Jump to content

Lyra

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

yra (greqisht: λύρα, lýra) është një instrument me tela i njohur për përdorimin e tij në antikitetin klasik grek dhe periudhat e mëvonshme. Lyra është e ngjashme në dukje me një harpë të vogël, por me ndryshime të dukshme.

Në organologji, lyra përcaktohet si një "lahutë zgjedhe", duke qenë një lahutë në të cilën telat janë të bashkangjitur në një zgjedhë që shtrihet në të njëjtin plan me tryezën e zërit dhe përbëhet nga dy krahë dhe një shirit kryq.

Në Greqinë e Lashtë, recitimet e poezisë lirike shoqëroheshin me luajtje lirie. Pamja më e hershme e një lirie me shtatë tela shfaqet në sarkofagun e famshëm të Hagia Triada (një vendbanim Minoan në Kretë). Sarkofagu u përdor gjatë pushtimit mikenas të Kretës (rreth 1400 pes). [1] [2]

Liria e antikitetit klasik zakonisht luhej duke u përplasur me një plectrum (vjelje), si një kitarë ose një çelës, në vend që të këputet me gishta si me një qeste. Gishtat e dorës së lirë heshtnin telat e padëshiruar në akord. Instrumente të tjerë, të quajtur gjithashtu "liritë", u luajtën me një hark në Evropë dhe pjesë të Lindjes së Mesme, domethënë rebab arab dhe pasardhësit e tij, [3] duke përfshirë edhe lirën bizantine. [4]Fjala, përdorimet dhe etimologjia e saj

Referenca më e hershme e fjalës është greqishtja mikenase ru-ra-ta-e, që do të thotë "lirikë" dhe e shkruar me shkrimin Linear B. [5] Në greqishten klasike, fjala "lirë" mund t'i referohej posaçërisht një instrumenti amator, i cili është një version më i vogël i citharasë profesionale dhe barbitonit lindor-Egjeut, ose "lirë" mund t'u referohet përgjithësisht të tre instrumenteve si familje. [6 ] Fjala angleze vjen përmes latinishtes nga greqishtja. [7]

Termi përdoret gjithashtu metaforikisht për t'iu referuar veprës ose shkathtësisë së një poeti, si në Shelley "Më bëj lirën tënde, ashtu siç është pylli" [8] ose Bajronit "Unë dëshiroj të akordoj lirën time dridhëse, / Për bëmat e famë, dhe shënime të zjarrit ". [9]

Ndërtimi

Një lirë klasike ka një trup të zbrazët ose një gjoks të shëndoshë (i njohur gjithashtu si soundbox ose rezonator), i cili, në traditën e lashtë Greke, ishte bërë nga lëvozhga e breshkës. [7] [10] Nga ky gjoks i shëndoshë shtrihen dy krahë të ngritur, të cilët nganjëherë janë të zbrazët dhe janë të lakuar si nga jashtë ashtu edhe përpara. Ato janë të lidhura afër majës me një traversë ose zgjedhë. Një traversë shtesë, e fiksuar në gjoksin e zërit, e bën urën, e cila transmeton dridhjet e telave. Shënimi më i thellë ishte ai më i largët nga trupi i lojtarit; meqenëse telat nuk ndryshonin shumë në gjatësi, më shumë peshë mund të ishte fituar për notat më të thella nga tela më të trashë, si në violinë dhe instrumente të ngjashëm modernë, ose ato u akorduan duke pasur një tension më të dobët. Telat ishin me zorrë. Ata ishin të shtrirë midis zgjedhës dhe urës, ose në një copë bishti poshtë urës. Ekzistonin dy mënyra të akordimit: njëra ishte të mbërthente vargjet në kunja që mund të ktheheshin, ndërsa tjetra ishte të ndryshonte vendosjen e telit në shiritin e kryqit; ka të ngjarë që të dy ekspeditat të jenë përdorur njëkohësisht. [6]

Lire me trup breshke (rhyton, rreth 475 pes)

Pothos (Dëshira), i restauruar si Apollo Citharoedus gjatë epokës Romake (shekulli I ose II i erës sonë, bazuar në një vepër Greke rreth vitit 300 para Krishtit); vargjet cithara nuk janë të ruajtura.

