Mirazhi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Mirazhi

Nganjëherë verës, nën diellin përvëlues, të duket sikur shikon larg në rrugë njolla ujë që pasqyrojnë qiellin. Këto pamje të gënjeshtra, që i detyrohen nxehtësisë, janë mirazhi : uji në rrugë në fakt nuk ekziston. Uji i liqenit pasqyron rrezet e dritës dhe jep shëmbëllin e përmbysur të bimëve që rriten në brigjet e tij. Edhe një shtresë ajri mund të pasqyrojë rrezet e dritës dhe të japë shëmbëllin e përmbysur të një pamjeje të largët.

Dukuria e pasqyrimit ndodh kur ajri i mbinxehur nga toka ndeshmet me një shtresë ajri të freskët. Sipërfaqja ndarëse veprson si pasqyrë dhe pasqyron, për shembull në rrugë, një pjesë qielli të kaltërt.Kjo teori u shpik per here te pare nga nje shkenctar i quajtur Ilgi Uhesh