Milioni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Vizualizimi i fuqive prej dhjetë nga 1 në 1 milion.

Një milion (1,000,000), ose një mijë mijëshe, është numri natyror pas 999,999 dhe para 1,000,001. Fjala rrjedh nga italishtja e hershme milione (milione në italishten moderne), nga mille, "mijë", plus prapashtesën shtuese -një.

Zakonisht shkurtohet në anglishten britanike si m (të mos ngatërrohet me parashtesën metrike "m", milli, për 10−3, ose me metër), M, MM ("mijë mijëra", nga latinishtja "Mille"; jo të ngatërrohet me numrin romak  MM = 2000), mm (të mos ngatërrohet me milimetrin) ose mn në kontekstet financiare.

Në shënimin shkencor shkruhet si 1×106 ose 106. Madhësitë fizike mund të shprehen edhe duke përdorur prefiksin SI mega (M), kur kemi të bëjmë me njësi SI; për shembull, 1 megavat (1 MW) është e barabartë me 1 000 000 vat.

Kuptimi i fjalës "milion" është i përbashkët për sistemet e numërimit në shkallë të shkurtër dhe të gjatë, ndryshe nga numrat më të mëdhenj, të cilët kanë emra të ndryshëm në të dy sistemet.

Milioni përdoret ndonjëherë në gjuhën angleze si një metaforë për një numër shumë të madh, si në "Jo në një milion vjet" dhe "Ti je një në një milion", ose një hiperbolë, si në "I've walked a milion milje" dhe "Ju keni bërë një pyetje miliona dollarëshe".

1,000,000 është gjithashtu katrori i 1000 dhe gjithashtu kubi i 100.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]