Jump to content

Mishtari

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një kasap në punë në Siri

Mishtari apo kasapi është një person që mund të therë kafshë, të veshë mishin e tyre, të shesë mishin e tyre ose të marrë pjesë në ndonjë kombinim të këtyre tre detyrave. Ata mund të përgatisin copa standarde të mishit dhe shpendëve për shitje në objektet ushqimore me pakicë ose me shumicë. Mishtari mund të punësohet në supermarkete, dyqane ushqimore, dyqan kasapi dhe tregje peshku, thertore ose mund të jetë i vetëpunësuar.[1]

Detyrat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mishtari është një linjë tradicionale e punës. Në botën e industrializuar, thertoret përdorin mishtarët për të therur kafshët, duke kryer një ose disa nga hapat në mënyrë të përsëritur si specialistë në një linjë çmontimi gjysmë të automatizuar. Hapat përfshijnë trullosjen (duke e bërë kafshën të paaftë), heqjen (prerjen e arterieve karotide ose brachiale për të lehtësuar heqjen e gjakut), heqjen e lëkurës (heqjen e lëkurës ose lëvozhgës) ose përvëlimin dhe heqjen e flokëve (mishit të derrit), eviscerimin (heqjen e organeve të brendshme) dhe çarjen ( duke e ndarë kufomën përgjysmë gjatësore).

Pas ftohjes së kufomave (përveç rastit kur "kockat e nxehta"), thesari parësor konsiston në përzgjedhjen e kufomave, anëve ose lagjeve nga të cilat mund të prodhohen prerje primare me humbje minimale; ndarja e prerjeve primare nga trupi i pajetë; shkurtimi i prerjeve primare dhe përgatitja e tyre për therje ose shitje dytësore; dhe ruajtjen e mishit të prerë. Kasapja dytësore përfshin kockat, prerjen dhe shtimin e vlerës së prerjeve primare, në përgatitje për shitje. Historikisht, mishërimi parësor dhe dytësor kryheshin në të njëjtin ndërmarrje, por ardhja e metodave të ruajtjes (paketimi me vakum) dhe transporti me kosto të ulët i ka ndarë në masë të madhe ato.

Në disa pjesë të botës, është e zakonshme që kasapët të kryejnë shumë ose të gjitha detyrat e kasapit. Aty ku ftohja është më pak e zakonshme, këto aftësi kërkohen për të shitur mishin e kafshëve të therura.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Employment information for butchers" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2010-04-05. Marrë më 2010-04-25.