Jump to content

Lumi i Moraçës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Moraça)
Lugina e Moraçës jo larg Podgoricës

Moraça është lum në Mal të Zi. Buron në veri të Mali të Zi, rrëzë malit Rzaç. Kryesisht rrjedh në drejtim të jugut duke kaluar 113 km për një orë, para se të derdhet në Liqenin e Shkodrës.

Në pjesën e tij veriore , është lum i shpejt malor, kështu që ka krijuar një kanjon në veri të Podgoricës. Pas bashkimit me degën e tij më të madhe Zetën, në veri të Podgoricës, Moraça hynë në Luginën e Zetës. Rrjedh nëpër këtë luginë malazeze deri sat ë derdhet në Liqenin e Shkodrës.

Moraça relativisht është lum i vogël, rreth 100 m e gjerë dhe kryesisht e cekët. Kanjoni i sajë është pjesë errugës kryesore nëpër të cilën shkohet në brgdetin malazezë dhe në Podgoricë. Kjo rrugë llogaritët ndër më të rrezikshmet.

Moraça konsiderohet simbol i Podgoricës, për shkak se është lumi më i madh që rrjedh nëpër këtë qytet.