Melekuqe

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Melekuqe
Sorghum bicolor
Klasifikimi shkencor e
Unrecognized taxon (fix): Sorghum
Lloji i species
Sorghum bicolor
Sinonimet[1]
 • Blumenbachia Koeler 1802, nuk e pranoi emrin Schrad. 1825 (Loasaceae)
 • Sarga Ewart
 • Vacoparis Spangler
 • Andropogon subg. Sorghum Hackel.

Melekuqe është një gjini e bimëve të lulëzuara në familjen me bar, Poacea që përfshin rreth 25 specie. Disa nga këto specie janë rritur si drithëra për konsum njerëzor dhe disa në kullota për kafshët. Shtatëmbëdhjetë nga 25 speciet janë vendase në Australi, [2] [3] ndërsa speciet e tjera mbulojnë Afrikën, Azinë, Mesoamerikën dhe disa ishuj në oqeanin Indian dhe Paqësor. [4] [5] Një specie është rritur për grurë, ndërsa shumë të tjera përdoren si bimë foragjere(për kurllotje), ose kultivohen në klimat e ngrohta në të gjithë botën ose natyralizohentokat e kullotave. Melekuqe është në nënfamilje Panicoideae dhe fisi Andropogoneae (fisi i bluestem i madh dhe sheqerna ).

Prodhimi botëror i sorghumit është rreth 60 milion ton në vit. Vendet kryesore prodhuese janë SH.B.A., Nigeria dhe India. Për shembull, në Senegali ekziston një larmi e melekuqeve tradicionale, por edhe llojeve të përmirësuara në vend që përshtaten me llojet e tokës dhe klimën e përdorur. Kokrrat e melekuqeve përdoren gjithashtu zakonisht në ushqimin e njeriut në vendet gjysëm të thata në Afrikë dhe Azi. Kjo kulturë konsumohet në formën e makaronave, të gatuara dhe në formën e pijeve tradicionale. Hulumtimet kanë treguar vetitë pozitive të këtij drithi për shëndetin e njeriut. Hulumtime të mëtejshme janë duke u kryer për të fituar një kuptim më të plotë.

Kultivimi dhe përdorimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një specie, Melekuqe bicolor, [6] vendase në Afrikë me shumë forma të kultivuara tani, [7] është një kulturë e rëndësishme në të gjithë botën, që përdoret për ushqim (si kokërr dhe në shurupin e sorghumit ose "melasë sorghum" ), foragjere kafshësh, prodhimin e pijeve alkoolike, dhe karburantet biokarburantike. Shumica e varieteteve janë të thata - dhe rezistente ndaj nxehtësisë, dhe janë veçanërisht të rëndësishme në rajonet e thata, ku drithërat janë një nga ushqimet kryesore për të varfërit dhe popullsinë rurale.Këto varietete formojnë një komponent të rëndësishëm të kullotave në shumë rajone tropikale. M. bicolor është një kulturë e rëndësishme ushqimoreAfrikë, Amerikën Qendrore dhe Azinë e Jugut, dhe është kulture e pestë më e rëndësishme e drithërave që rritet në botë. [8]

Në fazat e hershme të rritjes së bimëve, disa lloje të melekuqeve mund të përmbajnë nivele të cianidit të hidrogjenit, hordeninës dhe nitrateve të cilat janë vdekjeprurëse për kafshët që kullosin. Kur ekspozohet ndaj thatësirës dhe nxehtësisë, bimët gjithashtu mund të përmbajnë nivele toksike të cianidit dhe nitrateve në fazat e mëvonshme të rritjes. [9]

Melekuqja prodhohet në zona shumë të ngrohta. Një temperaturë mesatare minimale prej 25 ° C është e nevojshme për të siguruar prodhimin maksimal të grurit. Karakteristikat morfologjike e bëjnë këtë kulturë më tolerante ndaj thatësirës midis drithërave të kultivuar aktualisht në botë. Gjatë thatësirës, ​​gjethet kaçurrela për të zvogëluar humbjen e ujit për shkak të djersitjes. Nëse thatësira vazhdon, kjo bimë bëhet e fjetur, në vend që të shkatërrohet. Gjethet mbrohen nga kutikulat e dyllit për të zvogëluar avullimin.

