Jump to content

Mikat

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Mikati Karnu el-Manazil

Mikati (Arabisht: مِيْقَات‎, që do të thotë 'a stated place') janë pikat kufitare kryesore të zonës brenda së cilës pelegrinët myslimanë në Haxh duhet të jenë me veshjen e Ihramit (një gjendje e shenjtërimit në të cilën ndalohen veprimtari të caktuara botërore). Këto aktivitete të ndaluara përfshijnë prerjen e thonjve, rruajtjen e ndonjë pjese të trupit, marrëdhënie seksuale; përdorimi i parfumeve, bimëve dëmtuese, vrasja e kafshëve, mbulimi i kokës së dikujt (për burrat) ose fytyrës dhe duarve (për gratë); martesa; ose mbajtja e armëve.[1][2]

Emrat e mikateve dhe vendndodhja[3]

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
  • Dhul-Hulejfe (gjithashtu i njohur si Abyar Ali) ndodhet 18 kilometra në jug-perëndim të Xhamisë së ProfetitMedina dhe është 410 kilometra (255 milje) në veri të Mekës. Ky mikat është për njerëzit e Medinës dhe njerëzit (jashtë Medinës) që synojnë të kryejnë Haxhin duke kaluar përtej kësaj pike që vijnë nga veriu.
  • El-Xhuhfe (gjithashtu i njohur si Rabigh) ndodhet 182 kilometra (113 milje) në veri-perëndim të Mekës. Ky mikat është për njerëzit që synojnë të kryejnë Haxhin duke udhëtuar nga Amerika e Veriut, Evropa, Turqia, Siria, Egjipti, Algjeria, Sudani dhe disa vende të tjera afrikane. Pelegrinët mund të hyjnë gjithashtu në Ihram në Rabigh, një qytet vetëm në veri të el-Xhuhfe.
  • Karn el-Manazil (gjithashtu i njohur si el-Sejl) ndodhet 80 kilometra (50 milje) në lindje të Mekës. Ky mikat është për njerëzit e Nexhdit dhe për ata që udhëtojnë nga vende të tilla si SHBA, Omani, Pakistani, Australia, Malajzia, Singapori etj. Ai ndodhet afër qytetit të Ta'if.
  • Dhat irq ndodhet 90 kilometra (56 milje) në veri-perëndim të Mekës. Ky mikat është për njerëzit që synojnë të kryejnë Haxhin duke udhëtuar nga Iraku, Irani, Kina, Rusia etj.
  • Jelemlem (gjithashtu i njohur si el-Sadie) ndodhet 100 kilometra (62 milje) në jug të Mekës. Ky mikat është për njerëzit e Jemenit dhe ata që vijnë nga jugu. Pelegrinët që udhëtojnë nga vende të tilla si Afrika e Jugut, Nigeria etj do ta kalojnë këtë mikat.

El-Hil (الحل) i referohet zonës midis kufijve të mikateve dhe kufijve të Haramit. Qytetet dhe qytezat të tilla si Xheda, Hulejs, el-Xhenun dhe Tanim janë të vendosura brenda zonës Hil.

Pelegrinët që banojnë ose udhëtojnë nëpër Hil duhet të hyjnë në një gjendje të Ihramit përpara se të kalojnë kufirin e Haramit. Për shembull, një person që udhëton për në Xheda për qëllime biznesi dhe dëshiron të kryejë Umren në një fazë të mëvonshme mund të hyjë në Ihram në Xheda ose para se të kalojë kufirin e Haramit.

Nëse një individ nga el-Hil ka ndërmend të hyjë në Meke për një qëllim tjetër, të tilla si falja e namazit në Haram ose të vizitojë miqtë ose të afërmit, nuk ka nevojë për ihram. Nëse pasi të hyjë në Meke individi vendos të kryejë Umren, Ihram do të duhet të supozohet në kufirin e Haramit.

Harami është kufiri i shenjtë i Mekës, brenda të cilit akte të caktuara konsiderohen të paligjshme, të cilat mund të jenë të ligjshme diku tjetër. Ndalohet gjuetia e kafshëve të egra, dëmtimi i bimëve ose pemëve, kullotja e kafshëve, mbajtja e armëve, luftimi ose sjellja në atë mënyrë që do të shkelë shenjtërinë e Mesxhid el-Haram. Nëse një shkelje kryhet brenda zonës së Haramit, Damm (sakrificë e një kafshe) ose Sadaka kërkohet si skadim.

