Jump to content

Mbrojtja Holandeze

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Mbrojtja Holandeze
abcdefgh
8
a8 black rook
b8 black knight
c8 black bishop
d8 black queen
e8 black king
f8 black bishop
g8 black knight
h8 black rook
a7 black pawn
b7 black pawn
c7 black pawn
d7 black pawn
e7 black pawn
g7 black pawn
h7 black pawn
f5 black pawn
d4 white pawn
a2 white pawn
b2 white pawn
c2 white pawn
e2 white pawn
f2 white pawn
g2 white pawn
h2 white pawn
a1 white rook
b1 white knight
c1 white bishop
d1 white queen
e1 white king
f1 white bishop
g1 white knight
h1 white rook
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Lëvizjet1.d4 f5
ECOA80–A99
Emëruar pasElias Stein, Nouvel essai sur le jeu des échecs, avec des réflexions militaires relatives à ce jeu, 1789
ParentLoja e Ushtarit të Mbretëreshës

Mbrojtja Holandeze është një hapje shahu e karakterizuar nga lëvizjet:

1. d4 f5

1...f5 e Zezë ka një pretendim për katrorin e4 dhe parashikon një sulm në meslojë në anën e mbretit të Bardhë; megjithatë, ajo gjithashtu dobëson në një farë mase anën e mbretit të Zezë (veçanërisht diagonalen e8–h5). Ashtu si homologu i tij 1.e4, Mbrojtja Siçiliane, Holandeze janë një hapje agresive dhe çekuilibruese, duke rezultuar në përqindjen më të ulët të barazimeve ndër përgjigjet më të zakonshme ndaj 1.d4.[1] Historikisht, Bardhë ka provuar shumë metoda për të shfrytëzuar dobësitë e anës së mbretit, të tilla si Gambiti Staunton (2.e4) dhe Sulmi Korchnoi (2.h3 dhe 3.g4).

Holandeze nuk kanë qenë kurrë një linjë kryesore kundër 1.d4 dhe rrallë shihet sot në konkurrencë të nivelit të lartë, megjithëse një numër lojtarësh kryesorë, duke përfshirë Alexander Alekhine, Bent Larsen, Paul Morphy, Miguel Najdorf, dhe Hikaru Nakamura[2] kanë përdorur me sukses. Përdorimi më i dukshëm i tij mund të ketë qenë në vitin 1951, kur të dy kampion të botës Mikhail Botvinnik dhe sfiduesi i tij, David Bronstein, e luajtën atë në ndeshjen e tyre të Kampionatit Botëror të vitit 1951.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Elias Stein (1748–1812), një alzasian që u vendos në Hagë, rekomandoi mbrojtjen si përgjigjen më të mirë ndaj 1.d4 në librin e tij të vitit 1789 Nouvel essai sur le Jeu des échecs, avec des réflexions militaires relatives à ce jeu.[3]

Siegbert Tarrasch e hodhi poshtë hapjen si të pashëndetshme në veprën e tij të vitit 1931 The Game of Chess, duke argumentuar se Bardhë duhet të përgjigjet me Gambitin Staunton, me Bardhë që ishte më i mirë pas 2.e4 fxe4 3.Nc3 Nf6 4.Bg5 c6 5.f3! exf3.[4]

Teoria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bardhë më së shpeshti i bën fianchetto oficerit të mbretit me g3 dhe Bg2. Ziu gjithashtu ndonjëherë e bën fianchetto oficerit të mbretit me ...g6 dhe ...Bg7 (Holandeze e Leningradit), por në vend të kësaj mund ta zhvillojë oficerin në e7, d6 (pas ...d5) ose b4 (kjo e fundit shihet më shpesh nëse Bardhë luan c4 para rrokadës). Luajtja shpesh ekzekuton 2.g3 Nf6 3.Bg2 e6 4.Nf3 (4.Nh3!? është gjithashtu e mundur, duke synuar që Nf4–d3 të kontrollojë katrorin e5 Black luan Variacioni Stonewall) 4...Be7 5.0-0 0- 0 6.c4 dhe tani Black zgjedh midis 6...d5 (lëvizja karakteristike e Stonewall), 6...d6, Variacioni Ilyin-Zhenevsky (më pak i njohur sot), apo lëvizjes së Alekhine 6...Ne4!? duke ruajtur mundësinë e lëvizjes së ushtarit d ose një ose dy katrorë.

Potenciali sulmues i hapjes tregohet në Immortal Polak, në të cilin Miguel Najdorf, duke përdorur Variacionin Stonewall, sakrifikoi të gjitha figurat e tij të vogla për të fituar me mat.

Praktikuesit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Holandeze Stonewall gëzoi një ringjallje të interesit në vitet 1980 dhe 1990, kur mjeshtrit e mëdhenj Artur Yusupov, Sergey Dolmatov, Nigel Short and Simen Agdestein ndihmuan në zhvillimin e sistemit ku Ziu luan një ...d5 më të hershëm dhe vendos kuadratin e tij të errët. peshkop më d6.[5] I quajtur Modern Stonewall, ky konfigurim ka mbetur më popullor se ai tradicional i hershëm ...Be7.

