Metapsikoza

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Metapsikoza (Anglisht: Metempsychosis; greqisht: μετεμψύχωσις) është një term filozofik në gjuhën greke që i referohet transmigrimit të shpirtit, veçanërisht rimishërimi i tij pas vdekjes. Në përgjithësi, termi rrjedh nga konteksti i filozofisë së lashtë greke dhe është rikontektozuar nga filozofë modernë si Arthur Schopenhauer[1] dhe Kurt Gödel;[2] ndryshe, termi "transmigrim" është më i përshtatshëm. Fjala luan një rol të rëndësishëm në UlyssesJames Joyce dhe gjithashtu lidhet me Nietzsche.[3] Një term tjetër i përdorur ndonjëherë si sinonim është palingenesis.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Schopenhauer, A: "Parerga und Paralipomena" (Eduard Grisebach edition), On Religion, Section 177
  2. ^ Gödel Exhibition: Gödel's Century
  3. ^ Nietzsche and the Doctrine of Metempsychosis, in J. Urpeth & J. Lippitt, Nietzsche and the Divine, Manchester: Clinamen, 2000