Mejtepi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Dijetari dhe studenti në Mejtepin Osman

Mejtepi (Arabisht:[1] Maktabeh[2] ose persisht: Maktabkhaneh, transliterimet tjera përfshijnë makteb, mekteb, mektep, maqtab), gjithashtu e quajnë edhe Meqteb (Arabisht: Kuttab ose Kottāb) [3] d.m.th. vendi ku shkruajnë, "shkolla". Mejtep është një fjalë arabe që ka kuptim të dyfishtë: kuptimi i parë ishte emërtim i shkollës kurse kuptimi i dytë në rastet më të shpeshta kishte domethënien e shkollës fillore myslimane. Megjithëse është përdor kryesisht për mësimin e fëmijëve të vegjël në lexim, shkrim, gramatikë dhe mësime elementare islame të tilla si Qira'at (recitimi Kur'anor), gjithashtu mund të mësoheshin edhe lëndë të tjera praktike dhe teorike.[4] Deri në shekullin XX, mejtepet ishin institucione mbizotëruese të arsimit masiv në pjesën më të madhe të botës islame .

Në përdorimin e sotëm në arabisht, maktab do të thotë "zyrë" ndërsa maktabah do të thotë "bibliotekë" ose "(vend) studimi" ndërsa kuttāb është një fjalë në shumës që do të thotë "libra". [5]

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Maktab (Arabic: مكتب): Office Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Maktabeh (Arabic: مكتبة): Library or (place of) Study Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Al Kottab (Arabic: الكتَّاب): The Book Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ The Age of Achievement: Vol 4 Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ The Age of Achievement: Vol 4, 1999 Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)