Jump to content

Manastiri Kursha

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kursha, Manastiri Karsha apo Kursha Gompa është një manastir budist në Luginën e Padumit në rajonin Zanskar në shteti indian të Jammu dhe Kashmirit në Indinë veriore. Lumi rrjedh Doda kaluara manastirit nga burimi i saj në akullnajë Drung Drang e La Pensi (14.500 m). Ajo u themelua nga përkthyes, Phagspa Shesrab.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Karsha është manastiri i madh dhe më të rëndësishme në Zanskar. Kjo i atribuohet Padmasambhava, dhe ka rok të lashtë-carvings në vend. Strukturë të vjetër të mbetur, një tempull Avalokiteshvara, Chuk-shik-Jal, përmban piktura murale të cilat duket se 6 shoqëruar atë me epokën e Rinchen Zangpo (958-1055).

Detajet brenda Gompas[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Manastiri është nën kontrollin e vëllai i vogël i të Dalai Lamës. Pas vendin e tij në kapelë është një statujë e Lhaso Cho Rinpoche, i cili u soll nga Lhasa në vitet 1960 dhe ka një kurorë të artë me carnelian dhe dekorata bruz.[7]

Festivali më i rëndësishëm, i njohur si Gostor Karsha, është mbajtur me maskuar vallet Came mbi 26 për ditën e 29 të muajit të 11-të Tibetit, që është zakonisht në janar.[8]

Mons e racës Khesa ishin dominues në të kaluarën në rajonin e Himalajet perëndimore. Mons kanë qenë budiste në rajon nga koha e dinastisë Kushan, themeluar nga perandori Kanishka. Mons janë popullsi dominante në fshat në luginën e Zanskar dhe i tha se i përkasin një race Ariane lidhur me periudhën Kaniskha si veçoritë e tyre nuk përputhet me atë të fiseve lokale ose me mongolët. Mons janë kredituar me ndërtimin e 30 manastireve, chortens dhe tempuj, duke përfshirë Manastirin Kursha në luginën kryesore Zanskar, disa prej manastireve të tjera të ndërtuara prej tyre janë: Teta, Muni, Phugtal, Pune, Burdal, Togrimo, Padum, Pipting, Tondhe, Zangla, Linshot dhe Sumda.[9]

Manastir Gelugpa është një tjetër manastir të rëndësishme që është e vendosur në fshatin Khursha, i cili ka një shfaqje të shkëlqyer të artit muri.

Struktura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Manastir, manastirin e madhe e Zanskar, ka një numër të shenjta dhe ka qenë embellished me piktura hollë bërë nga Dorje Dzadpa Lama.[1] Ai gjithashtu shtëpitë gërmadha të Dorje Rinchen. 100 murgj banojnë në këtë manastir. Festivali popullor të mbajtur në rrethinat manastirin quhet festivali Gustor, festoi mes 26 dhe 29 ditë të muajit të gjashtë të kalendarit tibetian, kur ngjarje të tilla si valle e shenjtë të maskuar Cham vend.[4] Manastirit gjithashtu ka bone gërmadha të Dorje Rinchen dhe shërben si rezidenca e rreth 100 murgj.[1]

Pamja e Manastirit Kursha[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tempuj të tjera për të ndërtuar afër manastirit janë Thugsjechhenpoi Lhakhang dhe Karpo Lhakhang. [1] Manastiret e tjera në afërsi të Manastirit Khagsar, Purang Manastirit dhe Phagspa manastirit. Një manastir grash njohur si 'Dorjezong', është vendosur në krye të luginës. [1] [4] Në manastir grash, një imazh të shenjtë të 11-të kryesuar Avaloketeshvara është hyjnizuan.

Në manastirin Kursha ka një pikturë leckë, u zbulua nga Lama, e cila është e qëndisura në ar dhe intricately temat e plot ngjyra në një leckë ngjyrë portokalli, e cila përshkruan Buda rrethuar nga hyjnitë e tij kujdestar.

Gjeografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pamja e Pensi pik La-burim të lumit Lungtis gryken e lumit Zanskar Kursha është bashkimi i lumit Lungtsi, i cili ngre nga pik Lingti e basenit Doda që formon lumi Zanskar. Zanskar merr U-kthyer në Kursha dhe rrjedh në një drejtim drejt veriperëndimit për të hyrë në Neema lumit Indus. Poshtë pik Khlangpu (5.160 metra (16.900 ft)) e varg kodrës Zanskar, lumi rrjedh në gryka të thella pranë manastirit Kursha. Është në këtë shtrirje të lumit Zanskar në Lungti dhe luginat Doda, se ka një përqendrim maksimal të fshatrave.

Informacion për vizitorët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kjo është një manastiri shumë të nderuar në fshatin Khurshan, i cili është 14 kilometra nga fshati Padum. Fshat ka një treg, në shkollë, një punishte barnash në spital, dhe pas dhe zyrat telegrafike.[3]

Interesante për vizitorët në fshat është e objekteve në dispozicion për të lumit rafting në lumë Zanskar, por është një pesë orë udhëtim në një lumë shumë të përafërt, në pjesën gryken e lumit Zanskar quajtur Grand Canyon "të Azisë, në kushtet e ngrirjes ftohtë. Rafting nga Remala fillon dhe përfundon në fshatin Kursha pranë Padum (30 km) rafting në lumë në 'Rapids e kategori Klasa II konsiderohen të përshtatshme për fillestar); pas përfundimit rafting, një shëtitje të shkurtër nga kampi do të çojnë në manastir Kusha për një lutje në mbrëmje.[3] Luginën Zanskar është mbyllur nga nëntor-maj për shkak të kushteve të rënda dëborë.

Leh është aeroporti më i afërt, ndërsa Srinagar është gjithashtu një tjetër aeroport që mund të përdoren.[13]

Kargil (6 km nga kufiri Pakistanit) është në një distancë prej një 240 kilometra nga Padum, e cila është më tej 14 kilometra) larg nga manastir.