Jump to content

Lynkestia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Lynkestia (greqishtja e lashtë: Λύγκος, Λυγκηστίς - Lyncus, Lyncestis, që do të thotë "toka e rrëqebullit") [1] ishte një rajon dhe në kohërat e hershme një mbretëri greke e Maqedonisë së Epërme, e vendosur në kufijtë jugorë të Ilirisë dhe Paionisë. Banorët e Lynkestis ishin të njohur si Lyncestae ose Lynkestai (Λυγκῆσται), një fis antik që i përkiste shtetit fisnor Molosian, ose koinonit, të Epirit. [2] [3] Qyteti kryesor i krahinës ishte Heraclea Lyncestis .

Lynkestis korrespondon afërsisht me komunat e sotme të Manastirit dhe ResnjësMaqedoninë e Veriut, Florinën në Greqi dhe PustecinShqipëri .

Për shkak të tipareve arkaike të gjetura në emrin e lashtë grek të rajonit, duket se Lynkestis ishte pjesë e zonës Proto-Greke para migrimeve të Epokës së Bronzit të Vonë . [4]

kohërat romake, rruga Via Egnatia kalonte nëpër këtë zonë dhe kishte disa stacione romake në të. [5]

  1. ^ Estienne 1846, p. 413.
  2. ^ Boardman & Hammond 1982, p. 266: "On crossing the Balkan chain, we find that Hecataeus called the Orestae 'a Molossian tribe' (F 107), and Strabo (434; cf. 326) probably derived from Hecataeus his belief that the Elimeotae, Lyncestae, and Pelagones, as well as the Orestae, were Epirotic or rather Molossian tribes before their incorporation by the Macedones into the Macedonian kingdom."
  3. ^ Hammond 2001, p. 158: "Pelagones in the region of Prilep, the Lyncestae in the region of Florina, the Orestae in the region of Kastoria, and the Elimeotae in the region of Kozani. These tribes were all Epirotic tribes and they talked the Greek language but with a different dialect, the Northwest Greek dialect, as we know now from the local questions which were put to the god of Dodona."
  4. ^ Georgiev 1973, p. 248.
  5. ^ Samsaris 1989, pp. 24, 182.