Mirëqenia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Fëmijët që duket se përjetojnë/shfaqin mirëqenie pas një klase arti.

Mirëqenia eshte vlerë e kujdesshme ose cilësi e jetës. Pra, mirëqenia e një personi është ajo që është një e mirë për personin. Ajo që është në interesin vetjak të këtij personi.[1] Mirëqenia mund t'i referohet si mirëqenies pozitive si edhe asaj negative. Në kuptimin e tij pozitiv, ndonjëherë është në kontrast me të keqen si e kundërta e saj. [2] Termi " mirëqenie subjektive " tregon se si njerëzit përjetojnë dhe vlerësojnë jetën e matur zakonisht në lidhje me mirëqenien e vetë-raportuar të marrë përmes pyetësorëve. [3]

Vështrim i përgjithshëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Forma të ndryshme të mirëqenies, të tilla si mendore, fizike, ekonomike ose emocionale janë shpesh të ndërlidhura ngushtë.

Mirëqenia është trajtuar si një variabël nga asnjë shkallë e lartë e mirëqenies. Ky përdorim i mirëqenies është zgjeruar për të përfshirë gjithashtu një aspekt negativ të mirëqenies. Për të kuptuar se si variablat mjedisorë të rrugëve ndikojnë në mirëqenien gjatë ecjes ose çiklizmit është shpikur termi "mosmirësi mjedisore".[4][5]

Ekspertët dhe hulumtimet e mëparshme kanë treguar se mënyrat për të fituar ose ruajtur mirëqenien, duke përfshirë fokusimin në pozitive, në elasticitet, duke zgjedhur më shumë ushtrime fizike dhe ushqime në një dietë ushqyese.[6]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Crisp, Roger (2017). "Well-Being". The Stanford Encyclopedia of Philosophy. Metaphysics Research Lab, Stanford University. Marrë më 5 dhjetor 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Headey, Bruce; Holmström, Elsie; Wearing, Alexander (1 shkurt 1984). "Well-being and ill-being: Different dimensions?". Social Indicators Research (në anglisht). 14 (2): 115–139. doi:10.1007/BF00293406. ISSN 1573-0921.
  3. ^ Stone, Arthur A.; Mackie, Christopher (2013). "Introduction". Subjective Well-Being: Measuring Happiness, Suffering, and Other Dimensions of Experience (në anglisht). National Academies Press (US).
  4. ^ "(PDF) Physical activity behaviours and environmental well-being in a spatial context". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ "(PDF) Pedestrians' Perceptions of Motorized Traffic Variables in Relation to Appraisals of Urban Route Environments". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ Katër mënyrat e duhura për të ruajtur shëndetin mendor. Gazeta Shqiptare. 2021.