Mehmet Reshit Pasha

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Mehmed Reshid Pasha

Reshid Mehmed Pasha i njohur edhe si Kütahı (greqisht: Μεχμέτ Ρεσίτ πασάς Κιουταχής; 1780–1839), ka qene një gjeneral dhe shtetar osman me prejardhje gjeorgjiane. U bë deri vezir i madh ne gjysmën pare te shekullit te 19, duke luajtur një rol me rëndësi ne lufta greke për pavarësi.[1]

Fillimet e jetës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ishte me origjinë çerkeze ose gjeorgjiane dhe iu shit Koxha Husrev Pasha ndërsa ishte shërbëtor i Haxhi Mustafa Efendiut, qatip ky i oborrit të 'Deli' Hakki Pashait. Kapudan Husrev Pashai shkoi me të kur iu caktua që të kapte Ibrahim bej Tekeliollin. Më pas hyri në shërbim të Ali pashë Çarkaxhiut dhe si pasojë e dobive të tij iu dha titulli mîrimîrân. Pas sanxhakut të Karahisarit ai u caktua në sanxhakun e Menteshes.

Kur valiu i Kytahjasë, Beqir Pashai u dërgua në Moré, Reshid Mehmeti u caktua ta zëvendësonte në detyrë, prej ku dhe mori llagëpin e vet.

Më 1821 u caktua që të ekzekutonte të birin e Ali Pashait, Veli Pashain dhe të birin, Mehmed Pashain. Si shpërblim, gushtin e atij viti iu dha valillëku i Konies (Karamanit) me rangun e vezirit. Më pas u dërgua në More, ku mori pjesë në operacionet luftarake kundër kryengritjes greke.[2]

Fushata shqiptare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shtypi me dhune kryengritjet ne Shqiperi ne vitet nga 1830 deri me 1832, massacrant duke masakruar krerest e kryengritjes se viteve 1830 ne nje ftese qe u beri ne Manstir dhe i dha fund egzistenes se pashallëkut gjysem te pavaraur ne Shkodër.

Është vrasësisë i 500 krerëve shqiptare ne masakrën e Manastirit, ndaj dhe ka hyre ne histori si shqiptar-vrasësi.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ İsmail Hâmi Danişmend, Osmanlı Devlet Erkânı, Türkiye Yayınevi, İstanbul, 1971 (Turkish)
  2. ^ Beydilli, Kemal (2008). "Reşid Mehmed Pasha". islamansiklopedisi.org.tr (në turqisht).