Jump to content

Mosha e pëlqimit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Mosha e pëlqimit është mosha në të cilën një person konsiderohet të jetë ligjërisht i aftë për të dhënë pëlqimin për akte seksuale . Si rrjedhojë, një i rritur që angazhohet në aktivitet seksual me një person më të ri se mosha e pëlqimit nuk është në gjendje të pretendojë ligjërisht se aktiviteti seksual është konsensual dhe një aktivitet i tillë seksual mund të konsiderohet abuzim seksual i fëmijëve ose dhunim ligjor . Personi nën moshën minimale konsiderohet si viktimë dhe partneri i tyre seksual konsiderohet si shkelës, përveç nëse të dy janë të mitur. Një qëllim i caktimit të moshës së pëlqimit është mbrojtja e një personi të mitur nga përparimet seksuale.

Termi mosha e pëlqimit zakonisht nuk shfaqet në statutet ligjore. [1] Në përgjithësi, një ligj do të përcaktojë moshën nën të cilën është e paligjshme të përfshihesh në aktivitet seksual me atë person. Ndonjëherë përdoret me kuptime të tjera, të tilla si: mosha në të cilën një person është i aftë për të dhënë pëlqimin për martesë, [2] por kuptimi i dhënë më sipër është ai që tani kuptohet përgjithësisht. Nuk duhet të ngatërrohet me ligjet e tjera në lidhje me minimumin e moshës duke përfshirë, por pa u kufizuar në, moshën e shumicës, moshën e përgjegjësisë penale, moshën e votimit, moshën e pirjes dhe moshën e drejtimit të makinës.

Historia dhe sjelljet shoqërore

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sjelljet tradicionale

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në shoqëritë tradicionale, mosha e pëlqimit për një bashkim seksual ishte një çështje për të cilën vendoste familja ose një zakon fisnor. Në shumicën e rasteve, kjo përkonte me shenjat e pubertetit, menstruacionet për një grua dhe qimet pubike për një burrë. [3]

Të dhënat për moshat në martesë janë të pakta. Në Angli, për shembull, të dhënat e vetme të besueshme në periudhën e hershme moderne vijnë nga regjistrimet e pronësisë të bëra pas vdekjes. Jo vetëm që rekordet ishin relativisht të rralla, por jo të gjitha u shqetësuan për të regjistruar moshat e pjesëmarrësve dhe duket se sa më të plota të jenë regjistrimet, aq më shumë ka të ngjarë që ata të zbulojnë martesa të reja. Historianët modernë ndonjëherë kanë treguar ngurrim për të pranuar dëshmi të moshave të reja të martesës, duke e hedhur poshtë atë si një "lexim të gabuar" nga një kopjues i mëvonshëm i dokumenteve. [4]

Ligji i parë i regjistruar për moshën e pëlqimit daton nga viti 1275 në Angli si pjesë e dispozitave të tij mbi përdhunimin, Statuti i Westminster 1275 e konsideroi atë një kundërvajtje për të "prishur" një "vajzë brenda moshës", qoftë me ose pa pëlqimin e saj. Fraza "brenda moshës" u interpretua më vonë nga juristi Sir Edward Coke (Angli, shekulli i 17 -të) si kuptim i moshës së martesës, e cila në atë kohë ishte dymbëdhjetë vjeç. [5]

Kolonitë amerikane ndoqën traditën angleze, dhe ligji ishte më shumë një udhëzues. Për shembull, Mary Hathaway (Virginia, 1689) ishte vetëm nëntë vjeçe, kur martua me William Williams-in. [6] Sir Edward Coke "e bëri të qartë se martesa e vajzave nën 12 vjeçe ishte normale, dhe mosha në të cilën një vajzë që ishte grua kishte të drejtë për një dhuratë nga pasuria e burrit të saj ishte 9 edhe pse burri i saj ishte vetëm katër vjeç." [7]

Ligjet e moshës së pëlqimit kanë qenë historikisht të vështira për t'u ndjekur dhe zbatuar. Normat juridike të bazuara në moshë nuk ishin, në përgjithësi, të zakonshme deri në shekullin XIX, sepse provat e qarta të moshës së saktë dhe datës së saktë të lindjes ishin shpesh të padisponueshme. [8]

Reformat në shekullin XIX dhe XX

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një ndryshim i përgjithshëm në qëndrimet shoqërore dhe ligjore ndaj çështjeve seksuale ndodhi gjatë epokës moderne. Sjelljet mbi moshën e përshtatshme të lejes për femrat që të përfshihen në aktivitete seksuale shkuan drejt moshës madhore. Ndërsa moshat nga dhjetë deri në trembëdhjetë vjeçe zakonisht konsideroheshin si mosha të pranueshme për pëlqimin seksual në vendet perëndimore gjatë mesit të shekullit të 19-të, [9] deri në fund të shekullit të 19-të ndryshimi i qëndrimeve ndaj seksualitetit dhe fëmijërisë rezultoi në rritjen e moshës së pëlqimit. [8]

Disa artikuj të shkruar nga gazetari investigativ britanik William Thomas Stead në fund të shekullit të 19 -të mbi çështjen e prostitucionit të fëmijëve në Londër çuan në zemërimin e publikut dhe përfundimisht në rritjen e moshës së pëlqimit në 16 vjeç.

Ligjet e zakonshme angleze kishin vendosur moshën e pëlqimit brenda intervalit prej dhjetë deri në dymbëdhjetë vjeç, por Akti kundërvajtës kundër personit 1875 e ngriti atë në trembëdhjetë vjeç në Britaninë e Madhe dhe Irlandë. Feministet e hershme të lëvizjes së Pastërtisë Sociale, si Josephine Butler dhe të tjera, të rëndësishme në sigurimin e shfuqizimit të akteve të sëmundjeve ngjitëse, filluan të ktheheshin drejt problemit të prostitucionit të fëmijëve deri në fund të viteve 1870. Zbulimet e bujshme në lidhje me goditjen e prostitucionit të fëmijëve në Londër në vitet 1880 atëherë shkaktuan zemërim midis shtresave të mesme të respektuara, duke çuar në presion që mosha e pëlqimit të ngrihej përsëri.

