Mosbindja civile

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një oficer policie flet me një demonstrues në një kuvend sindikatash, duke shpjeguar se ajo do të arrestohet nëse nuk largohet nga rruga. Demonstruesi u arrestua pak çaste më vonë.

Mosbindja civile është refuzimi aktiv dhe i pretenduar i një qytetari për t'iu bindur ligjeve, kërkesave, urdhrave ose urdhrave të caktuara të një qeverie (ose të ndonjë autoriteti tjetër). Sipas disa përkufizimeve, mosbindja civile duhet të jetë jo e dhunshme për t'u quajtur "civile". Prandaj, mosbindja civile nganjëherë barazohet me protesta paqësore ose rezistencë jo të dhunshme.

Eseja e Henry David Thoreau Rezistenca ndaj qeverisë civile, e botuar pas vdekjes si Mosbindja Civile, e popullarizoi termin në SHBA, megjithëse vetë koncepti është praktikuar më gjatë më parë. Ajo ka frymëzuar udhëheqës të tillë si Susan B. Anthony i lëvizjes së grave në SHBA në fund të viteve 1800, Saad Zaghloul në vitet 1910 që kulmoi me Revolucionin Egjiptian të vitit 1919 kundër pushtimit britanik dhe Mahatma Gandhi në Indinë e viteve 1920 në protestat e tyre për pavarësinë indiane. Perandoria Britanike. Protestat paqësore të Martin Luther King Jr. dhe James Bevel gjatë lëvizjes për të drejtat civile në Shtetet e Bashkuara të viteve 1960 përmbanin aspekte të rëndësishme të mosbindjes civile. Megjithëse mosbindja civile rrallëherë justifikohet në gjykatë, King e konsideroi mosbindjen civile si një shfaqje dhe praktikë nderimi për ligjin: "Çdo njeri që shkel një ligj që i thotë ndërgjegjja është i padrejtë dhe me dëshirë pranon dënimin duke qëndruar në burg për të ngjallur ndërgjegjen. i komunitetit për padrejtësinë e ligjit në atë moment shpreh respektin më të lartë për ligjin”.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]