fizikisht ose të vrasë opozitën. Beteja mund të jetë e armatosur (duke përdorur armë) ose e paarmatosur (duke mos përdorur armë). Beteja ndonjëherë përdoret si një metodë vetëmbrojtjeje, ose mund të përdoret si një mjet për të imponuar vullnetin e dikujt ndaj të tjerëve. Një shembull i luftimit mund të jetë një konfrontim i pavarur ose një pjesë e vogël e një konflikti shumë më të madh të dhunshëm. Rastet e luftimit mund të jenë gjithashtu beninje dhe rekreative, si në rastet e sporteve luftarake dhe luftimeve simuluese.

Beteja mund të jetë në përputhje ose të jetë në kundërshtim me ligjet lokale ose ndërkombëtare në lidhje me konfliktin. Shembuj të rregullave përfshijnë Konventat e Gjenevës (që mbulojnë trajtimin e njerëzve në luftë), kalorësia mesjetare, rregullat e Marquess of Queensberry (që mbulojnë boksin) dhe disa forma të sporteve luftarake.

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]