Jump to content

Lumi i Gliqisë

Coordinates: 39°14′10″N 20°28′34″E / 39.23611°N 20.47611°E / 39.23611; 20.47611
Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

39°14′10″N 20°28′34″E / 39.23611°N 20.47611°E / 39.23611; 20.47611 Gliqi ose Lumi i Gliqisë dhe Frar ose Lumi i Frarit (greqisht: Ἀχέρων/Àkhéron) është një lumë i gjatë 58 km në veri-perëndim të Greqisë. Ajo rrjedh nëpër rajon historik të Çamërisë dhe krahinat e saj: Frari, Suli dhe Llaka e Sulit.

Lumi i Gliqisë është ushqyer nga dy burime lumore. Burimet perëndimore janë nga Malet të Sulit dhe shkon në jug të fshatit shqipofolës Rrushas (greqisht: ish: Rousatsa, sot: Polistafilo). Burimet lindore ngrihen në masivin malor të Ulçikës (riemëruar sot si: Tomaros), në të cilën gjithashtu shenjtë e lashtë i Dodonës ndodhet. Ky burim lumore rrjedh në fshatin turistik Rusaç në një drejtim jugperëndimor. Në Rusaç këto dy burime bashkohen dhe bejnë lumin i Gliqisë. Rrjedha e lumit me origjinë nga malet Ulçikës vazhdon pas Rusaç. Seksioni mes Rusaçit dhe Goranës është 12 deri në 15 km e gjatë dhe është quajtur gjithashtu Llaka e Sulit. Në veri të fshatit Goranë, lumi i Gliqisë ndryshon kursin e saj në veri-veriperëndimore dhe hyn në një luginë të ngushtë, Qafa e Gliqisë (greqisht: στενά Αχέροντα, ose 'ngushtësia e Aheronit').

Qafa e Gliqisë fillon në fshatin Goranë dhe midis urën përfundon në Serziana ujëvarat dhe urën shkëmbor të Shkalla e Xhavellës. Lumi i vogël Cangar ose lumi i Cangarit (greqisht: ish: Cangariotikos, sot:Πυριφλεγέθων/Pyriflegetheon) hyn në këtë pikë në lumin i Gliqisë. Lumi i Gliqisë ndryshon kursin në Shkalla e Xhavellës në perëndim dhe disi zgjeruar luginën e saj. Në këtë seksion të lumit në fshatin Gliqi gjenden në të dyja anët e lumit në brigjet e të ashtuquajturave burimet e Gliqisë. Këto burime janë të akull-ftohtë në burimet e ujërave të ëmbla dhe përgjatë shtratit të lumit. Sot, burimet e Gliqisë janë shtrirë në lindje dhe kanioni e saj është një destinacion i popullarizuar për turistët grekë dhe të huaj.

Pas fshatit Gliqi, lumi i Gliqisë lëvizën kursin e saj në jugperëndim dhe arrin në fshatin Kastri, një nivel në afërsi të bregdetit. Në këtë nivel ishte në fund të shekullit 19-të Liqenit e Gliqisë, e cila është ndërkohë lym plotësisht. Në brigjet e liqenit i Gliqisë. Në afërsi të fshatit Lëkurës, lumi Vuvo (greqisht: ish: Vuvo, sot: Κοκύτος/Kokítos) që rrjedh nga malet në veri të Paramithisë, hyn në lumi i Gliqisë. Në bashkimin e luminjve Vuvo dhe Gliqisë, Rruga Nacionale 6 kalon nga Gumenica për të Prevezës. Lumi i Gliqisë rrjedh nëpër fshatit Spllancë dhe boshatis në Gjirin e Spllancës në detin Jon. Goja e lumit të vjetër në formen e një gjiri të madhe quajtur Gliqi Liman është sot lym tashmë lart.

Sipas traditës vendase, lumi ka qenë i hidhur se një përbindësh zvarranik jetonte në burim që helmonte ujën. Shën Donati (i njohur edhe si Ajdonati), metropoliti i Paramithisë, u bë mbrojtës i rajonit kur ai vrau përbindëshin dhe ujërat e lumit u bënë të ëmbël, kështu lumi dhe fshati i afërt e morri emrin Gliqi.