Kufijtë e Haramit janë:

1. Taneem – Ndodhet rreth 8 km (5 milje) prej Qabes dhe 5 km (3 milje) nga Meka, në drejtim të Medinës. 2. Adaat Laban – Në rrugën për në Jemen, 11 km (6.8 milje) larg nga Meka. 3. Wadi Nakhla – Në rrugën për në Irak, 11 km (6.8 milje) larg nga Meka. 4. Arafat – Në rrugën për në Ta'if, afër Xhamisë el-Namirah në Arafat, 11 km (6.7 milje) larg nga Mekka. 5. Ji’ranah – Ndodhet rreth 14 km (8.7 milje) larg nga Meka. 6. Hudaibiyah – Në rrugën për në Xheda, rreth 16 km (9.9 milje) larg nga Meka.

Nëse një haxhi synon të kryejë një Umre shtesë, Ihram duhet të supozohet jashtë kufirit të Haramit përpara se të ri-vendoset në Mekë për të kryer ritet e Umres. Shumë haxhilerë zgjedhin të hyjnë në gjendjen e Ihramit në Xhaminë Aishe (Taneem) i cili është vendndodhja më e afërt dhe më e përshtatshme nga Xhamia e Shentjë. Transporti për të arritur në këtë vend është në dispozicion afër xhamisë.

Ndonjëherë ndodh që pelegrinët të hyjnë në Ihram në Aeroportin e Xhedës. Meqenëse kjo është një shkelje e Ihramit, Ai i cili shkon për në Haxh duhet të udhëtojë për në mikatin që u përcaktua fillimisht ose të udhëtojë në mikatin më të afërt. Mikati më i afërt me Xhedës është el-Xhuhfe (Rabigh). Përndryshe, një sakrificë e kafshëve (Damm) duhet të kryhet si dëbim.

Vetëm banorët e Xhedës ose ata që synojnë të udhëtojnë në Xheda me një qëllim tjetër, siç është biznesi apo turizmi, mund të hyjnë në Ihram në Xheda.

Ka pasur disa mosmarrëveshje në mesin e dijetarëve se a mund të përdoret Xheda si mikat për ata që kryejnë Haxhin apo Umren. Meqenëse ekziston një ndryshim i mendimit, këshillohet që të merrni qasje të kujdesshme në mënyrë që ritet e Haxhit dhe Umres të mund të kryhen me siguri.

Hyrja me aeroplanë

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kompani jo-islame

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nëse jeni duke fluturuar me një kompani ajrore siç është British Airways, nuk do të ketë pajisje në bord ku do të jeni në gjendje të bëni namaz ose të ndryshoni. Prandaj, këshillohet që të ndryshoni në Ihram tuaj në aeroport para nisjes. Ndërsa afrohet mikati, qëllimi për të hyrë në gjendjen e Ihramit duhet të bëhet.

Nëse jeni duke fluturuar me një kompani ajrore siç është Saudia, do të keni qasje në një zonë të vogël lutjeje gjatë fluturimit. Rreth 10 ose 20 minuta larg mikatit, ju do të informoheni nga kapiteni ose një mesazh do të shfaqet në ekran duke ju informuar se mikati po afrohet. Në këtë pikë, ju duhet të ndryshoni në Ihram tuaj nëse nuk e keni bërë këtë tashmë. Nëse ndjeheni të pakëndshme duke ndryshuar në Ihram tuaj në aeroplan ose mendoni se mund të keni vështirësi në këtë mënyrë, këshillohet të ndiqni metodën e mësipërme dhe të vishni Ihram në aeroport para nisjes.

  1. ^ Nigosian, S. A. (2004). Islam: Its History, Teaching, and Practices. Indiana: Indiana University Press. fq. 111. ISBN 0-253-21627-3. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ ihram. 2014. Marrë më 6 tetor 2014. {{cite encyclopedia}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!); Parametri |work= është injoruar (Ndihmë!)
  3. ^ "Meeqath | Hajj & Umrah Planner". hajjumrahplanner.com. Marrë më 2017-04-10. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)