Mary Irma Hilger

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Motra Mary Irma Hilger (12 korrik 1917 - 22 shkurt 2003) ishte një murgeshë amerikane, e cila ishte trajnuar si infermiere dhe themeloi shkollën e stërvitjes së Spitalit të St. Jude në ishullin e St. Lucia në Karaibe . Ajo është quajtur "Florence Nighingale of St. Lucia".

Jeta e herëshme[redakto | përpunoni burim]

Mary Irma Hilger ka lindur më 12 korrik 1917 në Ost, Reno County, Kansas [1][2] nga Katherine May dhe Peter M. Hilger. [3][4] Ajo u bashkua me Motrat e Nënës së Frymës në vitin 1935 dhe vazhdoi studimet për të marr një diplomë bachelor dhe diplomë master në infermieri. [2][5] nga Universiteti Saint Louis, në St. Louis, Missouri. [3]

Karriera[redakto | përpunoni burim]

Në vitin 1955, Hilger u bë mbikëqyrëse i obstetrikës në Spitalin e St. Francis në Wichita, Kansas. [5][3] Në vitin 1961, ajo u zhvendos në St. Lucia në Inditë Perëndimore, së bashku me katër motra të tjera. Punimi i masterit të saj kishte të bënte me mundësinë e krijimit të një programi trajnimi për infermierinë në ishull. [3] Infermieret filluan programin e tyre të trajnimit, shkollën e parë infermierore në ishull, në Spitalin Victoria në Castries. [6][7]

Duke kaluar ishullin në vitin 1962, Hilger zbuloi një spital ushtarak të braktisur në ish objektin e bazës së Beane Air Force të SHBA, pranë Vieux Fort, i cili ishte mbyllur më 1947. Ajo filloi të negociojë me qeverinë për të riparuar ndërtesat. Në fillim të vitit 1964, Motrat e Nënës së Frymës morën tokë të dhuruar nga familja Devaux. [1] Një vit më pas, Hilger mori biznesmenin Hogarth Belizaire për të vlerësuar pronën ushtarake dhe iu afruan shefit të ministrit John Compton me planin e tyre. Qeveria pranoi planin në vitin 1965 dhe pas disa muajsh të rehabilitimit të pronës, e cila kishte qenë e papërdorur për njëzet vjet, spitali u hap zyrtarisht më 5 shtator 1966. [2][8] Duke operuar si një spital bamirësie pa pagesë për pacientët dhe një shkollë, klasa e parë e infermierëve u diplomua në tetor 1969. [9] Hilger ishte administratore i spitalit deri në vitin 1976. [5]

Pasi u rikthze në Shtetet e Bashkuara në nëntor 1976, Hilger u bë administratore i Villa Franciscan në Broken Arrow, Oklahoma, midis 1979 dhe 1982. Ajo u kthye në St. Francis tek Qendra Rajonale Mjekësore e Wichita në vitin 1982, duke punuar si recepsioniste deri në pensionin e saj në 1997. [5] Ajo mbeti e përkushtuar ndaj St. Jude, duke mbledhur ilaçe, furnizime dhe donacione monetare për të ndihmuar infermierër në Karaibe. [10]

Vdekja dhe trashigimnia[redakto | përpunoni burim]

Hilger vdiq më 22 shkurt 2003 në Broken Arrow, Oklahoma. [5][6] Ajo mbahet në mend si "Zëri i Firences së St. Lucia", për krijimin e spitalit, [1] i cili u rrit për të shërbyer 70.000 banorë në anën jugore të ishullit. [11] Spitali u shkatërrua nga zjarri në vitin 2009 dhe detyrimisht vepronte nga një lagje e përkohshme në një stadium të mëparshëm. [12] Planet e qeverisë për të rindërtuar atë ishin të papërfunduara në vitin 2017. [13]


Referime[redakto | përpunoni burim]

Citime[redakto | përpunoni burim]


Bibliografia[redakto | përpunoni burim]