Jump to content

Automjeti luftarak i këmbësorisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Automjeti luftarak gjerman i këmbësorisë, Puma.

Automjeti luftarak i këmbësorisë (IFV) i njohur gjithashtu si një mjet luftarak i mekanizuar i këmbësorisë (MICV), është një lloj mjeti luftarak i blinduar që përdoret për të transportuar këmbësorinëbetejë dhe për të ofruar mbështetje me zjarr të drejtpërdrejtë. Traktati i vitit 1990 mbi Forcat e Armatosura Konvencionale në Evropë përcakton një mjet luftarak këmbësorie si "një mjet luftarak i blinduar i cili është projektuar dhe pajisur kryesisht për të transportuar një skuadër këmbësorie luftarake dhe e cila është e armatosur me një top integral ose organik të kalibrit të paktën 20 milimetra dhe ndonjëherë një lëshues raketash anti-tank”. IFV-të shpesh shërbejnë si sistemi kryesor i armëve dhe si mënyrë e transportit për një njësi të mekanizuar të këmbësorisë.

Automjetet luftarake të këmbësorisë dallohen nga transportuesit e personelit të blinduar (APC), të cilat janë mjete transporti të armatosura vetëm për vetëmbrojtje dhe jo të projektuara në mënyrë specifike për të luftuar. IFV-të janë projektuar të jenë më të lëvizshëm se tanket dhe janë të pajisura me një auto-top me gjuajtje të shpejtë ose një armë të madhe konvencionale; ato mund të përfshijnë porte anësore për këmbësorët që të gjuajnë me armët e tyre personale gjatë kohës që janë në bord.

IFV fitoi me shpejtësi popullaritet me ushtritë në mbarë botën për shkak të kërkesës për automjete me fuqi zjarri më të lartë se APC-të që ishin më pak të kushtueshme dhe më të lehta për t'u mirëmbajtur sesa tanket. Megjithatë, ai nuk e zëvendësoi plotësisht konceptin APC, për shkak të dobisë së vazhdueshme të këtij të fundit në role të specializuara. Disa ushtri vazhdojnë të mbajnë flota IFV dhe APC.[1]

  1. ^ "Infantry fighting vehicle", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-16, marrë më 2022-12-22