Megleno-rumunët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Megleno-rumunët
Popullsia e përgjithshme
5,000–20,000
Rajone me popullsi të konsiderueshme
Flamuri Greqia4,000
Flamuri Maqedonia e Veriut1,000
Flamuri Turqia4,000–5,000[1]
Flamuri Rumania (Dobruja)1,200
Flamuri Serbia (Banat)E panjohur
Flamuri IraniE panjohur
Gjuhët
Megleno-rumanisht,
Greqishtj,Maqedonisht
Fetë
Krishterimi Ortodoks, Islami Synit (në Turqi dhe Iran)
Grupe etnike të lidhura
Arumunët, Dako-Rumunët, Istro-Rumunët

Megleno-rumunët, të njohur edhe si meglenitë (megleno-rumanisht: Miglinits), Vllehët Moglenit ose thjesht Vllehët (megleno-rumanisht: Vlaș) janë një grup etnik romank lindor, që fillimisht banonte në shtatë fshatra në rajonin e Moglenës që përfshin njësitë rajonale Pella dhe KilkisMaqedonisë Qendrore, Greqi dhe një fshat, Huma, përtej kufirit në Maqedoninë e Veriut. Këta njerëz jetojnë në një sipërfaqe prej rreth 300 km2 në madhësi. Ndryshe nga arumunët, popullsia tjetër që flet romanisht në të njëjtin rajon historik, megleno-rumunët janë tradicionalisht bujqësi të ulur dhe jo tradicionalisht transhumantë. Ndonjëherë, megleno-rumunët përmenden si "maqedo-rumunë" së bashku me arumunët.[2]

Ata flasin një gjuhë romane të quajtur më shpesh nga gjuhëtarët megleno-rumune ose βλαχομογλενίτικα (vlakhomoglenítika) ose thjesht μογλενίτικα (moglenítika) në greqisht. Vetë njerëzit e quajnë gjuhën e tyre vlahește, por edhe mërgata megleno-rumune në Rumani përdor termin meglenoromână.

Ndryshe nga popullsitë e tjera romantike ballkanike, megleno-rumunët kanë lënë mënjanë një emër për veten e tyre që e ka prejardhjen në latinishten Romanus, dhe në vend të kësaj kanë adoptuar termin Vlasi ose Vlashi, që rrjedh nga "vllehët", një term i përgjithshëm me të cilin, në Mesjetë, popujt jo-romakë caktuan popujt dhe barinjtë roman. Termi megleno-rumunë iu dha atyre në shekullin e 19-të nga studiuesit që studionin gjuhën dhe zakonet e tyre, bazuar në rajonin ku ata jetojnë.

Numri i tyre vlerësohet ndërmjet 5213 (P. Atanasov, vlerësimi më i fundit) dhe 20.000 (P. Papahagi, rreth 1900). Ekziston një mërgatë më e madhe megleno-rumune në Rumani (rreth 1500 njerëz), një më e vogël në Turqi (rreth 500 njerëz) dhe një edhe më e vogël në Serbi. Greqia nuk njeh pakicat kombëtare, kështu që ky komunitet prej rreth 4000 banorësh nuk ka asnjë njohje zyrtare nga Greqia. 1000 megleno-rumunë të tjerë jetojnë në Maqedoninë e Veriut. Megjithatë, besohet se ka deri në 20,000 njerëz me prejardhje megleno-rumune në mbarë botën (përfshirë ata të asimiluar në popullsinë bazë të këtyre vendeve).

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Kahl (2006), ff. 80–81
  2. ^ Țîrcomnicu, Emil (2009). "Some topics of the traditional wedding customs of the Macedo–Romanians (Aromanians and Megleno–Romanians)". Romanian Journal of Population Studies (në anglisht). 3 (3): 141–152.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]