Jump to content

MP3

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Logoja e MP3.

MP3 (formalisht MPEG-1 Audio Layer III ose MPEG-2 Audio Layer III) është një format kodimi për audion dixhitale i zhvilluar kryesisht nga Shoqëria Fraunhofer në Gjermani nën drejtimin e Karlheinz Brandenburg, me mbështetje nga shkencëtarë të tjerë dixhitalë në Shtetet e Bashkuara dhe gjetkë. I përcaktuar fillimisht si formati i tretë audio i standardit MPEG-1, ai u mbajt dhe u zgjerua më tej - duke përcaktuar shpejtësi bit-sh shtesë dhe mbështetje për më shumë kanale audio - si formati i tretë audio i standardit pasues MPEG-2. Një version i tretë, i njohur si MPEG-2.5 - i zgjeruar për të mbështetur më mirë shpejtësi bit-i më të ulët - zbatohet zakonisht, por nuk është një standard i njohur.

MP3 (ose mp3) si një format skedari zakonisht përcakton skedarët që përmbajnë një rrymë elementare të të dhënave të koduara MPEG-1 Audio ose MPEG-2 Audio, pa komplekse të tjera të standardit MP3.

Për sa i përket kompresimit audio (aspekti i standardit më të dukshëm për përdoruesit fundorë dhe për të cilin është më i njohur), MP3 përdor kompresimin e të dhënave me humbje për të koduar të dhënat duke përdorur përafrime të pasakta dhe heqjen e pjesshme të të dhënave. Kjo lejon një reduktim të madh në madhësinë e skedarëve kur krahasohet me audion e pakompresuar. Kombinimi i përmasave të vogla dhe besnikërisë së pranueshme çoi në një bum në shpërndarjen e muzikës në internet në mesin e fundit të viteve 1990, me MP3 që shërbente si një teknologji mundësuese në një kohë kur gjerësia e brezit dhe ruajtja ishin ende në nivel premium. Formati MP3 shpejt u shoqërua me polemika rreth shkeljes së të drejtës së autorit, piraterisë së muzikës dhe shërbimeve të kopjimit/ndarjes së skedarëve MP3.com dhe Napster, ndër të tjera. Me ardhjen e luajtësve portativë të mediave, një kategori produkti që përfshin gjithashtu telefonat inteligjentë, mbështetja për MP3 mbetet pothuajse universale.

Kompresimi MP3 funksionon duke reduktuar (ose përafruar) saktësinë e disa komponentëve të zërit që konsiderohen (nga analiza psikoakustike) të jenë përtej aftësive të dëgjimit të shumicës së njerëzve. Kjo metodë zakonisht quhet kodim perceptues ose si modelim psikoakustik. Informacioni i mbetur audio më pas regjistrohet në një mënyrë efikase në hapësirë, duke përdorur algoritmet MDCT dhe FFT. Krahasuar me audio dixhitale me cilësi CD, kompresimi MP3 zakonisht mund të arrijë një reduktim 75 deri në 95% në madhësi. Për shembull, një MP3 i koduar me një shpejtësi konstante biti prej 128 kbit/s do të rezultonte në një skedar afërsisht 9% të madhësisë së audios origjinale të CD-së. Në fillim të viteve 2000, luajtësit e disqeve kompakte adoptuan gjithnjë e më shumë mbështetjen për riprodhimin e skedarëve MP3 në CD-të e të dhënave.

Moving Picture Experts Group (MPEG) projektoi MP3 si pjesë të standardeve të tij MPEG-1 dhe më vonë MPEG-2. MPEG-1 Audio (MPEG-1 Pjesa 3), e cila përfshinte MPEG-1 Audio Layer I, II dhe III, u miratua si një draft komiteti për një standard ISO/IEC në 1991, u finalizua në 1992 dhe u botua në 1993 si ISO /IEC 11172-3:1993. Një shtesë audio MPEG-2 (MPEG-2 Pjesa 3) me shkallë më të ulët të mostrës dhe bit-it u botua në 1995 si ISO/IEC 13818-3:1995. Kërkon vetëm modifikime minimale në dekoderat ekzistues MPEG-1 (njohja e bitit MPEG-2 në kokë dhe shtimi i mostrës së re më të ulët dhe shpejtësive të biteve).

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]