Sipas mitologjisë së lashtë Greke, perëndia i ri Hermes vodhi një tufë lopësh të shenjta nga Apollo. Për të mos u ndjekur, ai bëri këpucë për lopët të cilat i detyruan ata të ecnin prapa. Apollo, duke ndjekur shtigjet, nuk mund të ndiqte se ku po shkonin lopët. Gjatë rrugës, Hermes theri një nga lopët dhe u ofroi perëndive të gjitha, përveç zorrëve. Nga zorrët dhe një guaskë breshke / breshke, ai krijoi Lyrën. Apollo, duke kuptuar se ishte Hermesi ai që kishte lopët e tij, u përball me zotin e ri. Apollo u tërbua, por pasi dëgjoi zhurmën e lirës, ​​zemërimi i tij u shua. Apollo ofroi të tregtonte tufën e bagëtive me lirën. Prandaj, krijimi i lirës i atribuohet Hermes. Burime të tjera ia kreditojnë Apolonit vetë. [11]

Vendet në Evropën Jugore, Azinë Perëndimore ose Afrikën Veriore janë propozuar [nga kush?] Si vendlindja historike e gjinisë. [Kërkohet citimi] Instrumenti luhet ende në pjesët veri-lindore të Afrikës.

Disa nga kulturat që përdorën dhe zhvilluan lirën ishin kolonitë greke eolike dhe joniane në brigjet e Azisë (Azia e Vogël e Vogël, Turqia e sotme) në kufi me perandorinë Lidiane. Disa mjeshtra mitikë si Musaeus dhe Thamyris besohej se kishin lindur në Traki, një vend tjetër i kolonizimit të gjerë Grek. Emri kissar (cithara) i dhënë nga grekët e lashtë tek instrumentet e kutive egjiptiane zbulon ngjashmëritë e dukshme të njohura nga vetë grekët. Kulmi kulturor i Egjiptit të lashtë, dhe kështu mosha e mundshme e instrumenteve më të hershme të këtij lloji, i paraprinë Greqisë klasike të shekullit të 5-të. Kjo tregon mundësinë që liria të ketë ekzistuar në një nga vendet fqinje të Greqisë, ose në Traki, Lidia ose Egjipt, dhe është futur në Greqi në kohërat para-klasike.Numri i telave të përdorura për një lirë

Numri i telave në lirën klasike ndryshonte në epoka të ndryshme dhe ndoshta në lokalitete të ndryshme - katër, shtatë dhe dhjetë që ishin numrat e preferuar. Ato janë përdorur pa tabelë, nuk është përmbushur asnjë përshkrim ose përfaqësim grek që mund të interpretohet sikur i referohej një. As harku nuk ishte i mundur, tabela e shëndoshë e sheshtë ishte një pengesë e pakalueshme. Sidoqoftë, zgjedhja, ose plectrum, ishte në përdorim të vazhdueshëm. Ajo u mbajt në dorën e djathtë për të vendosur vargjet e sipërme në dridhje; kur nuk ishte në përdorim, varej nga instrumenti nga një fjongo. Gishtat e dorës së majtë prekën telat e poshtëm (me sa duket për të heshtur ata, shënimet e të cilëve nuk kërkoheshin). [6]

