Jump to content

Motori Diezel

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Fryt i punës së inxhinierit gjerman Rudolf Diesel nga viti 1893 deri në vitin 1897, motori Diezel është  një  motor me djegje të mbrendshme ndezja e të cilit është spontane gjatë injeksionit të karburantit, nga një fenomen i quajtur auto-inflamacion i lidhur me temperaturat e larta në dhomën e djegies. Kjo arrihet me anë të lartë të shtypjes (raporti volumetrik prej 14 deri 25:1) i cili i mundëson të marrë një temperaturë prej 700 deri 900 °C. Kandelat përdoren shpesh për të lejuar një ndezje të mirë të motorit të ftohtë, duke rritur, përkohësisht, temperaturën në një pikë në dhomën e djegjes.

Motori mund të jetë në dy kohë (sidomos në anijet, me mbifurnizim me kompresor dhe injeksion pneumatik) ose në katër kohë.

Pamje e një motori Diesel me kutinë e shpejtësive (në të djathtë)

Motori me djegie te brendshme apo Diezel,i eshte vene ky emer ne nder te shpikesit Rudolf Diezel

Pamje didaktike e një motori Diesel me kutinë e shpejtësive në të majtë)

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]


Në 1885, Diesel ngriti dyqanin e tij të parë në Paris për të filluar zhvillimin e një motori të ndezjes së kompresionit. Procesi do të zgjaste 13 vjet. Në vitet 1890, ai mori një numër patentash për shpikjen e tij të një ndezje efikase, të ngadalshme, të ndezjes së kompresimit, të motorrit me djegie të brendshme [Dizel 1895] [Diesel 1895] [Diesel 1892] [Diesel 1895a]. Nga 1893 deri në 1897, Diesel zhvilloi më tej idetë e tij në Maschinenfabrik-Augsburg AG (më vonë Maschinenfabrik-Augsburg-Nürnberg ose MAN). Përveç MAN, Sulzer Brothers të Zvicrës morën interes të hershëm për punën e Diesel, duke blerë të drejta të caktuara për shpikjen e Diesel në 1893.

Në MAN në Augsburg, testimi i prototipit filloi me një dizajn goditje me diametër 150 mm / 400 mm në 10 gusht 1893. Ndërkohë që testimi i parë i motorrit ishte i pasuksesshëm, një sërë përmirësimesh dhe testesh pasuese çuan në një test të suksesshëm më 17 shkurt 1897 Diesel tregoi një efikasitet prej 26.2% me motorin, Figura 2, nën ngarkesë - një arritje domethënëse duke pasur parasysh se motori me avull atëherë popullor kishte një efikasitet prej rreth 10%. Motori i parë dizel i ndërtuar nga Sulzer filloi në qershor 1898 [USPTO 2000] [Deutsches Museum 2013]. Detajet shtesë të testimit të hershëm të Diesel mund të gjenden në literaturë [Diesel 1913] [Mollenhauer 2010].


 Shënimet dhe Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shënimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Deutsches Museum, 2013. “Combustion Engines”, website, viewed 6-Jun-2013, http://www.deutsches-museum.de/en/collections/machines/power-engines/combustion-engines/

Diesel, R., 1892. “A process for producing motive work from the combustion of fuel”, British Patent GB189207241, http://worldwide.espacenet.com/publicationDetails/biblio?CC=GB&NR=189207241A&KC=A&FT=D&ND=3&date=18921008&DB=worldwide.espacenet.com&locale=en_EP

Diesel, R., 1895. “Method of and apparatus for converting heat into work”, US Patent 542,846, http://www.google.com/patents/US542846

Diesel, R., 1895a. “Vorrichtung zum Anlassen von Viertakt-Verbrennungskraftmaschinen durch Umwandlung derselben in Zweltakt-Druckluftmaschinen”, German Patent DE86633, https://depatisnet.dpma.de/DepatisNet/depatisnet?action=pdf&docid=DE000000086633A

Diesel, R., 1898. “Internal combustion engine”, US Patent 607,845, http://www.google.com/patents/US608845

Diesel, R., 1913. “Die Entstehung des Dieselmotors”, Verlag von Julius Springer, doi:10.3931/e-rara-11467, http://www.e-rara.ch/download/pdf/3496617?name=Die%20Entstehung%20des%20Dieselmotors

Lienhard, J.H., 2000. “The Engines of Our Ingenuity: An Engineer Looks at Technology and Culture”, Oxford University Press, Oxford, UK, https://polifilosofie.files.wordpress.com/2012/12/the-engines-of-our-ingenuity-an-engineer-looks-at-technology-and-culture-john-h-lienhard.pdf

Mollenhauer, K., H. Tschöke, 2010. “Handbook of Diesel Engines”, Springer Verag, Berlin, doi:10.1007/978-3-540-89083-6

USPTO, 2000. “National Inventors Hall of Fame: Rudolf Diesel”, US Patent and Trademark Office, Inventure Place, http://invent.org/inductee-detail/?IID=42

###