Migrime pas vdekjes së Skënderbeut

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Një vale e re e migrimit të popullsisë shqiptare është shënuar me deportimin e Turqve në Gadishullin Ballkanikshekullin XV. Pas vdekjes së Skënderbeut (1468) shumë shqiptar të viseve jugore dhe të mesme të Shqipërisë kalojnë në Detin Adriatik dhe vendosen në pjesën jugore të Italisë (në Kalabri dhe Sicili). Në këto vende pasive të Italisë shqiptaret vendosen në 80 fshatra dhe janë të njohur me emrin "arbëresh". Ndonëse ka kaluar një kohë e gjatë (5 shekuj), në shumë fshatra (50 sish) flitet gjuha shqipe dhe zhvillohen shum aktivitete kulturore, arsimore dhe kombëtare. Sipas disa vlerësimeve, në Itali sot jetojnë afro 200.000 arbëresh.