Nuk ka asnjë provë për lidhjen e lirës greke në epokën heroike. Plutarku thotë se Olimpi dhe Terpanderi përdorën por tre tela për të shoqëruar recitimin e tyre. Ndërsa katër tela çuan në shtatë dhe tetë duke dyfishuar tetrakordin, ose një seri prej katër tonësh duke mbushur intervalin e një të katërti perfekt, kështu që trikorda është e lidhur me hekzakordin ose lirën me gjashtë tela të përshkruar në shumë vazo arkaike greke. [Sqarim e nevojshme] Saktësia e kësaj paraqitjeje nuk mund të këmbëngulet, piktorët e vazos nuk janë të vetëdijshëm për shprehjen e plotë të detajeve; megjithatë mund të supozohet se prirja e tyre do të ishte më shumë të imitonin sesa të shpiknin një numër. Ishte praktikë e tyre e vazhdueshme për të përfaqësuar telat si të zbutura nga gishtat e dorës së majtë të lojtarit, pasi ishin goditur nga plectrum mbajtur në dorën e djathtë. [6] Para se civilizimi grek të merrte formën e tij historike, kishte të ngjarë të kishte patur një liri të madhe dhe pavarësi të lokaliteteve të ndryshme në çështjen e lidhjes së qeseve, e cila vërtetohet nga përdorimi antik i kromatikut (gjysmë ton) dhe enharmonik (çerek-ton ) akordime që tregojnë për një bezdi të hershme, dhe ndoshta gjithashtu për një paragjykim ndaj përsosjeve të intonacionit. [kërkimi origjinal?]Klasifikimi

Kjo pjesë mundësisht përmban kërkime origjinale. Ju lutemi përmirësojeni duke verifikuar pretendimet e bëra dhe duke shtuar citime të drejtpërdrejta. Deklaratat që përbëhen vetëm nga kërkime origjinale duhet të hiqen. (Nëntor 2014) (Mësoni si dhe kur të hiqni këtë mesazh modeli)

Gärtner Lyre. Kjo lirë moderne u krijua nga Edmund Pracht dhe W. Lothar Gärtner në 1926.

Lyrat nga kohëra dhe vende të ndryshme ndonjëherë konsiderohen nga organologët si një degë e familjes së qiftës, një kategori e përgjithshme që përfshin jo vetëm zithers, por shumë instrumente me tela të ndryshëm, të tilla si lahutat, kitarat, kantele dhe psaltery.

Të tjerët e konsiderojnë lirën dhe çiftelinë si dy klasa të ndara. Ata specialistë pohojnë se çiftëzimi dallohet nga telat e përhapur në të gjithë ose pjesën më të madhe të tingullit të tij, ose sipërfaqen e sipërme të gjoksit të tij të zërit, të quajtur gjithashtu kutia e zërit ose rezonatori, në krahasim me lirën, telat e së cilës burojnë nga një pak a shumë e zakonshme drejtoje tabelën e zërit, siç është pjesa e pasme. Shembuj të këtij ndryshimi përfshijnë një piano (një çiftëzë me çelës) dhe një violinë (të referuar nga disa si një specie e lirës së gishtave). Disa specialistë madje argumentojnë se instrumente të tilla si violina dhe kitara i përkasin një klase përveç lirës, ​​sepse ata nuk kanë zgjedha apo ngritje të kapërcimit të rezonatorëve të tyre siç kanë liritë "e vërteta". Këtë grup ata zakonisht i referohen si klasa e lahutës, sipas instrumentit me atë emër, dhe përfshijnë brenda tij kitarën, violinën, banjon dhe instrumente të ngjashëm me tela me dërrasa të gishtave. Ata që ndryshojnë me atë kundërshti mendimi duke e quajtur lahutë, violinë, kitarë, banjo dhe instrumente të tjerë të tillë "liritë e pavarura të dorezave", në krahasim me thjesht "lyrat e duarve të gishtërinjve" siç është thërrimet e Uellsit, të cilat kanë edhe dërrasat e duarve dhe kornizat mbi rezonatorë. [nevojitet citim]

Instrumente të tjera të quajtura liritë

Një lirik në Standardin e Ur, c. 2500 para Krishtit

Të ashtuquajturat liritë e Ur, të gërmuara në Mesopotaminë e lashtë (Iraku modern), datojnë në 2500 para Krishtit dhe konsiderohen të jenë instrumentet me tela më të vjetra në botë të mbijetuara. [12]

Me kalimin e kohës, emri në hapësirën e gjerë helene filloi të përdorej për të etiketuar kryesisht lahutat e përkulura si lira bizantine, lyra pontike, lira konstantinopolitane, lira kretane, lira da braccio, lira kalabreze, lijerica, lyra viol, lirone.

