Marrëveshja e Foenikës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Traktat i Foinikes, i njohur edhe si Paqje e Foinikes, ishte një traktat[1] qe përmbylli Luftën e Parë Maqedonase . Ajo u hartua në Foinikes në 205 pes.

Ekuilibri politik midis Maqedonisë nën Filipin e V dhe Lidhjes Aetoliane ishte tronditur nga lufta në mes të Romës dhe Kartagjenes. Filipi, duke kërkuar të rriste pozitën e tij, ngriti një flotë dhe shpuri të dërguarit e tij te Hannibal, pastaj duke zënë pjesë të Italisë. Nga frika se Filipi do të mund të ofronte tepërt ndihmë ushtarake, Roma shpresonte të kufizojë Maqedonas në lindje e Romake, provinca e Illyria. Mes 214 dhe 212 para krishtit, Filipi bëri dy përpjekjeve të pasuksesshme për të pushtuar Illyria nga deti dhe ndalimin e progresit nga toka, më në fund me sukses në kapjen e portit të Lissus dhe fitimin e provincës capitulation.

Në këtë pikë, Roma e tregoi veten te afte te nxiste Aetolianet në një aleancë kundër Filipit. Për dy vjet aleatët luftoi me Maqedoninë, për të arritur të vogla ushtarake fitoret, dhe politikisht të fituar më shumë aleatë, nga radhët e greke qytet-shtetet. Kur Romakët larguan nga fusha, Filipi e forcave të avancuar kundër Aetolians, duke i kthyer në fatet e luftës. Në fund, Maqedonasit, kryesisht të rifituar pozicionin e tyre origjinale dhe Romakët dhe Aetolians ishin të gatshëm për të bërë paqe.

Traktati zyrtarisht pranoi pozitat e favorshme të Maqedonisë, duke përfshirë edhe kapjen e Illyrise, por Filipi mënyrë efektive refuzoi aleancën e tij me Hannibalin. Kushtet e lejuar që të Romës do të kontrollojë Parthinians, Dimallum, Bargulum, dhe Eugenium, dhe të Maqedonisë, në pritje të miratimit nga Senati i Romës, do të kontrollojë Atintania. Partitë e tjera të traktatit të përfshira Prusias e Bithynia, Achaeans, Boeotians, Thessalians, Acarnanians, dhe Epiroteve, në anën e Filipi V i Maqedonisët, dhe Ilians, Attalus, Pleuratus, Nabis të Lacedaemonians, Eleans, Messenians, dhe Athenians, në anën e Romës.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Lista e traktateve

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Hannibal's War: A Military History of the Second Punic War by J. F. Lazenby, ISBN 0806130040, 1998, page 178, "... the two belligerents with peace proposals, both were more than ready to talk terms.

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]