Mina kundër personelit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Minierë VS-50 me ngjyrë rëre e destinuar për përdorim në mjedise të shkretëtirës (treguar pranë një ore dore, për madhësi).

Minat kundër personelit janë një formë minash e projektuar për përdorim kundër njerëzve, në krahasim me minat antitank, të cilat janë të dizajnuara për përdorim kundër automjeteve. Minat kundër personelit mund të klasifikohen në mina shpërthimi ose mina copëzuese.

Minat shpesh janë të dizajnuara për të plagosur, jo për të vrarë, viktimat e tyre për të rritur mbështetjen logjistike (kryesisht mjekësore) të kërkuar nga forcat armike që i hasin. Disa lloje minash kundër personelit mund të dëmtojnë gjithashtu gjurmët e automjeteve të blinduara ose gomat e automjeteve me rrota.

Fushata Ndërkombëtare për Ndalimin e Minave Tokësore ka kërkuar të ndalojë minat që kulmuan me Traktatin e Otavës të vitit 1997, megjithëse ky traktat nuk është pranuar ende nga mbi 30 vende.

Përdorimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Minat kundër personelit përdoren në mënyrë të ngjashme me minat antitank, në "fushat e minuara" statike përgjatë kufijve kombëtarë ose në mbrojtje të pozicioneve strategjike siç përshkruhet më në detaje në artikullin e minave tokësore. Ajo që i bën ato të ndryshme nga shumica e minave antitank, megjithatë, është madhësia e tyre më e vogël, e cila mundëson që një numër i madh të vendoset njëkohësisht në një zonë të madhe. Ky proces mund të bëhet me dorë, nëpërmjet dispenzuesve në automjetet tokësore, ose nga helikopterët ose avionët. Përndryshe, ato mund të shpërndahen nga predha artilerie që transportojnë ngarkesë.

Përdorime të tjera specifike për minat kundër personelit janë kur ato vendosen në baza ad hoc në situatat e mëposhtme:

  • Kur vendosni një pritë
  • Mbrojtja e një baze të përkohshme
  • Për të detyruar çdo sulmues të udhëtojë nëpër një rrugë të ngushtë dhe të pastruar ku fuqia e zjarrit mund të përqendrohet te armiku
  • Për të shmangur ndjekjen (p.sh. M86 Pursuit Deterrent Munition)
  • Për të mbrojtur pajisjet duke përdorur minierat si kurthe të armëve
  • Për të bllokuar minat e tjera me grackë si një formë e pajisjes kundër trajtimit

Mina shpërthimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në mënyrë tipike, minat e shpërthimit kundër personelit shkaktohen kur viktima shkel mbi to. Qëllimi i tyre kryesor është t'i heqin viktimës këmbën ose këmbën, duke e paaftësuar atë. Plagosja dhe jo vrasja e viktimës shihet si e preferueshme për të rritur barrën logjistike (evakuimit, mjekësore) mbi forcën kundërshtare.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]