Maxine Singer

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Maxine Frank Singer
Nci-vol-8248-300 maxine singer.jpg
Lindi më Shkurt 15, 1931(1931-02-15)
Vendlindja New York City
Çmime AAAS Award for Scientific Freedom and Responsibility (1982)
National Medal of Science (1992)
Vannevar Bush Award (1999)
Public Welfare Medal (2007)
ASCB Public Service Award (2008)

Maxine Frank Singer (e lindur më 15 shkurt të vitit 1931) është një biologe e molekulave amerikane dhe administratore e shkencave.[1] Ajo është e njohur për kontributin e saj në zgjidhjen e kodit gjenetik, rolin e saj në debatet etike dhe rregullatore mbi teknikat e ADN-së rekombinante (përfshirë organizimin e Konferencës Asilomar mbi ADN-në Rekombinant) dhe udhëheqjen e saj të Institucionit Carnegie të Uashingtonit.

Jeta[redakto | përpunoni burim]

Këngëtarja ka lindur në New York City.[2] Pas mbarimit të shkollës së mesme publike në Bruklin, ajo u diplomua në kimi (dhe u diplomua në biologji) në Kolegjin Swarthmore.[3] Ajo vazhdoi të fitonte një Ph.D. në vitin 1957 në Universitetin Yale, duke studiuar kimikën e proteinave nën udhëheqjen e Joseph Fruton. Fruton e nxiti atë të specializonte në acidet nukleike dhe më 1956 ajo u bashkua me Laboratorin e Biokimisë së Leon Heppel në Institutet Kombëtare të Shëndetit. Ajo drejtoi grupe të ndryshme kërkimore biokimike si Shefi i Laboratorit të Biokimisë në Institutin Kombëtar të Kancerit midis viteve 1980 dhe 1987.[4]

Në vazhdën e raportit të vitit 1973 për përdorimin e parë të teknikave të ADN-së rekombinant për të futur gjene nga një specie në tjetrën, Singer ishte ndër të parët që tërhoqi vëmendjen ndaj rreziqeve të mundshme të inxhinierisë gjenetike. Ajo ishte një kryesuese e Konferencës Gordon për Acidet Nukleologjike të vitit 1973, ku u diskutuan rreziqet e mundshme të shëndetit publik të teknikës[5] dhe ajo ndihmoi në organizimin e Konferencës Asilomar të vitit 1979 mbi ADN-në Rekombinant që rezultoi me udhëzime për trajtimin e panjohur kryesisht rreziqet e teknikës.

Singer u zgjodh anëtare e Akademisë Amerikane të Arteve dhe Shkencave në vitin 1978.[6] Në vitin 1988, ajo u bë presidentja e Institucionit Carnegie të Uashingtonit, një pozicion që ajo mbajti deri në vitin 2002.[7] Këngëtarja mori Medaljen Kombëtare të Shkencave në vitin 1992 për "arritjet e saj të jashtëzakonshme shkencore dhe shqetësimin e saj të thellë për përgjegjësinë shoqërore të shkencëtarit" dhe ishte gruaja e parë që mori çmimin Vannevar Bush në vitin 1999. .[8] Në vitin 2007, ajo u nderua me Medaljen e Mirëqenies Publike nga Akademia Kombëtare e Shkencave.[9]

Kontributet kërkimore[redakto | përpunoni burim]

Këngëtarja ka dhënë kontribute të rëndësishme në fushat e biokimisë dhe biologjisë molekulare. Hulumtimi i saj me Leon Heppel mbi rolin e enzimeve që rregullojnë sintezën e acideve nukleike luajti një rol në ndihmën e Marshall Nirenberg dhe Heinrick Matthaei për të deshifruar kodin gjenetik. Ata studiuan polinukleotid fosforilazë, një enzimë që mund të bashkojë nukleotide individuale në sekuenca RNA të rastësishme. Ata hetonin përbërjet bazë të këtyre polinukleotideve duke përdorur elektroforezë dhe letër kromatografi, gjë që u mundësoi atyre të kuptonin se si enzima katalizoi sintezën e tyre. [10] Këto eksperimente gjithashtu i lejonin ata të krijonin një bibliotekë të fijeve artificiale ARN me sekuenca të përcaktuara, të tilla si një molekulë e përbërë nga vetëm tripletat e uracilit që do të kodonin për fenilalaninë. Këto polinukleotide artificiale ku përdoren nga Nirenberg për të mbështetur hipotezën se ARN luan një rol kyç në sintezën e proteinave duke përdorur informacionin nga ADN. Seksionet specifike të ARN-së që prodhuan Singer ishin përdorur për të përputhur secilin nga njëzet aminoacidet në një triplet nukleotid specifik ARN.

Referencea[redakto | përpunoni burim]

Linqe të jastme[redakto | përpunoni burim]