Maratonomaku (Filipidi)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Statuja e Filipidit gjatë rrugës të Maratonës

Maratonomaku i quajtur në veprat e antikitetit Pheidippides (Filipidi) është dhënë nga autorët Pausania , Plutarku , Lukiani dhe shkrimtarët që kishin lexuar këtë formë në versionet e tyre të Herodotit, ndërsa në shumicën e dorëshkrimeve të Herodotit paraqet formë të Pheidippides. Duke pasur parasysh se, përveç dorëshkrimet e Herodotit, forma Pheidippides është vërtetuar vetëm në "Retë" e Aristofanit, shumë historianë argumentojnë se Aristofani e ka shtrembëruar qëllimisht personazhin Pheidippides që emrin e vërtetë të mos e përdorin heroin e tij në komedinë e Maratonës. Megjithatë, jo sepse emri është vërtetuar në Iliada Fidippo të përjashtohet ekzistenca e një Pheidippides të rrallë, por sipas shumë autorëve ky është një formë gabimi i kopjuesve të dorëshkrimeve.

Legjenda[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas Herodotit, një emerodromo athinas i quajtur Pheidippides është dërguar nga Athina në Spartë për të kërkuar mbështetje në funksion të betejës me persët dhe eci këtë udhëtim prej më shumë se 225 km në një ditë të vetme.

Pas betejës së Maratonës, sipas Herodotit, një pjesë e madhe e ushtrisë athinase udhëhequr nga Miltiadhi u kthye në qytet për të marshuar për rreth 40 km nën peshën e forca të blinduara: ushtarët grekë arritën në kohë për të parë flotën perse, duke krijuar humbjen , po largohej pasi u përpoqën në një sulm mbi Polis përmes një manovre për të kapërcyer skedarin greke se ajo planifikonte nga deti.

Legjenda më e famshme e Pheidippides njihet si gara maratonën në Athinë, megjithatë, nuk ishte e Herodotit, por u shfaq për herë të parë në një punë të përbërë në shekullin e parë të Plutarkut, Në lavdinë e athinasve. Në të, Plutarku thotë se një emerodrom në forcat e blinduara plotësisht do të shkojë deri nga maratona në Athinë, ai shqiptoi frazën e famshme "fituam" (në lashtë greke Νενικήκαμεν, transliteruar në Nenikèkamen) dhe përfundimisht largohet nga jeta në përpjekje; sipas historianit Plutarkut, Heraklidit të Pontit duke e quajtur këtë emerodrom legjendarisht Tersipi, ndërsa shumica e historianëve e quajti atë Eucle.

Lukiani dhe Samosata, shkrimtar dhe orator i origjinës sirian që jetoi gjatë shekullin të dytë, tregon të njëjtën legjendë, duke deklaruar megjithatë, si emri i vrapuesit nuk ishte Eucle, por në greqisht njihet Pheidippides .

Beteja e Maratonës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tekstet që përshkruajnë këtë ngjarje të sjellë një datë, e luajtur nga historiani gjerman gusht Böckh në 1855, rezulton të jetë 12 shtatori 490 P.K Studimet e fundit kanë sugjeruar se në shkrimet është përdorur një datë e kalendarit të Spartës, të cilat mund t'i paraprinte ngjarje në 12 gusht: llogaritë historike tregojnë se Sparta mund të dërgojë ndihma në Athinë vetëm pas përfundimit të ritualit i cili përkoi me hënën e plotë, dhe ky fakt të çon në vendin përplasen në 12 shtator. Një interpretim i tretë, i siguruar nga historiani Nicholas Sekunda, do të tentojë datën 11 shtator. Sipas historianit Peter Krentz, megjithatë, është e pamundur për të përcaktuar një datë të saktë për betejën, për t'u vendosur në përgjithësi në mes të gushtit dhe shtatorit, duke pasur parasysh probabilitetin e lartë se kalendari athinas u manipulua për të parandaluar betejën shkoi për të përkuar festimet kodrën e mistereve Eleusine.

Maratona post moderne[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gara olimpike mbi një distancë prej 40 km (themeluar me saktësi në 1921 në 42,195 km, distanca miratuar për lojërat e Olimpiadës IV) merr emrin nga legjenda e Pheidippides në maratonën e vet dhe raportuar nga Lukiani, historia për të cilën Pierre de Coubertin ishte i frymëzuar.

Letërsia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fan Noli në vargjet e tij i dedikon Filipidit një himn të njohur si Maratonomaku i cili është motiv tejet popullor në të folurën e përditshme dhe simbolikë e lajmësit të fitores ndaj të pamundurës.