Jump to content

Majorka

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Majorka është ishulli më i madh i Ishujve Baleare, të cilët janë pjesë e Spanjës, dhe ishulli i shtatë më i madh në Detin Mesdhe.

Kryeqyteti i ishullit, Palma, është gjithashtu kryeqyteti i komunitetit autonom të Ishujve Baleare. Ishujt Baleare kanë qenë një rajon autonom i Spanjës që nga viti 1983. Ka dy ishuj të vegjël në brigjet e Majorkës: Kabrera (në juglindje të Palmës) dhe Dragonera (në perëndim të Palmës). Himni i Majorkës është "La Balanguera".

Ashtu si ishujt e tjerë Baleare të Menorkës, Ibizës dhe Formenterës, ishulli është një destinacion shumë popullor pushimesh, veçanërisht për turistët nga Holanda, Gjermania dhe Mbretëria e Bashkuar. Aeroporti ndërkombëtar, Aeroporti Palma de Majorka, është një nga më të ngarkuarit në Spanjë; është përdorur nga 28 milionë pasagjerë në 2017, me përdorim në rritje çdo vit midis 2012 dhe 2017.