Melekuqet jane gruri i pestë më i madh në botë pas orizit, grurit, misrit dhe elbit.Eshtë një ushqim kryesor për drithërat për mbi 750 milion njerëz që jetojnë në rajonet gjysmë të thata tropikale të Afrikës, Azisë dhe Amerikës Latine.[10] Prodhuesi më i madh janë Shtetet e Bashkuara (gati 17% e prodhimit botëror), ku rendimentet janë relativisht të larta, të ndjekura nga India, Nigeria, Kina, Meksika, Sudani dhe Argjentina.[11]

Në shumë vende gjysëm të thata në Afrikë dhe Azi, kokrrat zënë një vend të rëndësishëm në ushqim dhe kullotje. Kokrrat e melekuqes përdoren nga njerëz (veçanërisht fermerë), të cilët shpesh nuk kanë mjete për tu ushqyer me burime të tjera ushqimore. Kokrrat e melekuqes janë të pasura me lëndë ushqyese dhe lëndë ushqyese jo energjike. Në këto zona, ato janë të destinuara për konsum si makarona, të gatuara ose si pije tradicionale. Kokrrat e melekuqes, përveç përdorimit të lartpërmendur, konsumohen në formën e kafshimit me salcë. Në vendet industriale, melekuqja përdoret në formën e grurit ose kullotjen në ushqimin e kafshëve dhe për prodhimin e bioethanolit. Kërkesa e melekuqeve është në rritje në shumë vende në zhvillim, veçanërisht në Afrikën Perëndimore (Nigeri, Gana dhe Burkina Faso). Kjo lidhet me rritjen e popullsisë, dhe pjesërisht me politikat e këtyre vendeve, të cilat synojnë të zhvillojnë përdorimin industrial të melekuqes (në birrari) si zëvendësim të maltit të elbit. [12]

Prania e farave dhe lëvoreve të farave që kanë ngjyrë kafe është një tregues i dëmtimit. Në disa gjenotipe, melekuqja ndonjëherë është i pjesshëm, nuk është i dukshëm, madje as mungon, ndërsa në të tjerët është shumë i pigmentuar.[13] Përbërjet fenolike (acidet fenolike, flavonoidet dhe taninat) janë një metabolit sekondar i përhapur në mbretërinë e perimeve midis drithërave, dhe melekuqja është më i pasuri në këtë drejtim deri në 6%,[14][15][16] edhe pse janë treguar vetëm varietetet me farat e pigmentuara që përmbajnë tanina.[17][18] Ata luajnë një rol të rëndësishëm në mekanizmat e mbrojtjes së bimëve kundër kërpudhave dhe dëmtuesve, të tilla si insektet dhe zogjtë. Komponimet fenolike dihet gjithashtu se kanë efekte pozitive në shëndetin e njeriut.[12]

Acidi fitik ka një kapacitet të lartë lidhës dhe për këtë arsye mund të formojë komplekse me proteina dhe kation multivalent. Shumica e komplekseve të fitate-metaleve janë të tretshme në pH fiziologjik dhe për këtë arsye janë një burim më pak i bio-disponueshëm i mineraleve për njerëzit dhe kafshët.[19] Duke analizuar disa lloje të melekuqeve (të bardhë dhe të kuq), u zbulua se përmbajtja e fosforit të farave të tërë varion midis 170 dhe 380 mg për 100 g, dhe se kjo përfaqëson mbi 85% të fosforit të përgjithshëm në tërë kokrrizën.[20]

Roli në ekonominë globale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Prodhimi botëror i sorghumit është rreth 60 milion ton në vit. Vendet kryesore prodhuese janë SH.B.A., Nigeria dhe India.

Kërkesa globale për melekuqe u rrit në mënyrë dramatike midis 2013 dhe 2015 kur Kina filloi të blinte të lashtat melekuqe amerikane për të përdorur si ushqim bagëtish si një zëvendësues për misrin e rritur në vend. Kina bleu melekuqe amerikane me vlerë rreth 1 miliard dollarë në vit deri në prill 2018 kur Kina vendosi taksë hakmarrëse ndaj melekuqeve Amerikan si pjesë e luftës tregtare midis dy vendeve . [21]

Diverziteti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Speciet e pranuara[22]
Përfshirë më parë

Shumë specie dikur konsideroheshin pjesë e Melekuqeve, por që tani konsiderohen më të përshtatshme për gjinitë e tjera ku përfshihen: Andropogon, Arthraxon, Bothriochloa, Chrysopogon, Cymbopogon, Danthoniopsis, Dichanthium, Diectomis, Diheteropogon, Exotheca, Hyparrhenia, Hyperthelia, Monocymbium, Parahyparrhenia, Pentameris, Pseudosorghum, Schizachyrium, dhe Sorghastrum.

