Mbretëria e Sardenjës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Flamuri detare i periudhës rreth 1783/85-1802.
Flamuri i Mbretërisë së Sardenjës nga 1848, ku stema sabaude është e vendosur në trengjyrëshin italian, në linjë të plotë me idealet e rilindjes. Nga ky flamur është i frymëzuar ai i Mbretërisë së Italisë.

Mbretëria e Sardenjës është emërtimi i shteteve të Savojës, ish-shtetit evropian, midis viteve 1720 dhe 1861.

Titulli i Mbretisë të Sardenjës u mor nga Dukët e Savojës si pasojë e shpërbërjes së detyruar të Mbretërisë së Sicilisë në Austri nga Savoja më 1720, si pasojë e Traktatit të Londrës (1718)

Territori[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mbretëria e Sardenjës përfshinte territoret e rajoneve të sotme italiane së Piemontit, Valle d'Aosta-s (Lugina e Aostas), Liguri-s (nga 1815), Sardenjës, territoret e Lomellina-s dhe Oltrepo Pavese-s në Lombardi dhe Kontenë e Nicës dhe Dukatin e Savojës, që sot janë territore të Francës.


Shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]