Magnus Carlsen ka përdorur Stonewall për të shënuar fitore kundër Viswanathan Anand[6] dhe Fabiano Caruana.[7]

Simon Williams është një nga praktikuesit kryesorë të Holandeze klasike dhe shkroi më shumë se një libër në hapje.[8]

ECO[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Encyclopaedia of Chess Openings (ECO) ka njëzet kode për Mbrojtjen Holandeze, A80 deri A99

 • A80: 1.d4 f5
 • A81: 1.d4 f5 2.g3 (Fianchetto Attack)
 • A82: 1.d4 f5 2.e4 (Staunton Gambit)
 • A83: 1.d4 f5 2.e4 fxe4 3.Nc3 Nf6 4.Bg5 (Staunton Gambit)
 • A84: 1.d4 f5 2.c4
 • A85: 1.d4 f5 2.c4 Nf6 3.Nc3 (Rubinstein Variation)
 • A86: 1.d4 f5 2.c4 Nf6 3.g3 (Fianchetto Variation)
 • A87: 1.d4 f5 2.c4 Nf6 3.g3 g6 4.Bg2 Bg7 5.Nf3 (Leningrad Dutch)
 • A88: 1.d4 f5 2.c4 Nf6 3.g3 g6 4.Bg2 Bg7 5.Nf3 0-0 6.0-0 d6 7.Nc3 c6 (Leningrad Dutch, Warsaw Variation)
 • A89: 1.d4 f5 2.c4 Nf6 3.g3 g6 4.Bg2 Bg7 5.Nf3 0-0 6.0-0 d6 7.Nc3 Nc6 (Leningrad Dutch, Matulovich)
 • A90: 1.d4 f5 2.c4 Nf6 3.g3 e6 4.Bg2 (Classical Variation)
 • A91: 1.d4 f5 2.c4 Nf6 3.g3 e6 4.Bg2 Be7
 • A92: 1.d4 f5 2.c4 Nf6 3.g3 e6 4.Bg2 Be7 5.Nf3 0-0
 • A93: 1.d4 f5 2.c4 Nf6 3.g3 e6 4.Bg2 Be7 5.Nf3 0-0 6.0-0 d5 7.b3 (Botvinnik Variation)
 • A94: 1.d4 f5 2.c4 Nf6 3.g3 e6 4.Bg2 Be7 5.Nf3 0-0 6.0-0 d5 7.b3 c6 8.Ba3 (Stonewall)
 • A95: 1.d4 f5 2.c4 Nf6 3.g3 e6 4.Bg2 Be7 5.Nf3 0-0 6.0-0 d5 7.Nc3 c6 (Stonewall)
 • A96: 1.d4 f5 2.c4 Nf6 3.g3 e6 4.Bg2 Be7 5.Nf3 0-0 6.0-0 d6
 • A97: 1.d4 f5 2.c4 Nf6 3.g3 e6 4.Bg2 Be7 5.Nf3 0-0 6.0-0 d6 7.Nc3 Qe8 (Ilyin–Genevsky Variation)
 • A98: 1.d4 f5 2.c4 Nf6 3.g3 e6 4.Bg2 Be7 5.Nf3 0-0 6.0-0 d6 7.Nc3 Qe8 8.Qc2 (Ilyin–Genevsky Variation)
 • A99: 1.d4 f5 2.c4 Nf6 3.g3 e6 4.Bg2 Be7 5.Nf3 0-0 6.0-0 d6 7.Nc3 Qe8 8.b3 (Ilyin–Genevsky Variation)

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "Chess Opening Explorer" (në anglisht). Marrë më 17 korrik 2017.
 2. ^ "Hikaru Nakamura playing the Dutch Defense as Black". www.chessgames.com (në anglisht).
 3. ^ Stein, Elias (1789). Nouvel Essai sur le Jeu des Échecs: avec des Reflexions Militaires Relatives à ce Jeu [New Essay on the Game of Chess, with Military Reflections Regarding This Game] (në frëngjisht). La Haye, France: (Self-published). fq. 114–115.
 4. ^ Tarrasch, Siegbert (1987) [1934]. The Game of Chess (në anglisht). Courier Dover Publications. fq. 348. ISBN 978-0-486-25447-0.
 5. ^ Johnsen, Sverre; Bern, Ivar (2010). Win with the Stonewall Dutch (në anglisht). Gambit. fq. 6. ISBN 978-1-906454-07-4.
 6. ^ "Anand Hits The Wall" (në anglisht). Marrë më 12 shkurt 2018.
 7. ^ "Shamkir R3: Carlsen shows who's boss" (në anglisht). Marrë më 12 shkurt 2018.
 8. ^