Dieta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një sasi prej 100 gramësh melekuqe të papërpunuar siguron 329 kalori, karbohidrate 72%, yndyrë 4% dhe proteina 11%. Melekuqja përmban një numër të lëndëve ushqyese thelbësore në përmasa të konsiderueshme (20% ose më shumë vlera ditore, DV), duke përfshirë proteinat, fibrat, vitaminat Bniacinës, tajaminën dhe vitaminën B6, dhe disa minerale dietikë, përfshirë hekurin (26% DV) dhe manganin (76% DV). Përmbajtja ushqyese e melekuqeve është përgjithësisht e ngjashme me atë të tërshërave të papërpunuara. Midis ngjashmërive të tjera me tërshërën, melekuqja është pa gluten dhe është i dobishëm për një dietë pa gluten.

Mikotoksinat e melekuqeve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në rastin e stuhive, vlerat e larta të lagështisë relative (RH) gjatë fazës së hershme të rritjes nga njëra anë, dhe midis fundit të lulëzimit dhe kulturës tjetër, ishin të lidhura shumë me incidencën e zgjimit. Marrëdhëniet midis lagështisë maksimale relative dhe shenjës së dëmtimit të mykut nuk janë lineare, por ka një rritje neto kur lagështia tejkalon pragun prej rreth 95%.[23]

Si shumë drithëra të tjera, kokrrat e melekuqeve kanë një përbërje shumë të ndryshueshme myko-flore në kohën e korrjes. Moulds sorghum është i njohur mirë se është problemi kryesor patologjik i kësaj bime. Elementet më të rëndësishëm të mikoflora janë: Fusarium, Curvularia, Alternaria, Helminthosporium dhe Phoma. Për shembull, gjinitë më të zakonshme në Senegal janë: Curvularia dhe Fusarium, dhe pesë specie janë identifikuar për këtë mantel: F. solani, F. moniliforme, F. cquiseti, F. fLocciferum dhe F. sporotrichoïdes.[24]

Implikimet ushqyese dhe mjekësore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një studim në vitin 2015 tregoi se melekuqja kryesisht përmban niseshte që është më e ngadalshme për tu tretur sesa shumica e drithërave të tjerë, dhe është më pak e tretshme, dhe përmban më pak proteina dhe yndyra të pangopura. Shumica e shtameve të melekuqev janë të pasura me komponime fenolike, veçanërisht 3-deoksianhocyanidins dhe taninet. Rezultatet e marra in vitro dhe te kafshët kanë treguar që komponimet fenolike dhe komponimet e tretshme (polikosanolet), të cilat janë ngritur në melekuqe, ekuilibrojnë ose stabilizojnë mikrobiotën e zorrëve dhe parametrat që lidhen me obezitetin, stresin oksidativ, inflamacionin, diabetin, dislipideminë, hipertensionin dhe kancerin.[25]

