Jump to content

Mulliri i mëndafshit Tomioka

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Mulliri i mëndafshit Tomioka dhe vendet e ngjashme
UNESCO World Heritage Site
Referenca1449

Tomioka Silk Mill (富岡製糸場 Tomioka Seishijō?) (富岡製糸場 Tomioka Seishijō?)  është fabrika më e vjetër japoneze e modelit modern të mëndafshit, e themeluar në vitin 1872 nga qeveria për futjen e makinave për përpunimin e mëndafshit modern nga Franca dhe përhapjen e teknologjisë në Japoni. Fabrika është caktuar nga qeveria si një vend historik dhe të gjitha ndërtesat e tij janë ruajtur në gjendje shumë të mirë. Është një fabrikë e madhe në qytetin e vjetër të Tomiokës, në prefekturën Gunma, Japoni - rreth 100 km në veriperëndim të Tokios.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Menjëherë pas restaurimit të Meijit në fund të shekullit XIX, qeveria japoneze nxitoi për modernizimin e Japonisë për të arritur vendet evropiane. Mëndafshi japonez i papërpunuar ishte eksporti më i rëndësishëm dhe mbështeti rritjen e ekonomisë së Japonisë në atë kohë. Gjatë kësaj gjallërie, megjithatë, industria japoneze e mëndafshit filloi të sakrifikojë cilësinë e mëndafshit të saj për sasinë, gjë që shpejt dëmtoi reputacionin e Japonisë si një prodhues i mëndafshit të papërpunuar. Si rezultat, qeveria vendore vendosi të themelojë Mulliri i mëndafshit Tomioka si një strukturë model e pajisur me makineri më të sofistikuar për të përmirësuar cilësinë e mëndafshit të papërpunuar.

Në vitin 1870, Paul Brunat, i cili punonte në një kompani tregtare franceze në Yokohama, hulumtoi vende të përshtatshme për një mulli mëndafshi në rajonin Kanto dhe përzgjodhi vendin në qytetin Tomioka në mes kandidatëve.

Ndërtimi filloi në 1871 dhe u përfundua në korrik të vitit të ardhshëm. Tre muaj më vonë fabrika filloi operacionin. Në fillim, ka qenë 150 makina përpunuese të mëndafshit (300 bazene), dhe rreth 400 punëtore femra operonin me makinat në mulli. Stili i jetesës së punëtorëve është regjistruar në ditarin e një, Wada Ei.

Mulliri i mëndafshit Tomioka u përqëndrua në ofrimin e mëndafshit të papërpunuar me cilësi të lartë. Por edhe pse mëndafshi i tyre gëzonte një reputacion të mirë jashtë shtetit për cilësinë e tij të lartë, biznesi ishte gjithmonë në të kuqe. Edhe pas uljes së kostove, ata vazhdonin të vuanin nga deficitet kronike. Si rezultat, qeveria vendosi të privatizonte Mullirin e mëndafshit Tomioka dhe e transferoi biznesin e saj në Mitsui Finance Group në 1893. Në vitin 1902 ajo u transferua përsëri, nga Grupi i Financave Mitsui në kompaninë Hara.

Galeria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]