Jump to content

Mesjeta e vonë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Mesjeta e vonë ose periudha e mesjetës së vonë ishte periudha e historisë evropiane që zgjati nga viti 1300 deri në vitin 1500 pas Krishtit. Mesjeta e vonë pasoi Mesjetën e Lartë dhe i parapriu fillimit të periudhës së hershme moderne (dhe në pjesën më të madhe të Evropës, Rilindjes ). [1]

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rreth vitit 1300, shekujt e prosperitetit dhe rritjes në Evropë u ndalën. Një seri zi buke dhe murtajash, duke përfshirë Urinë e Madhe të 1315-1317 dhe Vdekjen e Zezë, e reduktuan popullsinë në rreth gjysmën e asaj që kishte qenë përpara fatkeqësive. Së bashku me shpopullimin erdhën trazirat sociale dhe lufta endemike . Franca dhe Anglia përjetuan kryengritje të rënda fshatare, të tilla si Zhakeri dhe Revolta e Fshatarëve, si dhe mbi një shekull konflikti të ndërprerë, Lufta Njëqindvjeçare . Për t'i shtuar shumë problemeve të periudhës, uniteti i Kishës Katolike u shkatërrua përkohësisht nga skizma perëndimore . Së bashku, ato ngjarje quhen ndonjëherë Kriza e Mesjetës së Vonë . [2]

Me gjithë krizat, shekulli i 14-të ishte gjithashtu një kohë e përparimit të madh në arte dhe shkenca. Pas një interesi të ripërtërirë për tekstet e lashta greke dhe romake që zunë rrënjë në Mesjetën e Lartë, filloi Rilindja Italiane . Përthithja e teksteve latine kishte filluar para Rilindjes së shekullit të 12-të përmes kontaktit me arabët gjatë kryqëzatave, por disponueshmëria e teksteve të rëndësishme greke u përshpejtua me pushtimin e Konstandinopojës nga turqit osmanë, kur shumë studiues bizantinë duhej të kërkonin strehim në Perëndimi, veçanërisht Italia. [3]

Duke qenë e kombinuar me këtë fluks idesh klasike ishte shpikja e shtypshkronjës, e cila lehtësoi përhapjen e fjalës së shtypur dhe të nxënit demokratizues. Këto dy gjëra më vonë do të çonin në Reformim . Nga fundi i periudhës filloi Epoka e Zbulimeve . Zgjerimi i Perandorisë Osmane ndërpreu mundësitë tregtare me Lindjen. Evropianët u detyruan të kërkonin rrugë të reja tregtare, duke çuar në ekspeditën spanjolle nën Christopher ColumbusAmerikë në 1492 dhe udhëtimin e Vasco da Gama në Afrikë dhe Indi në 1498. Zbulimet e tyre forcuan ekonominë dhe fuqinë e kombeve evropiane.

Ndryshimet e shkaktuara nga këto zhvillime kanë bërë që shumë studiues ta shohin këtë periudhë si fundin e Mesjetës dhe fillimin e historisë moderne dhe të Evropës së hershme moderne . Megjithatë, ndarja është disi artificiale, pasi mësimi i lashtë nuk ka munguar kurrë krejtësisht në shoqërinë evropiane.  Si rezultat, pati një vazhdimësi zhvillimi midis epokës së lashtë (përmes antikitetit klasik ) dhe epokës moderne .  Disa historianë, veçanërisht në Itali, preferojnë të mos flasin fare për Mesjetën e Vonë, por përkundrazi të shohin periudhën e lartë të mesjetës që kalon në Rilindje dhe në epokën moderne. 

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Handbook of European History, 1400–1600: Late Middle Ages, Renaissance and Reformation. Leiden, New York: E.J. Brill. 1994. ISBN 90-04-09762-7. {{cite book}}: Burimi përdor parametër të vjetruar |authors= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Cantor, Norman (1994). The Civilization of the Middle Ages. New York: Harper Perennial. ISBN 0-06-017033-6. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Ferguson, Wallace K. Europe in transition, 1300-1520 (1962) online.
 • Hay, Denys (1988). Europe in the Fourteenth and Fifteenth Centuries (bot. 2nd). London: Longman. ISBN 0-582-49179-7. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Hollister, C. Warren (2005). Medieval Europe: A Short History (bot. 10th). McGraw-Hill Higher Education. ISBN 0-07-295515-5. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Holmes, George, red. (2001). The Oxford History of Medieval Europe (bot. New). Oxford: Oxford University Press. ISBN 0-19-280133-3. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Keen, Maurice (1991). The Penguin History of Medieval Europe (bot. New). London: Penguin Books. ISBN 0-14-013630-4. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Koenigsberger, H.G. Medieval Europe 400 - 1500 (1987) excerpt
 • Le Goff, Jacques (2005). The Birth of Europe: 400–1500. WileyBlackwell. ISBN 0-631-22888-8. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Waley, Daniel; Denley, Peter (2001). Later Medieval Europe: 1250–1520 (bot. 3rd). London: Longman. ISBN 0-582-25831-6. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Wallace K. Ferguson, Europe in transition, 1300-1520 (1962) online.
 2. ^ Norman Cantor, The Civilization of the Middle Ages (1994) p. 480.
 3. ^ Cantor, p. 594.