Ministria e Punëve të Brendshme (Serbi)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Logo e Ministrisë të Punëve të Brendshme të Serbisë

Ministria e Punëve të Brendshme e Republikës së Serbisë (serbisht: Mинистарство унутрашњих послова Ministarstvo unutrašnjih poslova; shkurt. MUP) ose Ministria e Brendshme, është një ministri në nivel kabineti në Qeverinë e Serbisë.

Ministria është përgjegjëse për shërbimet e Policisë vendore dhe kombëtare me degë bashkiake dhe rrethi në të gjithë vendin. Përgjegjësitë e saj kryesore përfshijnë: parandalimin e krimit, kapjen kriminale, hetimet, kontrollin doganor dhe kufitar, kundër terrorizmit, kundër korrupsionit, kundër narkotikëve dhe lehtësimin e fatkeqësive. Ministria është gjithashtu përgjegjëse për lëshimin e pasaportave dhe identifikimit personal për qytetarët.

Ministri aktual është Bratislav Gashiq, në detyrë që nga 26 tetori 2022. Nga gushti 2016, Ministria e Punëve të Brendshme ka gjithsej 42.817 punonjës, prej të cilëve 28.266 janë oficerë të uniformuar. Prej tyre, 70.2% kanë arsim të mesëm, ndërsa 27.8% me arsim të lartë ose të lartë.

Organizimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Ministri i Brendshëm
 • Kabineti i Ministrave:
  • Byroja për planifikim strategjik
  • Byroja për bashkëpunim ndërkombëtar dhe integrim evropian
  • Byroja për ankesa dhe përfaqësime
  • Byroja për bashkëpunim me media
 • Shërbimi i kontrollit të brendshëm
 • Sekretar i Shtetit
 • Sekretariati:
  • Departamenti për punë normative-juridike dhe të përgjithshme juridike
   • Departamenti i çështjeve normativo-juridike
   • Departamenti i punëve të përgjithshme-juridike
  • Departamenti i strehimit
 • Drejtoria e Policisë:
  • Departamenti i Policisë për Hetimin e Krimit
  • Departamenti i Policisë
  • Departamenti për Siguri
  • Njësia për mbrojtje
  • Departamenti i Policisë Rrugore
  • Departamenti i Policisë Kufitare
  • Departamenti për çështje administrative
  • Qendra operative
  • Departamenti për analitikë
  • Departamenti i Teknologjisë së Informacionit
  • Departamenti i lidhjeve dhe kriptografisë
  • Departamenti i Koordinimit për Kosovë
  • Drejtoritë rajonale të policisë
 • Sektori i financave, burimeve njerëzore dhe çështjeve të përbashkëta:
  • Departamenti i burimeve njerëzore
  • Departamenti për punë të përbashkëta
  • Departamenti për ushqim dhe akomodim
  • Departamenti për trajnim profesional, zhvillim dhe shkencë
 • Sektori i kontrollit të brendshëm policor
 • Sektori për kërkim-shpëtim

Njësitë Speciale të Policisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lista e Ministrave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ministrat e Punëve të Brendshme (1944-1991)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Milentije Popoviq (1944-1946)
 • Sllobodan Peneziq (1946-1953)
 • Vojin Lukiq (1953-1962)
 • Vladan Bojaniq (1962-1963)
 • Milisav Lukiq (1963-1965)
 • Životije Srba Saviq (1965-1966)
 • Slavko Zeçeviq (1966-1976)
 • Viobran Stanojeviq (1976-1982)
 • Svetomir Laloviq (1982-1989)
 • Radmilo Bogdanoviq (1989-1991)

Ministrat e Punëve të Brendshme (1991-tani)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Radmilo Bogdanoviq (1991)

Zoran Sokoloviq (1991-1997)

Vlajko Stojiljkoviq (1997-2000)

Dushan Mihajloviq (2001-2004)

Dragan Joçiq (2004-2008)

Ivica Daçiq (2008-2014)

Nebojsha Stefanoviq (2014-2020)

Aleksandar Vulin (2020-2022)

Bratislav Gashiq (2022-Në Detyrë)

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]