Mbeturinat

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Mbeturinat në Stokholm, Suedi

Mbeturinat përbëhen nga produkte të mbetjeve që janë hedhur në mënyrë të gabuar, pa pëlqim, në një vend të papërshtatshëm. Më tutje mbeturinat mund të jenë zakonisht mbetje ose hedhurina të bëra nga njeriu, si kanaçe alumin, kuti kartoni ose shishe plastike të hedhura në tokë, ose të lëna atje në mënyrë të pacaktuar ose për njerëzit e tjerë që t’i hedhin në kundërshtim me disponimin ose pëlqimin e tyre.

Sende të mëdha dhe të rrezikshme të mbeturinave, si goma, pajisje elektrike, elektronikë, bateri dhe kontejnerë të mëdhenj industrialë hidhen ndonjëherë në vende të izoluara, siç janë pyjet ose parqet kombëtare dhe tokat e tjera publike.

Ndotja përmes mbeturinave është një ndikim njerëzor në mjedis dhe mbetet një problem serioz mjedisor në shumë vende. Mbeturina mund të ekzistojë në mjedis për periudha të gjata kohore para dekompozimit dhe të transportohet në distanca të mëdha në oqeanet e botës gjë që mund të ndikojë në cilësinë e jetës.

Bishtat e cigareve janë artikulli më i ndotur në botë, me 4,5 trilionë që hidhen çdo vit. [1] Vlerësimet për kohën e kërkuar për prishjen e bishtajave të cigareve ndryshojnë, duke filluar nga pesë vjet në 400 vjet për degradim të plotë. [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Novotny, T.E. & Zhao, F. (1999). Consumption and production waste: another externality of tobacco use. Tobacco Control, 8, 75-80.
  2. ^ "Littering Information" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 6 tetor 2012. Marrë më 2013-02-03.
  3. ^ "Umweltthemen Zigaretten" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2016-05-12. Marrë më 2020-01-23.
  4. ^ Greve, Frank. "Mcclathydc.com" (në anglisht). Mcclatchydc.com. Arkivuar nga origjinali më 2009-08-05. Marrë më 2012-02-21.
  5. ^ "Erplanning.com" (PDF) (në anglisht). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 24 shtator 2020. Marrë më 2012-02-21.
  6. ^ "NJClean.org" (PDF) (në anglisht). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2017-02-16. Marrë më 2012-02-21.
  7. ^ "Debris Wreaks Havoc on the Road - ABC News" (në anglisht). Abcnews.go.com. 2007-05-15. Marrë më 2012-02-21.
  8. ^ Leigh, Patricia (2007-05-11). "Highway Debris, Long an Eyesore, Grows as Hazard - NYTimes.com". New York Times (në anglisht). California. Marrë më 2012-02-21.
  9. ^ "Northeast 2010 Litter Survey, Retrieved 2012.05.16" (PDF). njclean.org (në anglisht). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 16 shkurt 2017. Marrë më 27 mars 2018.