Mëzia e Epërme

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Harta e Perandorisë Romake në vitin 117
Moesia e Epërme në shekullin IV

Mëzia e Epërme ose Moezia e Epërme është një provincë romake e krijuar në kohën e Domitianit (ndoshta në 85 ose 86 ) duke ndarë provincën e krijuar më parë të Moezisë . Kufiri mes Gornjës dhe Donja Mesija kalonte përgjatë lumit Čibrica (në territorin e Bullgarisë së sotme). Kufijtë e Moezisë së Epërme përfshinin, përafërsisht, territorin e Serbisë së sotme pa Vojvodinën dhe pa pjesën më të madhe të Kosovës, një pjesë të vogël të Bullgarisë veriperëndimore, si dhe Maqedoninë veriore. Kufiri perëndimor i Moezisë ndoshta nuk shkonte përgjatë Drinës, por më tepër në lindje (pra, Çaçaku ishte në provincën e Dalmacisë). Pas Luftërave Daciane të Trajanit, Moezia u zgjerua në veri për të pushtuar territorin midis Danubit dhe Tizës së Poshtme, deri në lumin Marosh .

Vështrim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Moezia e Epërme ka qenë gjithmonë një provincë ushtarake, kufitare e Perandorisë Romake. Kampet më të mëdha ushtarake romake ishin në Beograd (Roman Singidunum ), jo shumë larg Pozharevacit (Roman Viminacium ): aty ishin vendosur dy legjione, vendimtare për mbrojtjen e gëlqeres së Danubit.

Qytetet e tjera në Moezinë e Epërme kishin gjithashtu kampe ushtarake: Ratciaria (në Bullgarinë e sotme), për shembull. Nga qytetet me rëndësi më të madhe në Mezinë e Epërme, duhet të përmendim Skupin (jo larg nga Shkupi i sotëm), Remesiana (sot Bela Palanka ), Ulpiana (sot Lipljan ), Akva (sot Prahovo ), Naisus (sot Nishi ).

Gjatë kohës së perandorit Hadrian, këto qytete më të mëdha në Moesia e Epërme morën statusin e municipiumit, dhe në atë kohë gjuha latine dhe kultura romake u përhap në këtë krahinë.

Gjatë krizës së shekullit të 3-të, Moesia vuajti shumë. Kur perandori Aurelian 270 . Dakia e evakuuar, dy provinca të reja Dakia Bregdetare dhe Dakia e Brendshme u krijuan në territorin e Moezisë së Epërme, por qytetet qëndruan kundër barbarëve deri në shekullin e gjashtë ose të shtatë.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhjet e jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]