Miho Gjini

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Miho Gjini (Piqeras, 20 mars 1938) ka qenë studiues, kritik arti, shkrimtar e publicist shqiptar.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

U lind në fshatin Piqeras të Himarës, më 20 Mars 1938 ku kreu dhe shkollën fillore. Studimin e mesëm e kreu në Tiranë në Politeknikumin "7 Nëntori" dhe specializohet edhe një vit tjetër si Teknik Rongeni, për ta ushtruar këtë specialitet në Spitalin Civil të Gjirokastrës. Studimet e larta i kryen në Shkollën e Lartë  të Aktorëve, ku diplomohet si aktor, regjisor, me specializim Kritikë Teatri. Emërohet si Drejtor e Regjisor i Teatrit Profesionist "SKAMPA" të Elbasanit, ku realizon dy spektakle:

Dramën e autores Finlandeze Hella Vualioki "Justina"

Komedinë e Xhon Gollsuorthit "Kutia prej argjendi"

Pas tre vitesh, emërohet me detyrën Inspektor i Përgjithshëm i Teatrove dhe Estradave së Republikës, njëherësh edhe si Pedagog i Jashtëm ne Institutin e Arteve , ku punoi për 12 vite me radhë, deri ne arrestimin e burgosjen e tij për pikëpamje liberale.

Pas Amnistisë së vitit 1982 lirohet nga ndëshkimi e i nënshtrohet ndëshkimit tjetër të luftës së klasave, si punëtor krahu, derisa pas shembjes së sistemit totalitar, emigron në Greqi, ku ndodhet dhe sot.

Del në pension si punëtor krahu.

Rehabilitohet nga Shteti Shqiptar, duke iu dhënë të gjitha të drejtat e duke u nderuar me Urdhrin e Lartë "MJESHTER I MADH" (2005)

Mban titullin "Qytetar Nderi i Bregdetit" dhe "Ambasador i Paqes.

Për 15 vite kryesoi Lidhjen e Shkrimtareve e të Artistëve Shqiptare në Greqi, punoi për 10 vjet si Kryeredaktor i Revistës "Pegasi", si edhe redaktor i Antologjive letrare "Shtigjet e Vendlindjes” nga Lukova e Himara.


Botime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

- "Trokitje në Dyert e Teatrit"- Me studime e kritika per Teatrin (1967)

- "Bijtë e partizanëve",-Dramë për fëmijë (1965)

- "Dashi me Këmborë",-Komedi (1968)

- "Pas Shfaqjes",-Shkrime Kritike për Estradat (1971)

- " Gjemba në Livadhin e shokut Bardhok",-Komedi (1973)

- "Teatri i të Vegjëlve",-Metodikë Regjisoriale (1974)

- "Teatri dhe Koha",-Studime dhe Artikuj Kritikë (1974)

- “ Vdekja e Mjellmës",-Tregime (1995)

- "Mihal Popi. Artist i Popullit,= Monografi (1997)

- "Pasardhësi i Moisiut Naim Frashëri",-Monografi (1998)

- "Adio Xhulia R!", Tregime dhe Novela (2000)

- "Jetë Artistësh",-Portrete: Kujtime, mbresa, biseda, shënime kritike (2001)

- "Një jetë e ndërprerë",-Monografi (2001)

- "Vila e Vetmuar",- Novelë (2002)

- "Dëbimi,-Udha për në Ferr",-Ditar i shkruar në dy kohë, gjatë

   vuajtjes së dënimit e pas dënimit. Roman Autobiografik. Trilogji (2003)

-"Arratisja e Kujtesës", Tregime dhe Novela. Pjesa e dytë (2003)

-" Vdekja e Artistit",-tregime dhe Novela. Pjesa e tretë (2005)

-"Një jetë me Teatrin dhe për Teatrin", - Bibliografi (2008)

-"Bisedë me Muzat",-Studime dhe Artikuj Kritikë (2008)

-" Letra nga Spanja",-Roman (2012) përkthyer në gjuhën greke (2014)

-"Diva Shqiptare Margarita Xhepa", - Monografi (2013)

-"Piqerasiotët", Vështrim letrare - Historike për vendlindjen (2013)

- "Shpirti Artistik",-Homazhe, Profile e Studime (2014)

- "Acari i Dashurisë",-tregime dhe Novela (2014)

- "Dy ditë sa për dy shekuj",-Publicistikë. Mbresa udhëtimi (2014)

-"Artisti i Popullit Nikolin Xhoja",- Monografi (2015)

-"Teatri dhe Letërsia",-kritika e Studime për Artin e Letërsinë (2018)

-"55 vjet publicistikë",-Antologji vetjake në shtypin e shkruar (2017)