Luka Sorkocevic

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Konti Luka Sorkocević ( italisht: Luca Sorgo ; 13 Janar 1734 – 11 Shtator 1789) ishte kompozitor nga Republika e Raguzës . Muzika e tij është ruajtur, si pasuritë e tjera të familjes Sorkocevic, në arkivat e manastirit Françeskan Dubrovnik . Ai njihet si simfonisti i parë Kroat. [1]

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Luka (Luksa) Sorkocevic lindi në Dubrovnik dhe mori një arsim të gjerë. Mësuesi i tij i muzikës ishte kompozitori Italian Giuseppe Valenti, i cili ishte mjeshtri i kishës i KatedralesDubrovnikut në vitet ’50. Ai e vazhdoi shkollimin në Romë, ku studioi kompozicionin muzikor me Rinaldo di Capua . Më vonë, Sorkočević u martua me një vajzë nga familja Lukari (Lukarević) dhe mbajti disa poste në degë të ndryshme të politikës dhe shoqërisë Dubrovnik. Gjatë qëndrimit të tij relativisht të shkurtër në Vjenë si ambasador në gjykatën perandorake ai u takua me disa kompozitorë kryesorë të kohës së tij, si Gluck dhe Hajden, dhe poetin e njohur Metastasio - një përvojë e vlefshme për jetën dhe veprën e tij të mëvonshme. Me probleme serioze shëndetësore, ai bëri vetëvrasje duke u hedhur nga kati i tretë i pallatit të tij në Dubrovnik në 1789, në moshën 55 vjeç.

Megjithëse ai shkroi edhe disa pjesë vokale, veprat më interesante të tij janë tetë simfonitë, Sonata e violinës dhe treshja overture për flaut . Këto vepra instrumentale i përkasin periudhës kalimtare midis barokut dhe klasicizmit. Ato as nuk mund të shoqërohen me stilin e ndjeshmëris - treguar nga fakti se ato janë shkruar ekskluzivisht me çelësa kryesore - as me modernizmin e shkollës Mannheim . Sidoqoftë, muzika e Sorkočević përmban gjurmë të të dy stileve. Largoja e Simfonisë Nr.7 tregon llojin e shprehjes e cila shoqërohet me ndjeshmërin dhe lëvizjen e parë të Simfonisë Nr.1 e cila përmban rritjen për të cilin shkolla e Manheimit ishte e famshme. Sonata në A-major për piano u shkrua në 1754.

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Jim Samson (2013). Music in the Balkan [Muzika në Ballkan] (në anglisht). Brill. fq. 195.

Burimet e jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]