Evropa Qendrore dhe Veriore

Riprodhimi i lirës nga varrosja mbretërore e Sutton Hoo (Angli), c. 600 pas Krishtit

Një rindërtim i një lirie gjermane.

Instrumente të tjerë të njohur si liritë janë modifikuar dhe përdorur në Evropë jashtë botës Greko-Romake që prej të paktën epokës së hekurit. [13] Mbetjet e asaj që mendohet të jetë ura e një lirie 2300-vjeçare u zbuluan në Isle of Skye, Skoci në 2010 duke e bërë atë pjesën më të vjetër të mbijetuar të Evropës të një instrumenti muzikor me tela. [13] [14] Provat materiale sugjerojnë që liritë u bënë më të përhapura gjatë Mesjetës së hershme, [kërkohet citimi] dhe një pikëpamje [e kujt?] Thotë se shumë instrumente me tela moderne janë shembuj të dalë vonë në klasën e lirës. Nuk ka asnjë provë të qartë se liritë jo-greko-romake u luajtën ekskluzivisht me plectra, dhe instrumente të shumtë të konsideruar nga disa si liritë moderne luhen me harqe.

Lyret që dukeshin se ishin shfaqur të pavarura nga prototipet Greko-Romake u përdorën nga popujt gjermanikë dhe keltë mbi një mijë vjet më parë (ndonjëherë të quajtur psalterys). Datat e origjinës, të cilat ndoshta ndryshojnë nga rajoni në rajon, nuk mund të përcaktohen, por fragmentet më të vjetra të njohura të instrumenteve të tilla mendohet se datojnë nga shekulli i pestë Angli me Zbulimin e Abingdon Lyre. Pasi harku bëri rrugën e tij në Evropë nga Lindja e Mesme, rreth dy shekuj më vonë, ai u aplikua në disa lloje të atyre lyrave që ishin mjaft të vogla për ta bërë praktike përkuljen. Kishte dy klasa të gjera të lirave të zgjedhës evropiane të përkulur: ato me tabela që ndanin hapësirën e hapur brenda zgjedhës për së gjati dhe ato pa tabela. Shembujt e fundit të mbijetuar të instrumenteve brenda klasës së fundit ishin talharpa skandinave dhe jouhikko finlandez. Tonet e ndryshëm mund të merren nga një tel i vetëm i përkulur duke shtypur thonjtë e dorës së majtë të lojtarit në drejtim të pikave të ndryshme përgjatë telit për të irrituar vargun.

Imazhi i majtë: Silenusi që mban një litër fshatar, detaj i një afresku nga Vila e Mistereve, Pompei, Itali, c. 50 pes

Imazhi i duhur: Kupidët që luajnë me një lirë profesionale (Cithara), afresk romak nga Herculaneum.

E fundit nga liritë e zgjedhës së përkulur me pllaka gishti ishte "modernja" (rreth 1485–1800) Ushqimi. Kishte disa paraardhës si në Ishujt Britanikë ashtu edhe në Evropën Kontinentale. Katran u ndryshua në tela individuale duke shtypur fort vargun mbi pllakë gishtash me majat e gishtave. Ashtu si një violinë, kjo metodë shkurtoi gjatësinë vibruese të telit për të prodhuar tone më të larta, ndërsa lëshimi i gishtit i dha vargut një gjatësi më të madhe vibrimi, duke prodhuar kështu një ton më të ulët në lartësi. Kjo i