Muzhaka (Filat)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Muzhakë
Μουζάκα
Fshat
Emri i banorëveShkalla e Zorjanit

Muzhakë (greqisht: Μουζάκα/Mouzáka) është fshat në qarkun i Çamërisë, Greqi.

Gjeografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fshati Muzhaka nga veriu kufizohet me Palofshatin e Sollopinë, nga jugu me Manxharin, nga lindja me lumin Kalama dhe nga perëndimi me Sklavin.

Toponimet të fshatit Muzhakë:(Para Luftës së Dytë Botërore)[1]

 • Alibestova – fushë, në V.
 • Ar’ e Bukur – arë, në V.
 • Ar’ e Glatë - rryp are e gjatë, në L.
 • Ar’ e Lules – arë, në P.
 • Ar’ e Madhe – arë, në J.
 • Ar’ e Qepëve - tokë që mbillej qepë, në J.
 • Arat e Lumit — ara pranë lumit kalama, në J.
 • Baltëza - kodër që kalon për në Palofshat, në L. Tregojnë se nja 200 vjet më pare Hasko Picari nga Picari i Kurveleshit, që atëherë kish një farë fuqie në dorë, erdhi aty me 150 trima për të ndalur 7 vëllezër nga Muzhaka që kërkonin të ngrehnin shtëpitë e tyre në këtë kodër (kodër e BaItëzës), në vendin që thirret Muzhakë. FiIloi Lufta. Një nga ata vëllezërit që ishte sakat, i hypur në kal, me një dyfek me stërrall në duar qëllon dhe lë të vdekur në tokë Hasko Picarin, me vrasjen e Haskos filloi të ngrihej fshati i ri i Muzhakës. (Binoz Brahim lijazi (Vila).
 • Bathamerkua - grykë me ullinj, afër qendrës.
 • Bokërrima – bokërrimë, në qendër.
 • Bostane – kopeshte, në qendër.
 • Bregu Baliut - bregore ku ndodhen gërmadha të vjetra, në J.
 • Bregu Rrahut - breg afër qendrës.
 • Bregu Shondros - bregore me pyll, në V.
 • Brinjazt — brinja, në J.
 • Bucelazt – ara, në V.
 • Burimet e Llakës Hoxhës – burim, në P.
 • Burim i Pillit - burim afër qendrës.
 • Buz’ e Lumit - ara në buzën e lumit, në J.
 • Dardha – arë, në J.
 • Drizareja - ara e burim. afër qendrës.
 • Dushaleka – fushë, në P.
 • Dushnjeza – ara, në P.
 • Duhanareja - vend që e mbillnin gjithmonë duhan, në L.
 • Dhromonari – pyll, në J.
 • Faqa e Pillit - faqe kodre e cila ka qenë e veshur me pyll, në V.
 • Fiqa – arë, në J.
 • Fiteja - baça me ulIinj, afër qendrës.
 • Fush’ e Muzhakës – fushë, në J.
 • Gorrica – arë, në V.
 • Gorric’ e Beqos – arë, në V.
 • Gorrometëla – arë, në P.
 • Gjordheza – pyll, në J.
 • Hallko/ua – brinjë, kullotë, në P.
 • Kallbakaja - përrua, pyll e kullotë, në V.
 • Klimacidhe/a – kullotë, në J.
 • Komaçeli - ara e ullinj, në V.
 • Kopësht i Smajlit - varret e fshatit, në qendër.
 • Kroi i Math i Rrapit - krua në fundin e fshatit.
 • Krojet - ara e vidha, në P.
 • Kurçunat – arë, në J.
 • Lofata – baçë, me uIlinj, në L.
 • Lamet – arë, në P.
 • Lëmëza – shesh, në qendër.
 • Listani — arë e burim, në P.
 • Liturvija e Xhamisë — vend ku mblidheshin pleqtë për të biseduar.
 • Lum i Kalamajt — lumi Kalama, në J.
 • Llagëmi – ara, në qendër.
 • Llak’ e Hoxhës – arë, në qendër.
 • Llak’ e Omerit – arë, në P.
 • Maro/ua – krua, në qendër.
 • Mazhi - arë e pemishte, në J.
 • Morçalla – ara, në J.
 • Mulqet – ara, në P.
 • Mullireza – arë, në P.
 • Mulliri Rrënxëlloit - mulli që punon me ujë, në Vilë, në L.
 • Palostani – arë, në J.
 • Paraspuar – arë, në P.
 • Petroset - ara e stane, në V.
 • Pezuleza - brinja me ullinj, në J.
 • Prroi Bucelaze – përrua, në V.
 • Prroi Zullfos - përrua e kullotë, në J.
 • Pill i Boborit – pyll, në qendër.
 • Pill i Burimit - pyll pranë qendrës.
 • Pill i Math - pyll pranë qendrës.
 • Pllaj’ e Madhe – pllajë, në J.
 • Pllajej e Xhamisë – brinjë, kullotë, në qendër.
 • Qaf’ e Kulit - ullishte pranë lumit, në J.
 • Qaf’ e Lumit - ullishte pranë lumit, në J.
 • Qaf’ e Mazhit — qafë, në P.
 • Qafat e Turqe – qafa, në P.
 • Qiparisi – arë, në P.
 • Radhareja - baçë me ullinj, në afërsi të qendrës.
 • Rraha - baçë me ullinj, afër qendrës.
 • Rrahu Fates - vend grykë me ullinj, në afërsi të qendrës.
 • Rrahu i Dines — vend me ullinj, në P.
 • Rrap i Kroit - rrap shekullor.
 • Rrap Math - ara me një rrap të madh pranë, në P.
 • Rrap i Vogël - arë me një rrap pranë, në P.
 • Rrënja – arë, në P.
 • Rripat e Selos – arë, në J.
 • Rripi – arë, në V.
 • Rripi Malkos – arë, në P.
 • Sohri - lëndinë dhe një shesh me ullinj, në J.
 • Sqindareja – pyll, në J.
 • Shesh i Prroit - shesh e kullotë, në J.
 • Shesh i Xhamisë - shesh ku mblidheshin burrat për kuvend.
 • Shëndodhër – kodër, kullotë, në P.
 • Shkëmb i Gjordhezës – brez shkëmbor kullotë, në J.
 • Shkëmb i Shondros - shkëmbenj e ullinj, në V.
 • Shtatë Duqenet e Xhamisë - shesh ku kanë qenë 7 dyqane, kur fshati ka pasur 170 shtëpi.
 • Shtëpit e Muftarit - gërmadhe afër qendrës.
 • Trepez – arë, në J.
 • Ura e Idrizit - urë përroi, në V.
 • Vakëfe - fushë me ullinj, në J.
 • Varikua – ara, në V.
 • Vështi – ara, në V.
 • Xërballaja - kodër ku qëndronin shqiponja, në L.
 • Xhixhua – arë, në V.
 • Zullfua – kullotë, në J.

Demografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Familjet në fshatin Muzhakë:(Para Luftës së Dytë Botërore)[2]

Bidenj, Çupatë, Halimenj, Hoxhenj (fis i shuar), Lazenj, Musenj dhe Zejnelatë (sot banon në Turqi).

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Fatos Mero Rrapaj (1995). Fjalori Onomastik i Epirit. Eurorilindja. f. 86-88.Treguan: 1) Binoz lljaz Vila. 69 vjeç nga Muzhaka, sot me banim në Konispol. 2) Sami Izet Musai. 60 vjeç nga Muzhaka, sot me banim në Durrës. janar, 1969.
 2. ^ Rrapaj. Fjalori Onomastik i Epirit. 1995. f. 86.