Miloš Forman

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Miloš Forman
Milos Forman.jpg
Forman në festivalin e 44-të të Karlovy Vary International Film Festival
Informacione personale
Ditëlindja 18 shkurt 1932
Vendlindja Čáslav, Çekosllovakia, ÇKS
Bashkëshort(ja) Jana Brejchová (1958–1962; divorc)
Vera Kresadlova-Formanova (1964–1999; divorc)
Martina Zborilova-Forman (1999–)
Kombësia çeke

Miloš Forman (18 shkurt 1932), aktor, skenarist, profesor dhe regjisor filmi, fitues i dyfishtë i çmimit Oscar[1] .

Jeta e hershme[redakto | përpunoni burim]

Forman u lind në Čáslav, të Çekosllovakisë (sot Republika e Çekisë) nga një familje jevreje dhe nënës protestante. Si fëmijë mbeti jetim pasi që prindërit e tij vdiqën në kampin famëkeq gjerman në Auschwitzu. Babai i tij u burgos pasi që u zbulua se ishte anëtar i Lëvizjes së rezistencës çekosllovake, ndërsa nëna për tregëti të jashtëligjshme.

Filmografia[redakto | përpunoni burim]

Filmografia
Viti Filmi Oscar nominim Oscar fitues Regjisor Skenarist Aktor Roli
1954 Stříbrný vítr (Silver wind) Po
1955 Nechte to na mně (Leave it to me) Po
1958 Štěňata (Puppies) Po
1960 Laterna magika II Po
1963 Kdyby ty muziky nebyly Po
1963 Audition (Konkurs) Po
1964 Black Peter (Černý Petr) Po Po
1964 Loves of a Blonde (Lásky jedné plavovlásky) 1 Po Po
1966 Dobře placená procházka (A well paid walk) Po
1967 The Firemen's Ball (Hoří, má panenko) 1 Po Po
1971 Taking Off Po Po
1971 I Miss Sonia Henie (Short Film) Po
1973 Visions of Eight Po
1975 One Flew Over the Cuckoo's Nest 9 5 Po
1979 Hair Po
1981 Ragtime 8 Po
1984 Amadeus 11 8 Po
1986 Heartburn Po Dmitri
1989 Valmont 1 Po Po
1989 New Year's Day Po Lazlo
1996 The People vs. Larry Flynt 2 Po
1999 Man on the Moon Po
2000 Keeping the Faith Po Father Havel
2006 Goya's Ghosts Po Po
2008 Chelsea on the Rocks Po
2009 Peklo s princeznou (Hell with a Princess) Po
2011 The Ghost of Munich Po Po
2011 The Beloved (Les Bien-aimés) Po Jaromil

Referencat[redakto | përpunoni burim]

  1. ^ List of Milos Forman nominations. Awardsdatabase.oscars.org (January 29, 2010). Retrieved on June 23, 2011.

Lidhjet e jashtme[redakto | përpunoni burim]