Lulëkuqja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Lulëkuqe në Liqenin e Gjenevës, Montreal
Lulëkuqe e verdhë or Lulëkuqja Kaliforniane në New Delhi, Indi

Lulëkuqja është një bimë lulëzuese e nën familjes Papaveraceae. Lulëkuqja është një bimë barishtore që rritet për ngjyren e luleve të saj. Njëra prej specieve, Papaver somniferum, prodhon fara të ngrënshme dhe është gjithashtu burimi i drogës së papërpunuar, Opiumit, Kjo është një përmbajtje që zotëron lëndë të fuqishme alkaloide farmaceutike si psh. morphina dhe është përdorur që në kohërat e lashta si një ilaç anagesic (kundra-dhimbjes), narkotik (qetësues) dhe si një drogë qejfi. Që prej luftës së transheve në fushat me Lulëkuqe në  Flanders, gjatë Luftës së Parë Botërore, Lulëkuqet janë kthyer në simbolin e kujtimit të ushtarëve të rënë nëpër luftëra. 

Përshkrimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Perdoriomi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Poppy (Canadian version) worn on the lapel

Simbolizmi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përdorimet mjekësore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përdorime të tjera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Galeria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Heroina
  • Në Fushat e Flandersit
  • Morphina
  • Papaver rhoeas
  • Perëndersha e Lulëkuqeve
  • United Nations Office on Drugs and Crime
  • Lulëkuqja e bardhë (simbol)

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]