Hulimtim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Melekuqja është efektive në shndërrimin e energjisë dielloreenergji kimike, dhe gjithashtu përdor më pak ujë në krahasim me kulturat e tjera të drithërave.[26][27] Karburantet biokarburanteve, të prodhuara duke përdorur melekuqe të ëmbla si një kulturë me përmbajtje të lartë sheqeri në rrjedhin, zhvillohen me biomasa që mund të shndërrohet në qymyr, gaz sintetik dhe bio-vaj.[28][29]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "World Checklist of Selected Plant Families: Royal Botanic Gardens, Kew" (në anglisht). Marrë më 4 shtator 2016.
 2. ^ Sally L. Dillon. "Sorghum laxiflorum and S. macrospermum, the Australian native species most closely related to the cultivated S. bicolor based on ITS1 and ndhF sequence analysis of 28 Sorghum species". Southern Cross Plant Science (në anglisht). Southern Cross University. Arkivuar nga origjinali më 7 tetor 2018. Marrë më 28 shkurt 2016.
 3. ^ Australia, Atlas of Living. "Sorghum - Atlas of Living Australia" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 5 mars 2016. Marrë më 4 shtator 2016.
 4. ^ "Tropicos, Sorghum Moench" (në anglisht). Tropicos.org. Marrë më 2018-05-31.
 5. ^ "Flora of China Vol. 22 Page 600 高粱属 gao liang shu Sorghum Moench, Methodus. 207. 1794" (në anglisht). Efloras.org. Arkivuar nga origjinali më 31 dhjetor 2016. Marrë më 2018-05-31.
 6. ^ Mutegi, Evans; Sagnard, Fabrice; Muraya, Moses; etj. (2010-02-01). "Ecogeographical distribution of wild, weedy and cultivated Sorghum bicolor (L.) Moench in Kenya: implications for conservation and crop-to-wild gene flow" (PDF). Genetic Resources and Crop Evolution (në anglisht). 57 (2): 243–253. doi:10.1007/s10722-009-9466-7.
 7. ^ "Sorghum- and millet-legume cropping systems" (PDF) (në anglisht). CABI and Africa Soil Health Consortium. 2015. Marrë më 7 tetor 2018.
 8. ^ Tove Danovich (15 dhjetor 2015). "Move over, quinoa: sorghum is the new 'wonder grain'". The Guardian (në anglisht). Marrë më 31 korrik 2018.
 9. ^ "Sorghum" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 28 prill 2020. Marrë më 2018-10-15.
 10. ^ Working paper on mycotoxins in sorghum. Joint FAO / WHO Food Standards Codex Committee on Contaminants in Foods (CCCF). 2011.
 11. ^ Rao PP, Birthal PS, Reddy BVS, Rai KN, Ramesh S. Diagnostics of Sorghum and Pearl Millet grains-based nutrition in India. ICRISAT. 2006;47:93-96.
 12. ^ a b Khady Ba, Emmanuel Tine, Jacqueline Destain, Ndiaga Cisse, Philippe Thonart. Comparative study of phenolic compounds, the antioxidant power of various Senegalese sorghum varieties anda amylolytic enzymes of their malt. Biotechnol, Agron. Soc. About. 2010;14 (1):131-139.
 13. ^ Evers T and Millar S. Cereal grain structure and development: some implications for quality. J Cereal Sci. 2002;36(3):261-284. doi:10.1006/jcrs.2002.0435
 14. ^ Beta T, Rooney LW, Marovatsanga LT, Taylor JRN. Effect of chemical treatments on polyphenols and malt quality in sorghum. J Cereal Sci. 2000;31(3):295-302. doi:10.1006/jcrs.2000.0310.
 15. ^ Dicko MH, Gruppen H, Traore AS, van Berkel WJ, Voragen AG. Evaluation of the effect of germination on phenolic compounds and antioxidant activities in sorghum varieties. J Agric Food Chem. 2005;53(7):2581-2588.
 16. ^ Awika JM, Rooney LW. Sorghum Phytochemicals and their potential impact on human health. Phytochemistry. 2004;65(9):1199-1221.
 17. ^ Dykes L, Rooney LW. Sorghum and millet phenols and antioxidants. J Cereal Sci. 2006;44(3):236-251.
 18. ^ Rooney LW. Overview: sorghum and millet food research failures and successes. In: Belton PS &Taylor JRN, eds. Conference proceedings of the AFRIPRO Workshop on the proteins of sorghum and millets: enhancing nutritional and functional properties for Africa, 2-4 April, Pretoria, South Africa. 2003.
 19. ^ Sorghum and millets in human nutrition. FAO. 1995.
 20. ^ Hadbaoui Zineb. Study of the antioxidant activity of lipid, protein and phenolic fractions of local sorghum seeds. master. 2007.
 21. ^ "Sorghum, targeted by tariffs, is a U.S. crop China started buying only five years ago". LA Times (në anglisht). 18 pri 2018. Marrë më 28 janar 2019.
 22. ^ "The Plant List: Sorghum" (në anglisht). Royal Botanic Gardens Kew and Missouri Botanic Garden. Arkivuar nga origjinali më 1 gusht 2019. Marrë më 28 shkurt 2017.
 23. ^ Alain RATNADASS. discussion paper presented to obtain an HDR. Characterization and management of trophic interactions insect-plant for integrated production tropicales.2007. Cereals.
 24. ^ D Louvel. Molds of sorghum grains work Synthesis realized CNRAde Bambey. 1981-1984
 25. ^ Morais Cardoso L, Pine SS, HS Martino, Pine - Ana HM . Sorghum (Sorghum bicolor l.): Nutrients , Bioactive Compounds, and Potential Impact on Human Health. Crit Rev Food Sci Nutr. 2015
 26. ^ „HudsonAlpha and collaborators expand sorghum research program - HudsonAlpha Institute for Biotechnology” (në anglisht). HudsonAlpha Institute for Biotechnology. 25. 1. 2017. Marrë më 2. 3. 2017.
 27. ^ Dweikat, Ismail (2017). „Sweet sorghum is a drought-tolerant feedstock with the potential to produce more ethanol/acre than corn”. Department of Agronomy and Horticulture, University of Nebraska–Lincoln. Marrë më 2. 3. 2017.
 28. ^ „Purdue leading research using advanced technologies to better grow sorghum as biofuel”. Purdue University, Agriculture News. јун 2015. Marrë më 2. 3. 2017.
 29. ^ „Sweet Sorghum for Biofuel Production”. eXtension. 2017. Arkivuar nga origjinali Arkivuar 28 shkurt 2018 tek Wayback Machine në datën 03. 03. 2017. Marrë më 2. 3. 2017.


