Jump to content

Mbretëresha

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Mbretëresha Elizabet II, e cila mbretëroi si mbretëreshë e Mbretërisë së Bashkuar nga viti 1952 deri në 2022, është mbretëresha mbretërore më jetëgjatë në historinë botërore.

Mbretëresha është një monarke femër, ekuivalente në gradë dhe titull me një mbret, e cila mbretëron suo jure mbi një mbretëri; në krahasim me një bashkëshorte mbretëreshë, e cila është gruaja e një mbreti; ose një mbretëreshë, e cila është kujdestari i një monarku fëmijë dhe sundon pro tempore në vend të fëmijës, qoftë de jure në ndarjen e pushtetit ose de facto në sundimin e vetëm. Ajo nganjëherë quhet një grua mbret. Një princeshë është një monarke femër që mbretëron suo jure mbi një "principatë"; një perandoreshë është një monarke femër që mbretëron suo jure mbi një "perandori".

Një mbretëreshë zotëron dhe ushtron fuqi sovrane, ndërsa një bashkëshorte mbretëreshë ose regjente mbretëreshë ndan gradën dhe titujt e bashkëshortit dhe/ose fëmijës së saj, por nuk ndan sovranitetin e bashkëshortit ose fëmijës së saj. Burri i një mbretëreshe tradicionalisht nuk e ndan gradën, titullin ose sovranitetin e mbretëreshës. Sidoqoftë, koncepti i një bashkëshorti mbret ose bashkëshorti princ nuk është i padëgjuar si në periudhat bashkëkohore ashtu edhe në ato klasike.

Dowager mbretëreshë ose perandoresha është e veja e një mbreti ose perandori; një nënë mbretëreshë është një mbretëreshë e trashëguar, e cila është gjithashtu nëna e një sovrani në fuqi.[1]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Queen regnant", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-07, marrë më 2022-12-21