Gazetari investigativ William Thomas Stead-i nga gazeta Pall Mall Gazette u përfshi në ekspozimin e problemit të prostitucionit të fëmijëve në botën e krimit të Londrës përmes një reklame. Në 1885 ai "bleu" një viktimë, Eliza Armstrong, vajza trembëdhjetëvjeçare e një punëtori të thjeshtë, për pesë paund dhe e çoi në një bordello ku ajo ishte droguar. Ai më pas botoi një seri prej katër ekspozitash të titulluar "Hirja e vajzërisë së Babilonisë Moderne", e cila tronditi lexuesit e saj me përralla të prostitucionit të fëmijëve dhe rrëmbimin, blerjen e shitjen e virgjëreshave të reja angleze në "pallatet e kënaqësisë". "Tributi i Vajzës" ishte një ndjesi e menjëhershme për publikun lexues dhe shoqëria viktoriane u përfshi në një trazirë për prostitucionin. Nga frika e trazirave në shkallë kombëtare, Sekretari i Brendshëm, Sir William Harcourt, iu lut më kot Stead-it të ndalonte botimin e artikujve. Një larmi e madhe e grupeve të reformave mbajtën takime proteste dhe marshuan së bashku në Hyde Park duke kërkuar që të rritet mosha e pëlqimit. Qeveria u detyrua të propozojë Ligjin për Ndryshimin e Ligjit Penal 1885, i cili rriti moshën e pëlqimit nga trembëdhjetë në gjashtëmbëdhjetë dhe ndaloi prostitucionin. [10]

Mosha e pragut për t'u përfshirë në aktivitet seksual ndryshon në juridiksione të ndryshme. Shumica e juridiksioneve kanë vendosur një moshë të caktuar pëlqimi. [11] Sidoqoftë, disa juridiksione lejojnë marrëdhënie seksuale me një person pas fillimit të pubertetit, siç është Jemeni, por vetëm në martesë. Moshat gjithashtu mund të ndryshojnë në bazë të llojit të kalendarit të përdorur, siç është kalendari hënor, [12] si trajtohen datat e lindjesvitet e brishtë, apo edhe metoda me të cilën llogaritet data e lindjes. [13]

 1. ^ Waites, Matthew. The Age of Consent: Young People, Sexuality and Citizenship. ISBN 1-4039-2173-3. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Oxford English Dictionary, entry for "age of consent"
 3. ^ Bullough, Vern. "Encyclopedia of Children and Childhood in History and Society". faqs.org. Internet FAQ Archives. Arkivuar nga origjinali më 28 shtator 2008. Marrë më 25 gusht 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Bullough, Vern. "Encyclopedia of Children and Childhood in History and Society". faqs.org. Internet FAQ Archives. Arkivuar nga origjinali më 28 shtator 2008. Marrë më 25 gusht 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Bullough, Vern. "Encyclopedia of Children and Childhood in History and Society". faqs.org. Internet FAQ Archives. Archived from the original on 28 September 2008. Retrieved 25 August 2015.
 5. ^ Robertson, Stephen. "Age of Consent Laws (Teaching Module)". Children & Youth in History. Roy Rosenzweig Center for History and New Media. Arkivuar nga origjinali më 27 shtator 2020. Marrë më 14 nëntor 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Brewer, Holly (2012). By birth or consent: children, law, and the Anglo-American revolution in authority. Chapel Hill, NC: University of North Carolina Press. fq. 288. ISBN 978-0807829509. OCLC 958061287. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ a b Robertson, Stephen. "Age of Consent Laws (Teaching Module)". Children & Youth in History. Roy Rosenzweig Center for History and New Media. Arkivuar nga origjinali më 27 shtator 2020. Marrë më 14 nëntor 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Robertson, Stephen. "Age of Consent Laws (Teaching Module)". Children & Youth in History. Roy Rosenzweig Center for History and New Media. Archived from the original on 27 September 2020. Retrieved 14 November 2020.
 8. ^ Waites, Matthew (2005). The Age of Consent: Young People, Sexuality and Citizenship. Palgrave Macmillan. ISBN 1-4039-2173-3. OCLC 238887395. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Waites, Matthew (2005). The Age of Consent: Young People, Sexuality and Citizenship. Palgrave Macmillan. ISBN 1-4039-2173-3. OCLC 238887395.
 9. ^ Hogenbloom, Melissa (1 nëntor 2012). "Child prostitutes: How the age of consent was raised to 16". BBC History. Arkivuar nga origjinali më 27 korrik 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ "Sexual Offences Act 2003 (See Sections 9 to 12)" (PDF). Published by the Government of the United Kingdom, (Office of Public Sector Information). {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ Mousavi, Shohreh; Shapiee, Rohimi; Nordin, Rohaida (30 qershor 2012). "Child offenders in Iran: Legal Analysis on the Age of Criminal Responsibility" (PDF). Universiti Kebangsaan Malaysia. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 4 mars 2016. Marrë më 25 gusht 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ Crawley, Heaven (maj 2007). When is a child not a child? Asylum, age disputes and the process of age assessment (PDF). Immigration Law Practitioners' Association. fq. 45. ISBN 978-1901833133. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 8 korrik 2014. Marrë më 8 qershor 2014. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!); Parametri |work= është injoruar (Ndihmë!)

Lexime të mëtejshme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]