Leximi më tej[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Biblografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. USDA, ARS, National Genetic Resources Program. GRIN. National Germplasm Resources Laboratory, Beltsville, Maryland. https://web.archive.org/web/20150124024459/http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/genus.pl?11304 (12 feb 2008)
 1. Beneficios del sorgo en la dieta del celiaco Arkivuar 3 janar 2013 tek Wayback Machine
 2. Catasus Guerra, L. 1997. Las gramíneas (Poaceae) de Cuba, I. Fontqueria 46: [i–ii], 1–259.
 3. Davidse, G., M. Sousa Sánchez & A. O. Chater. (eds.) 1994. Alismataceae a Cyperaceae. Fl. Mesoamer. 6: i–xvi, 1–543.
 4. de Wet, J. M. J. 1978. Systematics and evolution of Sorghum sect. Sorghum (Gramineae). Amer. J. Bot. 65(4): 477–484.
 5. Espejo Serna, A., A. R. López-Ferrari & J. Valdés-Reyna. 2000. Poaceae. Monocot. Mexic. Sinopsis Floríst. 10: 7–236 [and index].
 6. Filgueiras, T. S. 2003. Sorghum. In Catalogue of New World Grasses (Poaceae): III. Subfamilies Panicoideae, Aristidoideae, Arundinoideae, and Danthonioideae. Contr. U.S. Natl. Herb. 46: 598–606.
 7. Forzza, R. C. & et al. 2010. 2010 Lista de espécies Flora do Brasil. https://web.archive.org/web/20150906080403/http://floradobrasil.jbrj.gov.br/2010/.
 8. Idárraga-Piedrahíta, A., R. D. C. Ortiz, R. Callejas Posada & M. Merello. (eds.) 2011. Fl. Antioquia: Cat. 2: 9–939. Universidad de Antioquia, Medellín.
 9. Lazarides, M., J. B. Hacker & M. H. Andrew. 1991. Taxonomy, cytology and ecology of indigenous Australian sorghums (Sorghum Moench: Andropogoneae: Poaceae). Austral. Syst. Bot. 4: 591–635.
 10. Longhi-Wagner, H.M., V. Bittich, M. d. G. L. Wanderley & G. J. Shepherd. 2001. Poaceae. Fl. Fanerogâm. Estado São Paulo 1: i–xxv,.
 11. Morales, J. F. 2003. Poaceae. En: Manual de Plantas de Costa Rica. Vol. 3. B.E. Hammel, M.H. Grayum, C. Herrera & N. Zamora (eds.). Monogr. Syst. Bot. Missouri Bot. Gard. 93: 598–821.
 12. Nasir, E. & S. I. Ali (eds). 1980-2005. Fl. Pakistan Univ. of Karachi, Karachi.
 13. Pohl, R. W. 1994. 151. Sorghum Moench. Fl. Mesoamer. 6: 381–382.


Linqe te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]