Monumenti i Hristo Botev

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Monument për Hristo Botev

Monumenti i Hristo Botev ( bullgarisht: Паметник на Христо Ботев ) është një nga monumentet e qytetit të Botevgradit, Bullgari . Ai është e vendosur në sheshin qendror të qytetit, pranë qytetit. [1] Është dedikuar revolucionit bullgar dhe poetit Hristo Botev (1848-1876).

Ideja për ndërtimin e monumentit u propozua nga kryetari i bashkisë Ivan Nikolçovski në fund të viteve 1950 dhe u mbështet nga Këshilli i Qytetit. Autoritetet komunale zgjodhën projektin e skulptorit Prof. Ivan Mandov. Takimi me të dhe diskutimi publik u mbajtën në sallën e bashkisë në maj të vitit 1960. Prof. Mandovi paraqiti një model gipsi të monumentit, pas së cilës kryetari i komunës i dha fjalën atyre që ishin të pranishëm për fjalime, sugjerime dhe vlerësime. Në frymën e kohës, përfaqësues të Partisë Komuniste Bullgare, Frontin e Atdheut, Sindikatat, Fermat e Bashkëpunimit, etj, dhanë fjalime. Deklaratat ishin të përgjithshme, jokompetente, disa madje me humor. Kishte sugjerime se monumenti duhet të instalohet në Bardceto, Cekanitsa, Zelin ose në vende të tjera. Profesori i dëgjoi sugjerimet dhe vlerësimet dhe më në fund tha se me mundësitë e tij modeste nuk mund t'i plotësonte kërkesat e përfaqësuesve të qytetarëve të Botevgradit. Çështja e monumentit mbeti e hapur deri në vitin 1966. Pastaj, me rastin e kremtimit të ardhshëm të 100 vjetorit të kartës së qytetit, çështja u shfaq përsëri në rendin e ditës. Autoritetet e Botevgradit bënë që prof. Ivan Mandov për të zbatuar idenë e tij me premtime që të mos ndërhyjnë në diskutimet "krijuese" në nivel lokal. [1]

Më 9 tetor 1966, monumenti u hap me rastin e 100 vjetorit të qytetit. Kreu i shtetit Todor Zhivkov, një delegacion nga qyteti binjak i Saransk, të ftuar nga vendi dhe rajoni ishin të pranishëm në ceremoninë e hapjes. Kaseta ishte prerë nga Todor Zhivkov. [1]

Figura skulpturore e përshkruan Hristo Botev në shtat të plotë. Dora e tij e majtë mban një libër - një shprehje e punës së tij të shkëlqyer poetike dhe publiciste. Shifra ishte hedhur prej bronzi në fondin e Bashkimit të Piktorëve Bullgarë. Dizajni arkitektonik piedestal ishte puna e harkut. Pavel Atanasov. Në themelet e monumentit të Hristo Botev janë vënë kopjet e protokolleve mbi pranimin e projektit, duke përfshirë atë nga maji i vitit 1960. [1]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b c d Влайкова, Симеонка. Ботевград през годините. Втора част. 2003. pp. 57-59. Stampa:Bg